Met kunst in lijkenhuisjes is ‘Gedenkwaardig’ een combinatie van een virtuele kunstroute en een fysieke (erfgoed)route langs begraafplaatsen op het Groninger land.
Wie ben ik en waarvoor heb ik jou hulp nodig
Mijn naam is Gea Koopman, beeldend kunstenaar en initiator van deze kunstroute. Toen vorig jaar corona de wereld plotsklaps op z'n kop zette ontwikkelde ik deze kunstroute in lijkenhuisjes. In eerste instantie was ik op zoek naar een geschikte presentatieplek om mijn werk 'Het verdriet van' te tonen aan iedereen die eraan heeft meegewerkt. Dit groeide uit tot de kunstroute Gedenkwaardig en werd omarmd door veel kunstenaars en ook door meer lijkenhuisjes dan ik vooraf had gepland.
Wat houdt het project in?
Een virtuele kunstroute, mogelijk ook fysiek te bezoeken op 15 & 16 mei (afhankelijk van coronamaatregelen t.z.t), waarbij verschillende kunstenaars werk tonen over verlies/herdenken in lijkenhuisjes op Groninger begraafplaatsen.
Er komt een boekje met de route, achtergrondinformatie over de ontstaansgeschiedenis van de lijkenhuisjes, de kunstwerken en een 'In Memoriam' waarin jij een gedenkadvertentie voor jou dierbare kunt toevoegen.
De route langs lijkenhuisjes is tegelijk een erfgoed-route die je (van buiten) fysiek kunt blijven bezoeken wanneer het jou uitkomt. Je maakt jou bezoek compleet met de virtuele kunstroute en het boekje!
Waarvoor heb ik jou hulp nodig?
Om al deze lijkenhuisjes op te nemen in de route en hiermee meer kunstenaars een plek in de route te bieden krijg jij straks een route met meer kunst! Er is geld nodig om deze extra werken toe te voegen aan de virtuele kunstroute + het boekje bij de route, maar ook om de virtuele tour te publiceren.
Verbinding van kunst en erfgoed met huidige tijd
Wie de afgelopen periode een uitvaart heeft meegemaakt heeft dit, vanwege beperkingen rond het corona-virus, waarschijnlijk met minder warmte en nabijheid gedaan dan gewenst. Speciaal voor ieder die in deze periode een dierbare heeft verloren wil de kunstroute Gedenkwaardig een moment voor herdenking en/of bezinning bieden.
Kunst kan troost bieden in moeilijke tijden. Daarom ontwikkelde ik deze kunstroute langs begraafplaatsen met lijkenhuisjes (ooit opgericht om mensen in op te baren die waren overleden aan een besmettelijke ziekte). De intieme architectuur van deze bijzondere huisjes biedt onderdak aan kunst die stilstaat bij verlies en uitnodigt tot herdenken.
Besmettelijke ziekten, die epidemieën veroorzaakten, hebben in 1869 geleid tot het ontstaan van het lijkenhuisje. Hier ligt een verband met de huidige tijd en de gevolgen van het coronavirus.
Om de route veilig en voor iedereen toegankelijk te maken gaat Carola de Poel, bekend van haar virtuele tours voor musea, een VR-tour maken. Op deze wijze kun je waar en wanneer je maar wilt de kunstroute bezoeken. Wat je nodig hebt is internet plus een telefoon, of tablet / laptop / computer / VR-bril, om het werk in 360-graden te ervaren. Je kunt dan in elk huisje rondkijken alsof je er zelf ter plekkestaat!
Omdat alle werken fysiek worden opgebouwd en in 360-graden vastgelegd voor de VR-tour hopen we, ik spreek dan namens alle kunstenaars, dat deze kunstroute ook fysiek open mag in het weekend van 15 & 16 mei en dat we dan op alle locaties bezoekers mogen ontvangen. Omdat we niet zelf in de hand hebben of opening opdat moment is toegestaan en onder welke condities beschouwen we de fysieke route nu als bonus.
Als donateur hoor jij natuurlijk als eerste of we ook fysiek open mogen!
Het ontstaan van de route
Vorig jaar was ik met Het Houten Huis op tour met ‘Adios’, een liefdevolle voorstelling over verlies.
Na de voorstelling konden bezoekers bij mij een troostzakdoek maken, waarvan ze één zakdoek zelf hielden als aandenken en eenzelfde exemplaar aan mij doneerden om het reeds aanwezige kunstwerk verder uit te breiden. Op de zakdoek werd steeds één woord geborduurd (of gestempeld) wat je herinnerd aan een dierbare waarvan je afscheid hebt genomen.
Na de laatste voorstelling zou ik het complete kunstwerk presenteren, maar dit liep geheel anders toen plotseling het hele land werd platgelegd… Dat was wel even slikken en omschakelen.
We waren het eens dat het kunstwerk afgemaakt moest worden. Tijdens de lockdown is er met hulp van de crew flink doorgewerkt aan de zakdoeken. Er zijn bijvoorbeeld zakdoeken verstuurd naar bezoekers die later naar de voorstelling zouden komen en naar het buitenland voor iemand die niet bij de uitvaart van een direct familielid kon zijn.
Het kunstwerk zou wel afkomen, maar ik moest nog wel op zoek naar een presentatieplek! In eerste instantie dacht ik aan iets rond Allerzielen, maar toen ik midden in de zomer een oproep van Steunfonds Pictoright in relatie tot de pandemie zag is het concept voor deze route ontstaan. Ik zag het al helemaal voor me; mijn werk ‘Het verdriet van’ zou getoond worden in een lijkenhuisje naast werk van andere kunstenaars in andere huisjes. Zo zou een mooie troostrijke route kunnen ontstaan.
Het animo onder kunstenaars om deel te nemen aan de route was overweldigend. Helaas moest ik daardoor ook veel prachtige voorstellen afwijzen. Wel zijn een aantal kunstenaars op een reservelijst gezet, want onder de huidige omstandigheden kan er immers zomaar iemand uitvallen…
Mijn aanvraag was gebaseerd op 8 locaties, hiervoor heb ik een subsidie van Pictoright ontvangen om deze kunstenaars een bruikleenvergoeding te betalen. Maar nu er zijn 11 lijkenhuisjes die graag mee willen doen! Voor de extra locaties wil ik kunstenaars van de reservelijst een plek in de route geven. Bijzonder is dat zij een eigen tegenprestatie aanbieden waarmee je direct zijn/haar deelname steunt zodat jij straks van meer kunst kunt genieten!
Er is geld nodig om deze extra kunst toe te voegen aan de route, maar ook om de virtuele kunstroute te publiceren en het boekje uit te breiden met de extra werken en gedenkadvertenties.
Kortom, het wordt een bijzondere route met gedenkwaardige kunst voor iedereen die even stil wil staan bij het verlies van een dierbare.
Help jij mee om deze kunstroute te realiseren?
Volg de ontwikkelingen rond deze kunstroute op https://www.facebook.com/gedenkwaardigekunst
Unieke tegenprestaties waarmee je direct de deelname van deze kunstenaar steunt