SOCIALE VEILIGHEID IN ONDERWIJS MOET BETER. HELP MEE!
Vind jij het ook belangrijk dat je veilig op straat kunt lopen, dat je kunt dragen wat je wilt en dat je kan zijn wie je bent en mag zeggen wat er op je hart ligt? Dat vinden wij ook!! Wist je dat 7% van de studenten wordt gepest en 1 op de 10 vrouwen tijdens hun studententijd verkracht zijn? 4 op de 10 voelt zich niet veilig
SOCIALE VEILIGHEID IN ONDERWIJS MOET BETER. HELP MEE!
Vind jij het ook belangrijk dat je veilig op straat kunt lopen, dat je kunt dragen wat je wilt en dat je kan zijn wie je bent en mag zeggen wat er op je hart ligt? Dat vinden wij ook!! Wist je dat 7% van de studenten wordt gepest en 1 op de 10 vrouwen tijdens hun studententijd verkracht zijn? 4 op de 10 voelt zich niet veilig dit te delen. Wist je dat bijna de helft van lhbtiq+ studenten zich gediscrimineerd voelt en dat 3 op de 10 studenten onveilige situaties heeft ervaren tijdens hun opleiding?
Wij schrokken van deze cijfers en willen beter begrijpen wat het probleem is. Dus willen dit bespreekbaar maken. Dit gaan we doen met interactief theater!
Dat willen we gaan doen; een landelijke theatertour, een interactieve theatervoorstelling voor jongeren en studenten. Bij opleidingen en op werkplekken waar jonge mensen werken. Uitgevoerd door de podiumkunstenaars van Stichting Time Out. Zij hebben al eerder toffe resultaten bereikt door stress, prestatiedruk en eenzaamheid door corona met interactief theater bespreekbaar te maken. Dit heeft ook voor verandering gezorgd. (zie trailer hierboven en de website van Time Out).
En nu staan we aan de wieg van dit nieuwe project, over sociale veiligheid dus. Maar wat is dat precies?
SKETCH!
We beginnen met een pilot. En daar hebben we jouw hulp bij nodig! Om de voorstelling te maken en net zulke goede resultaten te boeken als de eerdere projecten van Time Out, gaan we eerst onderzoeken wat sociale veiligheid precies is. Denk jij meteen aan seksuele intimidatie? Sociale veiligheid is meer dan dat en is overal. Op school, op de Uni, op je werk, thuis, op straat, in de kroeg, op je studentenvereniging,.... Wat is voor de een wel een veilige situatie en voor de ander niet? Een grapje moet kunnen toch? Wanneer wel? Wanneer niet? Om daarachter te komen doen we eerst een pilot. En dat doen we ook in theatervorm met:
De theatertalkshow SKETCH! op 22 februari 2022
Vind jij dit nou een belangrijk thema en wil je dat deze pilot er komt? Steun ons, of stuur de link naar iemand die hier ook financieel en misschien inhoudelijk wel aan zou willen bijdragen. Zo bouwen we meteen al aan een community en aan een sociaal veilige omgeving!
Hieronder lees je verder nog wie wij zijn, wat SKETCH! is en wat het doel van de pilot is!
Wie zijn wij?
Wij zijn Lars, Ivy, Jens, Myrthe en Birthe, 5 studenten van de Hogeschool Utrecht in Amersfoort. Wij studeren daar eventmanagement.
In de afgelopen weken, waarbij we veel gebrainstormd hebben over de aanpak, zijn we super enthousiast geraakt over stichting Time Out en over juist dit onderwerp. Omdat wij studenten zijn, zijn wij ook automatisch de doelgroep. Wij willen voor onszelf, maar ook voor studenten na ons een veilige sfeer creëren. Wij zetten onze kennis als aankomende eventmanagers hier dan ook graag voor in!
Dit pilotproject doen we samen met Stichting Time Out. Het is hun manier van werken om jongeren -zoals wij- de kar te laten trekken. Omdat wij weten wat er speelt, wij weten hoe we hier met elkaar over praten of door schaamte dat juist niet met elkaar durven te bespreken. Herken je dat? Met onze kennis kunnen we de podiumkunstenaars van Time Out helpen een goed beeld te schetsen van de werkelijkheid.

Volgens het SCP zijn de psychische gevolgen van sociaal onveilige situaties groot. Mensen kunnen zich terugtrekken uit de samenleving, het vertrouwen verliezen in instituties of afhaken als het om onderwijs of werk zoeken gaat.
Ook de onderwijsinspectie ziet dat er onveiligheid op verschillende opleidingen ontstaat, bijvoorbeeld omdat studenten tijdens het onderwijs worden afgebrand, een veel te hoge studiebelasting of grensoverschrijdend (seksueel) gedrag ervaren. Bovendien zijn ze bang om misstanden te melden, omdat de studie omgeving klein is. Iedereen kent elkaar en afhankelijkheid speelt een rol. Er zijn zo veel cijfers, zoveel rapporten geschreven en toch stijgen de cijfers. Waarom is het intern managen van het probleem zo moeilijk? Dit houdt ons bezig! Wij willen helpen!
Wat is SKETCH!?
SKETCH! is een pilot. Deze pilot, de theatertalkshow, is een live onderzoeks moment en is het voortraject van de daaropvolgende langer lopende tournee. Een openbare interactieve theatrale voorstelling, uitgevoerd door professionele acteurs op basis van realistische verhalen van jongeren, van ons, en van jullie. Stichting Time Out realiseert haar projecten in samenwerking met jongeren om verandering van binnenuit in gang te zetten.
Tijdens de pilot van SKETCH! gaan we er achter proberen te komen waar nou juist de knelpunten zitten als het gaat om sociale (on)veiligheid. Met jongeren, studenten, maar ook docenten, bestuurders en leidinggevenden van moedige bedrijven die hun lessons learned en best practices willen delen. Waar kunnen we terrein gaan winnen, en waar zijn al winsten behaald? Met de resultaten uit de pilot kan de later lopende tour geoptimaliseerd worden.

Na SKETCH!?
Na SKETCH! gaan de theatermakers, muzikanten, videokunstenaars van Time Out met alle input die ze gekregen hebben tijdens deze pilot, de theatertalkshow, de voorstelling maken. Met die voorstelling gaat Time Out touren en wordt -zolang corona ons plaagt- hybride aangeboden en is dus ook via een interactieve live stream te volgen. Inhoudelijk is dit project afgestemd op de actualiteit en het publiek. SKETCH! legt het ingewikkelde maatschappelijk thema bloot, laagdrempelig, met humor en muziek. Zonder oordeel. De uiteindelijke voorstelling zal -dankzij de uitgebreide research en deze pilot- alle perspectieven belichten en bevat leerzame aspecten. De voorstelling is bedoeld voor studenten en jonge professionals, ook deskundigen en bestuurders krijgen een plek in het programma.
Help jij ons ook?
Als dank voor je bijdrage hebben wij verschillende tegenprestaties. Deze zijn zichtbaar in de rij hiernaast. Bij elke donatie kom je automatisch op de gastenlijst voor 22 februari. Ook zal je een link ontvangen om het evenement online bij te wonen. Maar bovenal heb je met je donatie, als we het doelbedrag halen, bijgedragen aan een wereld die een beetje vriendelijker is. ❤️
Doneren zonder tegenprestatie is uiteraard ook mogelijk.
Denkend aan de coronamaatregelen, is er nog geen zekerheid over een fysiek event, alle mogelijkheden liggen nog op tafel. Wij denken hierbij ook zeker aan hybride en online. Eén ding is wel zeker, het gaat hoe dan ook door!

Nieuwste donaties

Mirjam Lieshout
21-01-2022 23:24Belangrijk om als vrouw andere vrouwen te steunen die het moeilijk hebben en het waard zijn,

Een donateur
21-01-2022 22:11Graag help ik dit project naar de 100%!!

Een donateur
21-01-2022 18:26Heel belangrijk onderwerp om bespreekbaar en open te krijgen.