Wij zijn bezig met het maken van een documentaire over jonge vrouwen met ADHD, om deze film te realiseren hebben we jouw hulp hard nodig!
In deze documentaire volgen wij Delphine (20 jaar, Leiden). Zij was al volwassen toen ze een maand geleden officieel met ADHD-I (voormalig ADD) werd gediagnosticeerd. Door het constante negatieve commentaar op haar functioneren, groeide ze op met het idee dat ze minder bekwaam was in het leven. Net als veel andere vrouwen kwam ze pas na haar ADHD-diagnose erachter dat het niet aan haar lag, maar dat haar brein simpelweg anders werkt, waardoor alledaagse taken soms minder soepel verlopen dan bij haar leeftijdsgenoten.
Waar jongens hun ADHD vaak fysiek tonen (door hyperactiviteit bijvoorbeeld), tonen vrouwen hun ADHD minder fysiek. Hun ADHD uit zich met name in dromerigheid of veel praten.
“Bij jongens wordt ruim drie keer vaker de diagnose ADHD gesteld dan bij meisjes. Hoewel wordt geschat dat evenveel volwassen mannen en vrouwen ADHD hebben. Slechts een deel van de meisjes en vrouwen met ADHD krijgt dus de juiste diagnose en behandeling. Er wordt zelfs geschat dat ADHD bij meisjes in 30 tot 50 procent van de gevallen niet wordt herkend. Dit betekent dat veel meisjes en vrouwen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben en er veel langer onbehandeld mee blijven worstelen.” -WOMEN Inc.
Mede hierdoor ontwikkelen vrouwen regelmatig andere mentale klachten zoals een negatief zelfbeeld, burn out, angststoornis of een depressie. In deze korte documentaire laten wij Delphine’s zoektocht zien naar maatschappelijk begrip en zelfacceptatie. Haar verhaal wordt afgewisseld met ervaringen van Julia (23), Fien (20), Jara (20), andere vrouwen met ADHD.
Voor meer informatie, neem een kijkje op onze Instagram.
Ons verhaal
Wij zijn Sophie en Tess, twee ambitieuze journalistiek studenten met een passie voor maatschappelijke problemen aan de kaak stellen door middel van (het allermooiste medium) film. Wij maken deze documentaire, omdat het ons mateloos frustreert dat vrouwen niet altijd de zorg/erkenning krijgen die zij verdienen. Daarnaast verbaast het ons hoe eenzijdig het beeld van ADHD anno 2021 nog steeds is. Men ziet hierin nog steeds alleen het topje van de ijsberg wat symptomen betreft. Wij hopen het stereotype beeld van ADHD te doorbreken en meer begrip te creëren voor vrouwen met ADHD.
Waarom steunen?
Om deze film te realiseren hebben wij jouw hulp hard nodig! Wij zijn namelijk studenten en maken deze film zonder financiële steun van productiebedrijven, maar wel met alle kosten die bij het maken van een film komen kijken. Denk aan productiekosten voor filmapparatuur, promotiemateriaal en postproductie kosten voor audio nabewerking, sound design, muziek en kleur nabewerking en distributie. Wij bieden een maatschappelijk relevante film, maar die kan alleen gerealiseerd worden als wij genoeg steun krijgen. Als jij het ook belangrijk vind dat deze film er komt, steun dan met een donatie!