Een boek om niet te vergeten Al dertig jaar maak ik sculpturen, vooral van zink en messing. Het polderlandschap en functionele objecten daarin vormen mijn inspiratiebron. Ik groeide op in de kop van Noord-Holland en de weilanden doorsneden door sloten zijn voor mij belangrijke visuele gegevens. Minstens zo belangrijk zijn bouwsels die in dit lege landschap ijkpunten vormen. De betekenis daarvan probeer ik te doorgronden. Persoonlijke waarnemingen geef ik vorm in bijna
Een boek om niet te vergeten
Al dertig jaar maak ik sculpturen, vooral van zink en messing. Het polderlandschap en functionele objecten daarin vormen mijn inspiratiebron. Ik groeide op in de kop van Noord-Holland en de weilanden doorsneden door sloten zijn voor mij belangrijke visuele gegevens. Minstens zo belangrijk zijn bouwsels die in dit lege landschap ijkpunten vormen. De betekenis daarvan probeer ik te doorgronden. Persoonlijke waarnemingen geef ik vorm in bijna abstracte beelden die door de kijker naar eigen believen kunnen worden opgevat. Het is belangrijk dat iedereen zich vrij voelt om in mijn beelden te zien wat ze bij iemand oproepen. Ik wil met mijn beelden niets bij de ander afdwingen, maar ruimte geven om er iets in te zien wat je goed doet.

Hoewel mijn beelden ontleend zijn aan de omgeving, zijn mijn sculpturen in formaat en aanwezigheid bedoeld voor binnen. Het gaat mij erom dat de kijker er een persoonlijke, vertrouwde relatie mee kan aangaan. Het kijken naar mijn beelden roept vaak het verlangen om ze aan te raken en dat wil ik ook mogelijk maken.
Om mijn sculpturen te kunnen maken fotografeer ik dagelijks wat me tijdens wandelingen opvalt. Ik wandel door de binnenstad van Amsterdam en zie hoe mensen ongewild beeldhouwwerken tot stand brengen door met grofvuil composities op straat tot stand te brengen: afgedankt meubilair in combinatie met doorgelegen matrassen en dergelijke, soms monumentaal, soms kleinschalig. In het landschap rond Landsmeer waar ik mijn weekenden doorbreng zie ik hoe landschappelijke verhoudingen tussen begroeiing en bebouwing ook sculpturale vormen aannemen. Ook daar maak ik foto’s van. Mijn sculpturen en fotografie becommentariëren elkaar.

De relatie tussen mijn zelfstandige sculpturen en mijn leefomgeving die ik fotografeer vormt het uitgangspunt voor dit boek waarin ik mijn ontwikkeling als kunstenaar vastleg. Ik doe dat om niet te vergeten wat ik tot stand breng. Dat wil ik graag delen met kijkers en lezers. Ik heb Alex de Vries gevraagd, die mijn werk al enige tijd volgt, om erover te schrijven om te laten zien hoe je naar mijn werk kunt kijken. Zijn tekst is vooral een pleidooi dat iedereen dat op zijn eigen manier doet. In de kunst ben je vrij om te kijken zoals je dat zelf wilt.

Ik hoop dat u mij wilt helpen om dit boek tot stand te brengen. Met uw financiële bijdrage verzekert u zich in ieder geval van een exemplaar van deze bijzondere publicatie. Het boek geef ik uit in samenwerking met Uitgeverij de Zwaluw in Den Haag. Het ontwerp is van Jan Willem den Hartog. Het boek is gebonden in hardcover, telt 80 pagina’s en bevat tal van foto’s van mijn werk van de afgelopen dertig jaar.
Simon Oud
http://www.simonoud.nl
https://www.instagram.com/simon.oud/
https://www.facebook.com/simon.oud.5
Credits
Trailer: Camera, regie en montage: Eva Gonggrijp


Nieuwste donaties

Humphrey Watchman
7-07-2021 07:23Omdat ik de sculpturen/foto’s prachtig en inspirerend vindt.

Harald Schole
5-07-2021 10:35Een boek dat we graag in huis willen hebben.

Marian Poyck
26-06-2021 20:48De beeldtaal van Simon Oud spreekt mij zeer aan. Dank aan Marian Bijlenga, die mij attent maakte op zijn werk.