Wat is de zin van meditatie, mindfulness en spiritualiteit?
Wij doen als beeldend kunstenaars een onderzoek en maken een presentatie. Steun ons en koop het boek.
Of doe nog wat extra’s.
De positieve effecten van meditatie
Meditatie – mindfulness, we horen er steeds meer over en… terecht, denken wij.
Want er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten op lichaam en op geest: stressvermindering, beter slapen, betere concentratie.
Meer levensvreugde, minder ellende.
Veranderd bewustzijn
De beoefenaars ervaren ook vaak een veranderd bewustzijn. Niet alleen dat dagelijkse bewustzijn waarin ons zorgen maken over van alles, steeds naar de toekomst kijken of blijven hangen in het verleden, maar een buitengewoon hier-en-nu-bewustzijn.
Zingevend
Sommigen noemen dat goddelijk, anderen juist helemaal niet, maar het wordt in ieder geval meestal als heel bijzonder, waardevol, zingevend zelfs, ervaren.
Ervaringen waar wij, en wij denken ook veel anderen, benieuwd naar zijn.
One step beyond – ons onderzoek en onze presentaties
Wij zijn vijf beeldende kunstenaars die op onderzoek gaan door naar die meditatieve, spirituele en soortgelijke ervaringen te vragen. We praten ook met elkaar. Wat hebben wij ervaren? Hoe denken we daar over?
Dat alles zetten we om in teksten en natuurlijk in onze beelden. Die terecht komen in tentoonstellingen in Rotterdam en in Schiedam, een film en een prachtige bundel.
Steun het boek
We nodigen iedereen graag uit om dat boek mogelijk te maken. Steun ons, ontvang het boek. Doe wat extra’s: ontvang een origineel kunstwerk, bezoek de tentoonstellingen, de demonstraties, workshops en performances. Kom naar speciale bijeenkomsten met de kunstenaars, met een drankje erbij of een etentje.
Bekijk de kunstwerken op onze 'one step beyond'site.
In het boek staan de interviews van ons met verschillende aanhangers van spirituele en niet-spirituele levensovertuigingen uit het oosten en uit het westen, boeddhisme, christendom, sjamanisme e. d., beoefenaars van yoga en meditatie, met de kunstwerken die uit dat onderzoek voortkomen. Wij schrijven over kunstwerken die ze hebben gemaakt tijdens het project. Ook wij geven hun visie op het thema . Wat zijn onze opvattingen, ervaringen, twijfels?
Een aanvullend onderdeel in het boek bestaat uit een kort historisch overzicht van het spirituele in de beeldende kunst. Gezien vanuit de kunstenaars: door wie voelen wij ons geïnspireerd?
Oplage: 500. Aantal pagina’s: ca. 120. Formaat: 21x21 cm. Soft-cover, mat gesatineerd. Full-color.

Aanbevelingen
Uit de aanbeveling van meditatiebegeleider Wim Erdle:
'Het kunstproject One Step Beyond lijkt mij een uitstekende manier om mensen te betrekken bij het onalledaagse dan wel het spirituele. Zeker in deze tijd is het zeer belangrijk dat wordt nagedacht over de vraag hoe we verder moeten met ons leven en met onze planeet.'
Lees de rest van zijn aanbeveling en die van Ilse, Djon en Arjen op onze 'one step beyond' site.
Meer achtergronden op onze facebookpagina.
Missie, resultaten, de exposities, opzet, deelnemers en samenwerking
Missie
Met ‘one step beyond’ onderzoeken we hoe heilzaam meditatieve activiteiten zijn en of er meer is dan de materiële werkelijkheid. We gaan op zoek naar het onalledaagse, vragen ons af of het zingevend betekenis kan hebben en geven we dit in beeld en tekst vorm.
Resultaten
Multimedia-presentaties, performances, interviews, workshops, demonstraties en publieksgesprekken, beeldende kunstpresentaties in de vorm van exposities van schilderijen, tekeningen, sculpturen, een film en een boek.
Periode van de exposities
- Zomer 2021 in Schiedam Locatie: Stichting KunstWerkt,
Ruimte in Beweging, Boterstraat 80
- Najaar - oktober 2021 in Rotterdam
'one step beyond’ is een speciaal programmaonderdeel van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Locatie en programma worden nog nader bepaald.
‘Since its beginnings, art has been concerned with questions of man’s
_ultimatedestiny._’
Opzet ‘one step beyond’
De deelnemende kunstenaars zijn benieuwd naar de effecten van activiteiten als meditatie, yoga en qi gong op henzelf en op bezoekers.
We doen onderzoek naar het onalledaagse door te luisteren naar verhalen die onze dagelijkse werkelijkheid overstijgen en door interviews.
We onderzoeken hoe het onalledaagse invloed heeft op ons bestaan en hoe ze dat in kunnen zetten in hun werk. Bezoekers van de exposities kunnen tijdens workshops kennismaken of hun ervaringen verdiepen met oefeningen in meditatie, mindfulness e.d., door voordrachten en door deel te nemen aan de publieksgesprekken.
Deelnemers (voorlopig)
Marita Beukers, Gerrit Bruins en willem van hest van Stichting KunstWerkt samen met Ron Blom, Hans van der Hooven en Ben Metz. Verder worden kunstenaars van Stichting KunstWerkt uitgenodigd deel te nemen.
Samenwerking
Voor dit project wordt samengewerkt met Stichting KunstWerkt in Schiedam en met de Kunstroute Kralingen-Crooswijk in Rotterdam.
‘Arme stumper, je draagt God in je en je weet het niet eens.’
Epictetus, geciteerd door Elizabeth Gilbert in 2006 ('Eat, pray, love')
Over de kunstenaars:
Marita Beukers
Ook ik wil geloven dat er meer is tussenhemel en aarde. Ook ik heb in mijn leven dingen beleefd die totaal onverklaarbaar waren en toch zijn gebeurd. Het gevoel dat dit oplevert probeer ik te verbeelden in mijn werk als beeldend kunstenaar.
Van oorsprong ben ik opgeleid fotograaf (st. Joost, Breda), mijnuitgangspunt is nog steeds fotografie. Sinds enige jaren bewerk ik mijn foto’s met houtskool of vervreemd ze door ze te verknippen. Ook voor mijn schilderijenzijn mijn eigen foto’s het startpunt.
meer op de site van Marita
Ron Blom is een conceptueel kunstenaar en videomaker. In zijn kunst onderzoekt hij de sociale rol van de kunstenaar. Hij stelt de autonomie en het objectmatig karakter van het kunstwerk ter discussie.
‘visualize the invisible’
‘Voor mij is beeldende kunst het ultieme middel om waarheid te vinden. Een voorwaarde voor het denken. Een manier om de wereld te onderzoeken en van commentaar te voorzien. Het antwoord dat vragen stelt en troost biedt. In abstracte of geconceptualiseerde beelden zoek ik een nieuwe taal om uitdrukking te geven aan het onzegbare. Een nieuwe werkelijkheid die verschijnt en troost.
Thematisch is mijn werk geïnspireerd op de mens en haar omgeving.
Als kunstenaar bemiddel ik tussen mensen en een situatie.
Ik geloof dat de vraag naar de mens een vraag is naar betekenis en belichaming. Een vraag naar de werkelijkheid waarin zij verblijft.’
meer op de site van Ron
Gerrit Bruins
Bij elk project vraagt Gerrit Bruins zich weer af wat het meest uitdagende medium is om zijn ideeën en zijn onderzoek mee vorm te geven: schilderen, beeldhouwen, collages, natuurlijke materialen, een boek of digitale middelen. Voor het project ‘one step beyond’ heeft hij er voor gekozen om zijn fascinatie voor het ongrijpbare vorm te geven met aardse materialen zoals steen en cement. Tegenstellingen, daar raakt hij door geïnspireerd.
meer op de site van Gerrit
willem van hest is tekenaar/schilderen graficus. Hij schrijft, vaak over zijn werk en over anderen: dagboeken, brieven, interviews, portrettenen artikelen. Onderwerpen: de mens: portret en naakt, zijn stad Rotterdam, reizen, de natuur. De laatste jaren veel maatschappelijke en levens-beschouwelijke thema's: wat is er belangrijk in het leven en hoe geef ik dat, altijd samen met anderen, zo indringend en inspirerend mogelijk weer in vorm in beeld en in tekst? Zoals: ‘Paulus, het idealisme, het sublieme & de transformatie’, ‘leve de laatste fase’, over de ouderdom en de dood. Over de liefde: ‘love is all’. Natuurprojecten: ‘3 seizoenen in de tuinen & het arboretum van Trompenburg’ en ‘een jaar in de Botanische Tuin Kralingen’.
meer op de site van willem

‘If the doors of perception were cleansed, everything will appear as it
is, infinite.’
William Blake,in 1954 geciteerd door Aldous Huxley
Geluk hangt niet samen met materiële welvaart
In de wereld van vandaag gaat het steeds meer om prestatie, rendement en optimalisatie. Het lijkt alsof we alleen maar gelukkig worden als we steeds meer geld verdienen en steeds meer kunnen consumeren. Gelukkig zijn er ook veel mensen die beseffen dat geluk en een betekenisvol leven niet samenhangen met materiële welvaart. Maar waar vinden we tegenwoordig zingeving? De traditionele zuilen zijn verdwenen en daarmee het gevoel om van de wieg tot het graf ergens bij te horen.
Westerse en oosterse opvattingen
In het project ‘one step beyond’ gaan we op zoek naar inspiratiebronnen voorzingeving. Is er meer dan de materiële werkelijkheid? Kunnen we verder kijken dan ons dagelijks leven? Wat is dan dat onalledaagse? Zijn er antwoorden te verwachten vanuit het boeddhisme, het christendom, de kabbala, de alchemie, het soefisme of andere -ismen? Zijn dit voor ons relevante boodschappen? Is er een synthese te vinden tussen de ‘oosterse’ verstilling en een actief en kritisch ‘westers’ leven?
Mensen hebben nog steeds behoefte om zich ergens mee te identificeren en zich te laten inspireren. Dat heeft onder ander tot gevolg dat de belangstelling voor oosterse opvattingen, zoals het (zen) boeddhisme en allerlei daaruit voortvloeiende meditatietechnieken sterk groeiende is.
Daarbij toont wetenschappelijk onderzoek steeds overtuigender aan dat de invloed en effecten van oefeningen als yoga en meditatie een bijzonder heilzame werking hebben, zowel op lichaam als op geest. Zelfs voor beoefenaars met een radicaal niet spirituele overtuiging.
Voor velen leidt dat ook naar ervaringen die losmaken van het dagelijkse leven. Al dan niet spiritueel. De ervaring van het onalledaagse kan aangenaam, helend, verrijkend en zingevend zijn en hoeft zeker niet te worden geduid of te worden ervaren als goddelijk. Maar sluit dat ook niet uit.

Wat is de zin van meditatie, mindfulness en spiritualiteit? Wij doen als beeldend kunstenaars een onderzoek en maken een presentatie. Steun ons en koop het boek. Of doe nog wat extra’s.
De positieve effecten van meditatie Meditatie – mindfulness, we horen er steeds meer over en… terecht, denken wij. Want er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten op lichaam en op geest:
Wat is de zin van meditatie, mindfulness en spiritualiteit?
Wij doen als beeldend kunstenaars een onderzoek en maken een presentatie. Steun ons en koop het boek.
Of doe nog wat extra’s.
De positieve effecten van meditatie
Meditatie – mindfulness, we horen er steeds meer over en… terecht, denken wij.
Want er is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten op lichaam en op geest: stressvermindering, beter slapen, betere concentratie.
Meer levensvreugde, minder ellende.
Veranderd bewustzijn
De beoefenaars ervaren ook vaak een veranderd bewustzijn. Niet alleen dat dagelijkse bewustzijn waarin ons zorgen maken over van alles, steeds naar de toekomst kijken of blijven hangen in het verleden, maar een buitengewoon hier-en-nu-bewustzijn.
Zingevend
Sommigen noemen dat goddelijk, anderen juist helemaal niet, maar het wordt in ieder geval meestal als heel bijzonder, waardevol, zingevend zelfs, ervaren.
Ervaringen waar wij, en wij denken ook veel anderen, benieuwd naar zijn.
One step beyond – ons onderzoek en onze presentaties
Wij zijn vijf beeldende kunstenaars die op onderzoek gaan door naar die meditatieve, spirituele en soortgelijke ervaringen te vragen. We praten ook met elkaar. Wat hebben wij ervaren? Hoe denken we daar over?
Dat alles zetten we om in teksten en natuurlijk in onze beelden. Die terecht komen in tentoonstellingen in Rotterdam en in Schiedam, een film en een prachtige bundel.
Steun het boek
We nodigen iedereen graag uit om dat boek mogelijk te maken. Steun ons, ontvang het boek. Doe wat extra’s: ontvang een origineel kunstwerk, bezoek de tentoonstellingen, de demonstraties, workshops en performances. Kom naar speciale bijeenkomsten met de kunstenaars, met een drankje erbij of een etentje.
Bekijk de kunstwerken op onze 'one step beyond'site.
In het boek staan de interviews van ons met verschillende aanhangers van spirituele en niet-spirituele levensovertuigingen uit het oosten en uit het westen, boeddhisme, christendom, sjamanisme e. d., beoefenaars van yoga en meditatie, met de kunstwerken die uit dat onderzoek voortkomen. Wij schrijven over kunstwerken die ze hebben gemaakt tijdens het project. Ook wij geven hun visie op het thema . Wat zijn onze opvattingen, ervaringen, twijfels?
Een aanvullend onderdeel in het boek bestaat uit een kort historisch overzicht van het spirituele in de beeldende kunst. Gezien vanuit de kunstenaars: door wie voelen wij ons geïnspireerd?
Oplage: 500. Aantal pagina’s: ca. 120. Formaat: 21x21 cm. Soft-cover, mat gesatineerd. Full-color.

Aanbevelingen
Uit de aanbeveling van meditatiebegeleider Wim Erdle:
'Het kunstproject One Step Beyond lijkt mij een uitstekende manier om mensen te betrekken bij het onalledaagse dan wel het spirituele. Zeker in deze tijd is het zeer belangrijk dat wordt nagedacht over de vraag hoe we verder moeten met ons leven en met onze planeet.'
Lees de rest van zijn aanbeveling en die van Ilse, Djon en Arjen op onze 'one step beyond' site.
Meer achtergronden op onze facebookpagina.
Missie, resultaten, de exposities, opzet, deelnemers en samenwerking
Missie
Met ‘one step beyond’ onderzoeken we hoe heilzaam meditatieve activiteiten zijn en of er meer is dan de materiële werkelijkheid. We gaan op zoek naar het onalledaagse, vragen ons af of het zingevend betekenis kan hebben en geven we dit in beeld en tekst vorm.
Resultaten
Multimedia-presentaties, performances, interviews, workshops, demonstraties en publieksgesprekken, beeldende kunstpresentaties in de vorm van exposities van schilderijen, tekeningen, sculpturen, een film en een boek.
Periode van de exposities
- Zomer 2021 in Schiedam Locatie: Stichting KunstWerkt,
Ruimte in Beweging, Boterstraat 80
- Najaar - oktober 2021 in Rotterdam
'one step beyond’ is een speciaal programmaonderdeel van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk. Locatie en programma worden nog nader bepaald.
‘Since its beginnings, art has been concerned with questions of man’s
_ultimatedestiny._’
Opzet ‘one step beyond’
De deelnemende kunstenaars zijn benieuwd naar de effecten van activiteiten als meditatie, yoga en qi gong op henzelf en op bezoekers.
We doen onderzoek naar het onalledaagse door te luisteren naar verhalen die onze dagelijkse werkelijkheid overstijgen en door interviews.
We onderzoeken hoe het onalledaagse invloed heeft op ons bestaan en hoe ze dat in kunnen zetten in hun werk. Bezoekers van de exposities kunnen tijdens workshops kennismaken of hun ervaringen verdiepen met oefeningen in meditatie, mindfulness e.d., door voordrachten en door deel te nemen aan de publieksgesprekken.
Deelnemers (voorlopig)
Marita Beukers, Gerrit Bruins en willem van hest van Stichting KunstWerkt samen met Ron Blom, Hans van der Hooven en Ben Metz. Verder worden kunstenaars van Stichting KunstWerkt uitgenodigd deel te nemen.
Samenwerking
Voor dit project wordt samengewerkt met Stichting KunstWerkt in Schiedam en met de Kunstroute Kralingen-Crooswijk in Rotterdam.
‘Arme stumper, je draagt God in je en je weet het niet eens.’
Epictetus, geciteerd door Elizabeth Gilbert in 2006 ('Eat, pray, love')
Over de kunstenaars:
Marita Beukers
Ook ik wil geloven dat er meer is tussenhemel en aarde. Ook ik heb in mijn leven dingen beleefd die totaal onverklaarbaar waren en toch zijn gebeurd. Het gevoel dat dit oplevert probeer ik te verbeelden in mijn werk als beeldend kunstenaar.
Van oorsprong ben ik opgeleid fotograaf (st. Joost, Breda), mijnuitgangspunt is nog steeds fotografie. Sinds enige jaren bewerk ik mijn foto’s met houtskool of vervreemd ze door ze te verknippen. Ook voor mijn schilderijenzijn mijn eigen foto’s het startpunt.
meer op de site van Marita
Ron Blom is een conceptueel kunstenaar en videomaker. In zijn kunst onderzoekt hij de sociale rol van de kunstenaar. Hij stelt de autonomie en het objectmatig karakter van het kunstwerk ter discussie.
‘visualize the invisible’
‘Voor mij is beeldende kunst het ultieme middel om waarheid te vinden. Een voorwaarde voor het denken. Een manier om de wereld te onderzoeken en van commentaar te voorzien. Het antwoord dat vragen stelt en troost biedt. In abstracte of geconceptualiseerde beelden zoek ik een nieuwe taal om uitdrukking te geven aan het onzegbare. Een nieuwe werkelijkheid die verschijnt en troost.
Thematisch is mijn werk geïnspireerd op de mens en haar omgeving.
Als kunstenaar bemiddel ik tussen mensen en een situatie.
Ik geloof dat de vraag naar de mens een vraag is naar betekenis en belichaming. Een vraag naar de werkelijkheid waarin zij verblijft.’
meer op de site van Ron
Gerrit Bruins
Bij elk project vraagt Gerrit Bruins zich weer af wat het meest uitdagende medium is om zijn ideeën en zijn onderzoek mee vorm te geven: schilderen, beeldhouwen, collages, natuurlijke materialen, een boek of digitale middelen. Voor het project ‘one step beyond’ heeft hij er voor gekozen om zijn fascinatie voor het ongrijpbare vorm te geven met aardse materialen zoals steen en cement. Tegenstellingen, daar raakt hij door geïnspireerd.
meer op de site van Gerrit
willem van hest is tekenaar/schilderen graficus. Hij schrijft, vaak over zijn werk en over anderen: dagboeken, brieven, interviews, portrettenen artikelen. Onderwerpen: de mens: portret en naakt, zijn stad Rotterdam, reizen, de natuur. De laatste jaren veel maatschappelijke en levens-beschouwelijke thema's: wat is er belangrijk in het leven en hoe geef ik dat, altijd samen met anderen, zo indringend en inspirerend mogelijk weer in vorm in beeld en in tekst? Zoals: ‘Paulus, het idealisme, het sublieme & de transformatie’, ‘leve de laatste fase’, over de ouderdom en de dood. Over de liefde: ‘love is all’. Natuurprojecten: ‘3 seizoenen in de tuinen & het arboretum van Trompenburg’ en ‘een jaar in de Botanische Tuin Kralingen’.
meer op de site van willem

‘If the doors of perception were cleansed, everything will appear as it
is, infinite.’
William Blake,in 1954 geciteerd door Aldous Huxley
Geluk hangt niet samen met materiële welvaart
In de wereld van vandaag gaat het steeds meer om prestatie, rendement en optimalisatie. Het lijkt alsof we alleen maar gelukkig worden als we steeds meer geld verdienen en steeds meer kunnen consumeren. Gelukkig zijn er ook veel mensen die beseffen dat geluk en een betekenisvol leven niet samenhangen met materiële welvaart. Maar waar vinden we tegenwoordig zingeving? De traditionele zuilen zijn verdwenen en daarmee het gevoel om van de wieg tot het graf ergens bij te horen.
Westerse en oosterse opvattingen
In het project ‘one step beyond’ gaan we op zoek naar inspiratiebronnen voorzingeving. Is er meer dan de materiële werkelijkheid? Kunnen we verder kijken dan ons dagelijks leven? Wat is dan dat onalledaagse? Zijn er antwoorden te verwachten vanuit het boeddhisme, het christendom, de kabbala, de alchemie, het soefisme of andere -ismen? Zijn dit voor ons relevante boodschappen? Is er een synthese te vinden tussen de ‘oosterse’ verstilling en een actief en kritisch ‘westers’ leven?
Mensen hebben nog steeds behoefte om zich ergens mee te identificeren en zich te laten inspireren. Dat heeft onder ander tot gevolg dat de belangstelling voor oosterse opvattingen, zoals het (zen) boeddhisme en allerlei daaruit voortvloeiende meditatietechnieken sterk groeiende is.
Daarbij toont wetenschappelijk onderzoek steeds overtuigender aan dat de invloed en effecten van oefeningen als yoga en meditatie een bijzonder heilzame werking hebben, zowel op lichaam als op geest. Zelfs voor beoefenaars met een radicaal niet spirituele overtuiging.
Voor velen leidt dat ook naar ervaringen die losmaken van het dagelijkse leven. Al dan niet spiritueel. De ervaring van het onalledaagse kan aangenaam, helend, verrijkend en zingevend zijn en hoeft zeker niet te worden geduid of te worden ervaren als goddelijk. Maar sluit dat ook niet uit.

Nieuwste donaties

Joke
24-05-2021 13:03Mooi project. Ik ga voor het werk "Herfstnacht" van Marita.

willem van hest
24-05-2021 11:02de laatste dag - de laatste uren... het kan dus nog net: die laatste donatie voor ons mooie 'one step beyond'-boek... ;)

Iemand
21-05-2021 15:15IK vind het een mooi initiatief en ik gun de initiatiefnemers een gedekte begroting.
2 jaar geledenlaatste dagen one step in schiedam |
![]() ![]() ![]() ![]() Vanaf a.s. vrijdag de laatste 3 middagen in Schiedam, Boterstraat 81 Een heel hartelijke groet, |
|
2 jaar geledende laatste weken heel hartelijke welkom |
![]() Een heel hartelijke uitnodiging voor de laatste 2 weekends van expositie, boek, film, performance, workshops & gesprekken Zo. 25 juli 11.30 uur - Qigong kennismakingsles door Leen Steen Zo. 1 augustus - Finissage - 13.30 uur - 1e optreden jazztrio B10Henk Scheepstra: piano; Laura van Dijke: dwarsfluit; Hans van den Hooven: zang, met jazz standards Stichting KunstWerkt - Boterstraat 81 - 3111 NB Schiedam [email protected] www.stichtingkunstwerkt.nl facebook.com/stichtingkunstwerkt Ruimte in Beweging is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Boterstraat 81, Schiedam Wat is dezin van meditatie, mindfulness en spiritualiteit? Deelnemende kunstenaars:Judith Aardse, Marita Beukers, RonBlom, Gerrit Bruins, Ilona Bruins, KaijeFeenstra, willem van hest, Hans van den Hooven, Ben Metz, Magriet Mostert enVera Whistler-Witleer Kom het boek ophalen, kom wat drinken & ontmoet de kunstenaars Sinds de jaren negentig verenigt Stichting KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. In Ruimte in Beweging organiseert de stichting per jaar een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De exposities in Ruimte in Beweging zijn een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen, maar ook een brug van kunstenaar naar publiek |
|
2 jaar geleden‘Er is meer tussen hemel en aarde’ |
![]() ‘Er is meer tussen hemel en aarde’ ‘Het begon in mijn leven in Rotterdam, maar al snel verhuisden we naar Vlaardingen. Mijn middelbare school deed ik in Schiedam. De kunstacademie heb ik in Breda gedaan, de St. Joost. Ik schilderde, maar al vanaf mijn twaalfde fotografeerde ik. Dat leerde ik van mijn vader. Magisch. Bonaire, Oegstgeest en RotterdamMet mijn eerste man, een arts, verhuisde ik naar Bonaire en kreeg daar twee van mijn vier kinderen. Daar werkte ik voor een krant en maakte veel zwart-wit foto’s. Terug in Nederland kwamen we voor 15 jaar terecht in Oegstgeest en na een pijnlijke scheiding, ben ik gelukkig hertrouwd in Rotterdam. Ik gaf les, was een tijd betrokken bij een fotostudio en werkte 15 jaar in het Rotterdamsche Leeskabinet. De roze wolkIk heb me heel lang anders gevoeld, als katholiek tussen de gereformeerden, met ouders met een buitenlandse achtergrond en als net, enig meisje tussen de langharige jongens op de kunstacademie in Breda. Daar heb ik mijn eigen roze wolk voor ontwikkeld. Dan trek ik me terug uit de dagelijkse werkelijkheid en zit in mijn eigen wereld. Vandaaruit maak ik mijn foto’s, fotocollages, schilderijen en tekeningen. Ook nu ik me af en toe ellendig voel door lichamelijke problemen, is er gelukkig die roze wolk. Yoga en meditatieRegelmatig heb ik me met yoga en meditatie bezig gehouden. Het helpt me om tot rust te komen, als ik me vervelend voel. Bijvoorbeeld via mijn adem. Ik kan me zo ook op moeilijke plekken richten. Die worden dan minder pijnlijk of verdwijnen zelfs. |
|
2 jaar geledenRon Blom wil zijn denken uitzetten |
![]() ‘Ik heb een vermoeden dat er meer is’ ‘Ik heb het vermoeden dat er meer is tussen hemel en aarde dan alleen maar dat wat we zien en kunnen beetpakken. Politiek, punk en poëzieNa een fijne jeugd in Zoetermeer, werd ik rond mijn zestiende politiekbewust. Het anarchisme, autonoom leven, dat trok me wel. En daar paste punk bij, weg uit die onderdrukkende regels. Loslaten en qigong |
|
2 jaar geleden‘Alles is met elkaar verbonden’ - |
‘Alles is met elkaar verbonden’ ‘In mijn familie zit veel kunstzinnigs, zo was mijn vader musicus en mijngrootvader lithograaf. Via een lichte sjamanistische trance kom ik met hen in contact. En dat komt allemaal tot uitdrukking in mijn werk. Archeologie en reizenAls klein meisje vond ik het heerlijk om in het zand te spelen. Dan haalde ik daar voorwerpen uit en onderzocht die. Die geschiedenis die ik daarin voelde heeft natuurlijk met onze voorouders te maken. Het zat er dus al vroeg in. VragenSoms zit ik met een vraag en dan zijn er verschillende manieren om daar een antwoord op te krijgen. Zo ben ik eens vier dagen op een 'vision quest' geweest. Vier dagen met mijn tentje alleen, op een berg in de regen en de kou. Daarna was ik helemaal kapot, maar kwamen ok de antwoorden. Soms moet je daardoorheen om als het ware herboren te worden. Die verbinding met de niet alledaagse realiteit, dat is spiritisme. De ervaring dat je met alles verbonden bent, de mensen om je heen, maar ook die uit het verleden, de natuur, planten, bomen, de dieren, de dingen. Alles heeft een wezen, alles is bezield.’ ![]() |
|
2 jaar geleden‘Alles is energie’ |
‘Alles is energie’ Gezondheid en QigongOp een gegeven moment kreeg ik ernstig last van mijn hart. Werd op mijn 14e geopereerd. Dat pakte aanvankelijk goed uit. Rond 1990 kon ik opeens geen poot meer verzetten. Maar uiteindelijk moest ik allerlei troep gaan slikken, beta-blokkers en bloedverdunners. Een ontdekkingsreis door jezelfNaast dat het dus direct gunstige resultaten oplevert voor lichaam en geest, levert het ook een geweldige ontdekkingsreis op. Ik leerde mezelf steeds beter kennen. Ik kon allerlei blokkades loslaten, ik kon met een schone lei beginnen. Ik kwam ook vanzelf in een prettige discipline terecht. Regelmatig oefenen is af en toe lastig. Je loopt tegen blokkades aan, maar dat is juist een teken dat je daardoorheen weer een trapje hoger komt. Je moet het werk doen. Alles is met elkaar verbonden ![]() |
|
2 jaar geledenGerrit Bruins en bezieling in beton |
![]() one stepbeyond expositie, boek, film, performance, workshops & gesprekken Wat is de zin van meditatie, mindfulness en spiritualiteit? Deelnemende kunstenaars: Judith Aardse, Marita Beukers, Ron Blom, Gerrit Bruins, Ilona Bruins, Kaije Feenstra, willem van hest, Hans van den Hooven, Ben Metz en Vera Whistler-Witleer Programma Zo. 18 juli- 11.30 uur - Yoga workshopdoor Dorine van der Beek – geef je op via de mail van Dorine: [email protected] Zo 1 augustus Finissage - 13.30 uur - 1e optreden jazztrio B10, Henk Scheepstra: piano; Laura van Dijke: dwarsfluit; Hans van den Hooven: zang, met jazz standards - 15.30uur - ‘God is liefde’ – column van voorzitter Arjen Baas - 16.00uur - 2e optreden jazztrio B10, Henk Scheepstra -16.30 uur - Jury beoordeling bekendmaking van de beeldige taarten trofee Stichting KunstWerkt Boterstraat 81 3111 NB Schiedam [email protected] www.stichtingkunstwerkt.nl facebook.com/stichtingkunstwerkt Ruimte in Beweging is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Sinds de jaren negentig verenigt Stichting KunstWerkt een grote groep kunstenaars uit Schiedam en omgeving. In Ruimte in Beweging organiseert de stichting per jaar een tiental tentoonstellingen en daaraan gerelateerde activiteiten. De exposities in Ruimte in Beweging zijn een ontmoetingsplaats om ideeën en inspiratie te delen, maar ook een brug van kunstenaar naar publiek ![]() ‘**Wij zijn een draaikolk in de rivier’** ‘Een nuchtere Drent, zo noemen ze mij wel eens.’ Dat ik een Drent zou zijn is betrekkelijk, want ik ben in m’n leven 17 keer verhuisd. Maar het accent ligt bij mij inderdaad wel op nuchterheid. Ik sta het liefst met de beide benen op de grond. Spiritueel gezweef daar heb ik niet zo veel mee. Verbonden met de natuur en de materie WintiTijdens het interview van winti-priesters Marian Markelo herkende ik in haar verhaalmijn gedachten over het leven: wij zijn als een draaikolk in een rivier. Verwondering is belangrijkIk kan geraakt worden door een bijna versteend, dood krabbetje op het strand. |
|
2 jaar geleden'Onze voorouders zijn altijd bij ons' |
'Onze voorouders zijn altijd bij ons' Winti-priesteres Marian Markelo, Nana Efua, wil in harmonie leven met zichzelf, de anderen en de natuur De opleiding om een goed voorouder te zijn. Bauxiet-steentjes voor een lastige man Wintipriesteres Nana Efua, rituelen, goden en kunst De essentie van Winti ![]() |
|
2 jaar geledenWim Erdle: 'Loslaten met compassie' |
![]() Loslaten met compassie ‘Het geloof dat ik om me heen meemaakte, toen ik jong was, in Breda, daar had ik niet veel mee op, al die dogmatische clubjes. Ik groeide op in een niet-kerkelijk gezin. Meditatie in de praktijkNa al dat lezen en het bekijken van filmpjes wilde ik ook aan het werk met meditatie en mindfulness, een term die in die tijd opgang begon te maken. De effecten van de meditatieIk merkte dat ik in toenemende mate afstand kon nemen van negatieve emoties, zoals woede. Ik kon beperkende strevingen in mezelf loslaten. Leven in compassieEr wordt wel eens gedacht dat je door meditatie alleen bezig bent met jezelf. Maar een belangrijk effect is ook het ontwikkelen van compassie, medeleven met anderen en met de wereld. We zijn er een onderdeel van. We zijn verbonden met alles. Zonder onderscheid. Thich NhatHanh noemt dit ‘interzijn’. Zo heeft hij zich in de Vietnamoorlog bekommerd om de Vietnamese Vietcongstrijders, maar net zo goed om gewonde Amerikanen. |
|
2 jaar geledenInterview Ilse : ‘Ruimte maken voor god' |
![]() ‘Ruimte maken voor god’ ‘Al toen ik nog een klein meisje was vond ik het boeiend om in de kerk te zien hoe de mensen om me heen troost vonden in de verhalen van de kerk. Dat heeft me altijd gefascineerd. Ik ging op een gegeven moment zelfs alleen naar de kerk. Het opende werelden voor me. We lopen allemaal dezelfde berg op en op de top ontmoeten we elkaarIk heb me wel eens in het zenboeddhisme verdiept, maar ik heb het geen plaats kunnen geven in mijn leven. Een drukke baan in de Kralingse kerk en vier opgroeiende jongens. Een overeenkomsttussen het boeddhisme en het christendom vind ik de oproep om ruimte te maken. Ruimte maken voor god. Zeeland Na Gouda en Moordrecht, waar ik mijn jonge jaren sleet, vroeg ik me af, nadat ik afgestudeerd was in Utrecht, of ik geschikt zou zijn om in de kerk te werken. RotterdamDe overgang naar Rotterdam-Kralingen was veel kleiner dan sommige mensen zouden denken. Er bestaan teveel clichés over bijvoorbeeld zo’n plaats in Zeeland. De meeste gelovigen daar waren eenvoudig, maar hadden het hart op de juiste plaats en waren ruimdenkend. Het kwaadNatuurlijk is er kwaad inde wereld, de macht van het kwaad. God is niet almachtig – niet zoals een marionettenspeler. Ik geloof wel dat kwaad het uiteindelijk zal verliezen. Het is voor mij belangrijk me te richten op het goede, maar ook zeker het kwaad te benoemen, niet alleen maar te bidden. We hebben daar aandacht voor. Zoals bijvoorbeeld hier vlak om ons heen het geweld achter de voordeur. SpiritualiteitVoor mij is dat geen verlicht vergezicht, maar zit het hem in wat ik mag en moet doen in deze kerk. Het in de praktijk diepgaand ervaren van de vreugde van pas getrouwden, het kindje en de ontroering van ouders tijdens de doop. Dat is de kern van wat ik hier doe. |
|
2 jaar geleden& als afsluiting: 2 werken van Margriet |
![]() ![]() Margriet: |
|
2 jaar geledende laatste 'one step'- updates ;) |
![]() nog een paar uur & dan zijn we aan het einde van de voor de kunst campagne voor 'one step' - tot middernacht kan er nog worden gedoneerd voor ons boek - kijk nog even naar de kunstwerken die er voor 75 euro zijn. |
|
2 jaar geledenMargriet Mostert voor een 75 eur donatie |
![]() Margriet heeft zich kortgeleden aangesloten bij 'one step beyond' en geeft dit werk voor een donatie van 75 euro. |
|
2 jaar geledenuit de serie 'openingen' van willem |
![]() willem: |
|
2 jaar geleden2e tekening van Kaije als tegenprestatie |
Ook deze tweede tekening heeft Kaije beschikbaar gesteld als tegenprestatie voor een donatie van 75 euro. ![]() |
|
2 jaar geledenNieuw werk van Kaije als tegenprestatie |
![]() Kaije: |
|
2 jaar geledenDorine's interview: 'bestemming bereikt' |
![]() ‘Het begon met de stilte in Friesland’ ‘Rotterdam is mijn geboortestad. Op mijn vierde verhuisde ons gezin naar het groene Friesland. Het moment van de ommekeer Na een uur yoga voel ik me 'schoon'Ook bij mijn cursisten merk ik dat de lichamelijkheid van de yoga spanningen oplost, en ervoor zorgt dat mensenballast kunnen loslaten. Bestemming bereiktWe hoeven niet steeds meer te consumeren, bezitten, steeds verder te gaan. Je hoeft niet voortdurend te werken aan de buitenkant. Yoga en meditatie hebben ook positieve effecten naar je omgeving. |
|
2 jaar geledenDorine's interview: 'bestemming bereikt' |
![]() ‘Het begon met de stilte in Friesland’ ‘Rotterdam is mijn geboortestad. Op mijn vierde verhuisde ons gezin naar het groene Friesland. Het moment van de ommekeer Na een uur yoga voel ik me 'schoon'Ook bij mijn cursisten merk ik dat de lichamelijkheid van de yoga spanningen oplost, en ervoor zorgt dat mensenballast kunnen loslaten. Bestemming bereiktWe hoeven niet steeds meer te consumeren, bezitten, steeds verder te gaan. Je hoeft niet voortdurend te werken aan de buitenkant. Yoga en meditatie hebben ook positieve effecten naar je omgeving. |
|
2 jaar geledenEen nieuw werk van Judith voor 75 euro |
![]() Judith: |
|
2 jaar geledenNieuw werk van Gerrit |
Gerrit: ![]() |
|
2 jaar geledenHet 2e interview: Ilse Hogeweg |
![]() Volgende week hebben we een gesprek over 'one step beyond' met Ilse, die ons vanaf het begin heeft gesteund: |
|
2 jaar geledenDorine, het eerste interview |
![]() Dorine was gisterenavond de eerste die werd geïnterviewd. De yogadocent schrijft op haar website https://yogabeweegtje.nl/Over-Dorine/: 'Toen ik vier was verhuisde ons gezin naar Friesland. Hoewel ik in Rotterdam ben geboren, voelt Friesland als mijn geboortegegrond. Ik groeide er op. |
|
2 jaar geledenherfstnacht Marita bij 'n donatie van 75 |
![]() een print van 30x30cm. op een stevige ondergrond - een combinatie van een foto en een schilderij - onderdeel van een seizoenenserie. doneer 75 euro en ontvang deze print, of de 'zomernacht', de boeddha of een van de andere werken van Hans, Esther, Ilona, Gerrit of willem. |
|
2 jaar geledenStonehenge - sjabloondruk in fases |
![]() ![]() ![]() Ik ben altijd al gefascineerd door die magische plek bij onze buren aan de overkant van het kanaal. |
|
2 jaar geledenTekening Judith Aardse voor 75 euro |
![]() Naast de werken van Marita, Gerrit, Ron, Hans en willem is er nu ook deze tekening van Judith voor een donatie van 75 euro. ![]() |
|
2 jaar geledenBen Metz en mysticus Jan van Ruusbroeck |
![]() ![]() |
|
2 jaar geledennieuwe kunstenaars bij -one step beyond- |
![]() Judith Aardse is een van de nieuw deelnemende kunstenaars. En een extra reden om te helpen met het boek waar zij dan ook een plaats krijgt. Zij schrijft over haar werk: De al eerder genoemde kunstenaar Ilona Bruins schrijft over haar plannen: 'Als ik denk aan spiritualiteit dan zoek ik dat eerder in het alledaagse, het praktische dan in het zweverige. Voor mij sluit het boeddhisme het best hierbij aan. Het oefenen van geduld, kijken en luisteren vanuit openheid is niet in iedere situatie gemakkelijk, maar wel nodig en van alledag. ![]() |
|
2 jaar geleden2 nieuwe kunstenaars bij one step beyond |
![]() 2 nieuwe kunstenaars bij one step beyond-exposities: Kaije Feenstra. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
2 jaar geledenHartelijke aanbevelingen |
Uit de aanbevelingen: 'Het is van het grootste belang dat er een gesprek voort gaat tussen de kerk en kunstenaars. Wat nemen we waar, en wat is van waarde? ‘Een mens leeft niet van brood alleen’ zegt een bijbeltekst, mensen hebben betekenis en richting nodig. Het project one step beyond wil dit vérgaand gaan onderzoeken, in verbinding met andere kunstenaars.' ' In de kunstwerken zoekt Willem van Hest samen met andere gepassioneerde kunstenaars het spanningsveld op tussen mens, meditatie en zingeving. Van aaibaarheid, kleurrijk, warm, teder, kwetsbaar tot donker, koud en hard. Juist deze spanningen wil Willem en crew vastleggen in hun werk. Want zijn wij daarom ook vaak niet op zoek naar de ‘klik’ met een kunstwerk? Met one step beyond hoopt men niet meer alleen de kennis en ratio te gebruiken, maar wil men realiseren dat de kijker hun kunstwerk vanuit unieke, hoogst persoonlijke gevoelens en sferen bekijkt.' ![]() |
|
2 jaar geledenkunstwerken voor 'one step beyond' |
dit zijn een aantal van de 75 euro kunstwerken die we als tegenprestatie beschikbaar stellen om genoeg geld binnen te halen voor het boek dat we bij onze exposities en meer willen maken. help ons svp - doe mee ;) ![]() |
|

Joke
24-05-2021 13:03Mooi project. Ik ga voor het werk "Herfstnacht" van Marita.

willem van hest
24-05-2021 11:02de laatste dag - de laatste uren... het kan dus nog net: die laatste donatie voor ons mooie 'one step beyond'-boek... ;)

Iemand
21-05-2021 15:15IK vind het een mooi initiatief en ik gun de initiatiefnemers een gedekte begroting.

Een donateur
21-05-2021 11:29graag een tekening van judith als tegenprestatie. laten we met z'n allen nog wat doneren om aan die 100% te komen a.s. dinsdag ;) !

Een donateur
20-05-2021 14:07Spiritualiteit is gevoel. Dit ook.

Een donateur
20-05-2021 11:37graag de herfstnacht van marita als tegenprestatie - op naar de 100% voor dit mooie project :) !

Iemand
20-05-2021 06:46Ik vind de kunst heel belangrijk een verrijking in je leven

Ineke
19-05-2021 22:16nog even de schouders eronder!

Een donateur
19-05-2021 12:31graag een lichtpuntje van hans

Een donateur
19-05-2021 06:28jana beranova wil het boek opgestuurd krijgen

Een donateur
19-05-2021 06:24jana beranova steunt one step beyond & zoekt nog een kunstwerk uit

Een donateur
17-05-2021 19:17omdat mijn geweldig talentvolle schoondochter er aan meewerkt als kunstenares!

Bernadette O'Neill
16-05-2021 07:56Omdat kunst is als voeding

Een donateur
15-05-2021 17:57Vriend

Marja Versteeg
15-05-2021 17:04Mindfulness, meditatie zijn mooie, maar ongrijpbare onderwerpen. Ik ben heel nieuwsgierig hoe deze kunstenaars hier vorm aan gaan geven.