Fotoboek 'Het was niet mijn oorlog' - ik heb jouw hulp nodig!
Ik ben Caroline Kist, fotograaf en student aan de Fotoacademie in Amsterdam.
Zes was mijn vader toen hij vertrok uit voormalig Nederlands-Indië. Daar had hij drie jaar met zijn moeder en broertje gevangen gezeten in een Jappenkamp (Halmaheira op Java). Zijn vader zou hij nooit meer zien. Krijgsgevangen genomen op een schip kwam
Fotoboek 'Het was niet mijn oorlog' - ik heb jouw hulp nodig!
Ik ben Caroline Kist, fotograaf en student aan de Fotoacademie in Amsterdam.
Zes was mijn vader toen hij vertrok uit voormalig Nederlands-Indië. Daar had hij drie jaar met zijn moeder en broertje gevangen gezeten in een Jappenkamp (Halmaheira op Java). Zijn vader zou hij nooit meer zien. Krijgsgevangen genomen op een schip kwam mijn grootvader door uitputting om het leven. Zijn lichaam werd overboord gegooid.
Pas toen mijn zoontje zes werd, en ik het prille leven van mijn vader destijds door de ogen van een kind kon zien, drong de ernst van de verschrikkingen waar mijn vader
zó jong getuige van is geweest tot me door. Puzzelstukjes vielen op hun plek. De gekoesterde bewondering voor mijn vader, de verborgen pijn die ik altijd bij hem heb gevoeld en het effect dat dit alles op mij heeft gehad. Het werd het startpunt van de visuele zoektocht naar mijn familiegeschiedenis en leidde tot dit fotoboek.

Mijn droom - een fotoboek maken. Met dit verhaal. Het persoonlijke verhaal van mijn vader en mijzelf. Wat doen jonge jaren in een Jappenkamp met een mensenleven én volgende generaties.
Vier jaar geleden ben ik begonnen aan deze visuele zoektocht naar mijn familiegeschiedenis. Een zoektocht was het. Mede dankzij het scherpe en gevoelige oog van Nicole Segers - mijn mentor op de Fotoacademie - ben ik uitgekomen op deze vertelvorm.
Hoe fotografeer je een trauma uit het verleden? Ga je terug naar de plek waar het plaatsvond? Dat wilde mijn vader niet opnieuw - hij had die bijzondere reis naar Indonesië zo'n 25 jaar geleden al met mijn moeder gemaakt. Dus het moest in het hier en nu.
Daarom ben ik gestart met het fotograferen van mijn vader op plekken die voor hem essentieel waren in zijn eerste jaar in Nederland na terugkomst uit Nederlands-Indië. Ons samenzijn op die plekken (van de Javakade in Amsterdam tot de boomgaard van zijn grootouders) in deze specifieke context van zijn traumatische verleden was erg intens en ik merkte dat ik onbewust sferen en emoties begon te fotograferen. En ging ik mijn vader als klein jongetje visualiseren.
Toen heb ik besloten om mijn zoontje Pim bij het project te betrekken en ben ik ook Pim op die plekken gaan fotograferen. Dat was elke keer heel speciaal. Pim leek - ondanks zijn jonge leeftijd - precies te begrijpen wat ik zocht. Het ging volledig vanzelf en bijna organisch. Alsof hij de ernst, en op sommige momenten juist de overgave, zelf ook voelde.

De beelden lenen zich voor uitleg - én omdat ik ook enorm houd van taal - heb ik besloten om korte teksten toe te voegen aan het boek. Die stem is mijn stem. Wat ik voelde en voel bij hetgeen mijn vader heeft meegemaakt.
Hoe dit op een dynamische manier te integreren in het boek, was een uitdaging. Gelukkig kwam grafisch talent Asja Keeman op mijn pad. Die keer dat Asja - dankzij covid via zoom - haar eerste opzet van het boek liet zien, zal ik nooit vergeten. Het emotioneerde me. Als deze onthulling live was geweest, zou ik Asja waarschijnlijk van blijdschap omhelst hebben. Ik was zo geraakt door haar uitwerking - het was precies zoals ik hoopte hoe de beelden - die hier en daar vrij abstract zijn - samen met de korte teksten het verhaal op poëtische wijze konden vertellen.
De foto's worden gedrukt op prachtig tactiel en ietwat ruw papier, terwijl de tekst als een soort stroken op het doorschijnende papier IBO One geprint wordt. Zo communiceren tekst en beeld, maar niet op een statische manier. Wat goed past bij het verhaal - dat is ook niet statisch en rechtlijnig.
Dit proces van zoeken naar de vorm vond ik waanzinnig; zo bijzonder om de stappen te doorlopen. Al die details die het boek gaan maken zoals het moet zijn. Van papier (dank Esther Krop van de Monsterkamer!) tot lettertype. Alle keuzes hebben we weloverwogen en met aandacht gemaakt.

En nu de eindfase:
"Het was niet mijn oorlog' is klaar om gedrukt te worden. Bij de experts: drukkerij Zwaan Lenoir in Wormerveer. En hiervoor heb ik Voordekunst én dus jou hard nodig.
Hoewel het relatief kleine formaat van het fotoboek dit niet doet vermoeden, is het maakproces kostbaar. Niet alleen de vormgeving, maar ook het drukproces is kostbaar vanwege o.a. de bijzondere papiersoorten, omslag, printtechniek en niet te vergeten de beperkte oplage. Ik wil slechts 150 boeken laten drukken. En dat betekent hogere kosten per boek.
Wat zou het fantastisch zijn als mijn boek 'Het was niet mijn oorlog' met jouw hulp werkelijkheid wordt. Ik kijk er zo naar uit om mijn fotoboek aan de wereld te tonen. En hiermee de dialoog over oorlogstrauma met haar intergenerationale effecten gaande en levend te houden.
In de kolom rechts zie je de verschillende opties om mij te steunen (de zogenaamde tegenprestaties) bij de totstandkoming van het boek op een rij.
De opties om mij te steunen licht ik hier graag ook wat meer uitgebreid toe - NB alle opties zijn inclusief verzendkosten.
Er zijn 7 vormen om bij te dragen:
- bijdrage naar keuze - DANK: geen tegenprestatie van mij, maar wel heel veel dank voor jouw gulle steun!
- 45 euro - DANK & BOEK: je ontvangt 'Het was niet mijn oorlog' (genummerd en gesigneerd).
- 60 euro - DANK & BOEK & SET KAARTEN: je ontvangt naast 'Het was niet mijn oorlog' (genummerd en gesigneerd) ook een set van 5 ansichtkaarten met foto's uit het boek (zie afbeelding 'set kaarten')

- 100 euro - DANK & BOEK & PRINT: je ontvangt naast 'Het was niet mijn oorlog' (genummerd en gesigneerd) ook een 13 x 18 print op A4 (Hahnemühle Fine Art Pearl papier). Ik heb hiervoor 11 beelden geselecteerd waaruit je kunt kiezen (zie afbeelding 'opties prints').
- 200 euro - DANK & BOEK & INGELIJSTE PRINT:
je ontvangt naast "Het was niet mijn oorlog' (genummerd en gesigneerd) ook een gesigneerde 21 x 29,7 print (op Hahnemühle Fine Art Pearl papier) in een prachtige kwaliteitslijst (Esdoorn Barthwood met een passe-partout en anti-reflectie glas van Barth - maat 29,7 bij 42 cm - via De Lijsten Fabriek). Ik heb hiervoor 11 beelden geselecteerd (zie afbeelding 'opties prints').
- 300 euro - DANK & BOEK & PRINT OP DIBOND:
je ontvangt naast 'Het was niet mijn oorlog' (genummerd en gesigneerd) ook een Fine Art print op A3 (beeldvullend) gedrukt op Dibond - via Fotolab Kiekie in Amsterdam. Ook deze keer weer geprint op een van mijn favoriete fotopapiersoorten Hahnemühle Fine Art Pearl. Ik heb hiervoor 11 beelden geselecteerd (zie afbeelding 'opties prints).

- 500 euro - DANK & BOEK & PRINT OP DIBOND:
je ontvangt naast 'Het was niet mijn oorlog' (genummerd en gesigneerd) ook een Fine Art print op A2 (40 bij 60cm) beeldvullend gedrukt op Dibond - via Fotolab Kiekie in Amsterdam. Geprint op een van mijn favoriete fotopapiersoorten Hahnemühle Fine Art Pearl. Bij deze optie ben je vrij in de keuze van een van de foto's uit het boek. En ik denk graag met je mee!
NB voor alle losse prints geldt: na afloop van de campagne neem ik contact met jou op om te horen op welke foto uit mijn selectie jouw keuze is gevallen.

Nieuwste donaties

M.I. Dingemans
6-09-2021 15:58Inspirerend om te zien hoe professioneel Caroline het maken van dit boek aanpakt (terwijl ze nog studeert aan de Fotoacademie)!

Iemand
5-09-2021 19:21Beautiful and meaningful project that everyone should notice

Lettie Havinga
29-08-2021 14:22Een persoonlijke zoektocht die me nieuwsgierig maakt naar de beeldende vertaling van de verschillende generaties en hun sporen. Herkenning.