Hoi!
Ik ben Marleen van der Zanden, 27 jaar oud en student grafisch ontwerpen aan de KABK in Den Haag. Dit jaar ben ik aan het afstuderen. De afgelopen jaren op de academie heb ik mezelf vooral gericht op hoe ik mezelf kan inzetten voor de maatschappij als grafisch ontwerper, aan dit onderwerp is Made in Bangladesh dan ook direct gekoppeld.
Made in Bangladesh:
Het is
Hoi!
Ik ben Marleen van der Zanden, 27 jaar oud en student grafisch ontwerpen aan de KABK in Den Haag. Dit jaar ben ik aan het afstuderen. De afgelopen jaren op de academie heb ik mezelf vooral gericht op hoe ik mezelf kan inzetten voor de maatschappij als grafisch ontwerper, aan dit onderwerp is Made in Bangladesh dan ook direct gekoppeld.
Made in Bangladesh:
Het is een project om de grafisch ontwerpers van Nederland te laten zien wat je kan bereiken als ontwerper. Grafisch ontwerp voor de samenleving, eerlijk en oprecht ontwerpen. Ik wil door middel van mijn eigen geïnitieerde project laten zien wat ik gedaan heb en dat wij, als ontwerpers dit allemaal kunnen doen! Als alle grafisch ontwerpers zichzelf zouden inzetten om te helpen in de maatschappij dan zouden we een enorme verandering teweeg kunnen brengen.
Het project dat ik in Bangladesh aan het doen ben is een noodzaak, ieder jaar komen er honderden mensen om door branden in de kledingfabrieken. In november 2012 was er weer een brand en kwamen er meer dan 100 mensen om. Op dat moment was ik bezig met het zoeken naar het onderwerp voor mijn afstudeerproject. Ik ging onderzoek doen naar de oorzaak van al deze doden en van het een kwam het ander, voor ik het wist zat ik twee weken in Dhaka om onderzoek te doen in de kledingfabrieken. Waar ik achter ben gekomen is dat de communicatie voor brandveiligheid zeer slecht is, ik ben nu bezig met het ontwikkelen van een nieuw pictogrammen systeem die wel begrijpbaar is voor de werknemers.
Waar gaat de financiering naar toe?
Het uitwerken van Made in Bangladesh kost veel geld, reizen, onderzoek en het ontwikkelen van de pictogrammen (bordjes) is erg kostbaar. Ik heb contact met kledingfabrieken om de bestaande pictogrammen te vervangen en het ontwerp dat ik gemaakt heb op te hangen. Daarnaast ben ik bezig met een lokale organisatie om een training to ontwikkelen over brandveiligheid, om zo voorlichting te geven aan de werknemers. Ook ga ik lezingen geven in Dhaka aan organisaties, fabriekseigenaren en particulieren over het ontwerp en de noodzaak van een nieuw pictogrammen systeem. Een groot deel van de opbrengst zal dan ook naar de ontwikkeling van deze onderdelen gaan.
Het andere deel van het Voordekunst budget gaat naar mijn verhaal aan de grafisch ontwerpers in Nederland. Daarvoor is het realiseren van de expositie van dit project aan het grote publiek tijdens de afstudeer expositie op de KABK erg belangrijk. Voor deze expositie ga ik een manifest schrijven, 100% Fair Trade en biologische tassen produceren en zelf posters ontwerpen en zeefdrukken.
De expositie:
Het gehele project wordt van 6 tot en met 13 juli 2013 gepresenteerd op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Op de afdeling Grafisch Ontwerpen. www.kabk.nl
Bekijk mijn Facebook voor informatie en gebeurtenissen rondom het project:
www.facebook.com/pages/Made-in-Bangladesh/476525765750718?ref=hl
Nieuwste donaties

Iemand
13-06-2013 22:55ik vind het een mooi initiatief en vind dat het moet doorgaan. Hiermee kan het gerealiseerd worden en ik hoop dat meer mensen mijn voorbeeld volgen! Marleen succes!

Maarten Mostert
13-06-2013 18:28Goed project! Groetjes Maarten

Evelien
12-06-2013 22:37Mooi project! Succes Marleen en iedereen!