Een kunst-fietsroute voor een gezond en co-creatief landschap
Help ons een kunst-fietsroute te realiseren waar boeren, kunstenaars en burgers elkaar tegenkomen om over de toekomst van het landschap na te denken, doneer nu! Geschilderde hooibalen, ingegraven canvassen, soundscapes, blije bijen en bodemdieren, rondleidingen over de velden en bij de boer, workshops, lokale producten en regeneratieve landbouw praktijken tussen de windmolens, sloten en weilanden. En dat allemaal
Een kunst-fietsroute voor een gezond en co-creatief landschap
Help ons een kunst-fietsroute te realiseren waar boeren, kunstenaars en burgers elkaar tegenkomen om over de toekomst van het landschap na te denken, doneer nu!
Geschilderde hooibalen, ingegraven canvassen, soundscapes, blije bijen en bodemdieren, rondleidingen over de velden en bij de boer, workshops, lokale producten en regeneratieve landbouw praktijken tussen de windmolens, sloten en weilanden. En dat allemaal op de fiets te bezoeken!
Stichting Wij.land, projectleider Lisa Ruseler en kunstenaar Marthe Sophie Zeevenhooven werken aan een fietsroute om creativiteit, biodiversiteit, en een landschap waar we met z’n allen verantwoordelijk voor zijn in de schijnwerpers te zetten. De route combineert de kunst van het landschap, van de kunstenaar en van de boer.
We weten allemaal dat we in de toekomst anders met ons landschap om moeten zullen gaan. Bodemdegeneratie, vermindering van biodiversiteit en boeren die financieel aan de afgrond staan, zijn niet langer houdbaar. Stichting Wij.land werkt samen met boeren aan innovatieve landbouwtechnieken waarin biodiversiteit, inspiratie en bodemregeneratie de kernwaarden zijn en waar boeren financieel gezond kunnen opereren. Maar dat kunnen ze niet alleen. Het landschap van de toekomst is een landschap waar we met zijn allen verantwoordelijk voor zijn: een vitaal landschap is een kwestie van samen, niet wij-zij. Met de route enthousiasmeren wij iedereen voor het gezamenlijk vormgeven van ons landschap en voor de regeneratieve en innovatieve technieken.
Voor deze kunst-fietsroute wisselen boeren, kunstenaars, ondernemers, bewoners en bezoekers perspectieven uit om tot nieuwe landschappen te komen. De route brengt de bezoeker in contact met de boeren die samen met Stichting Wij.land aan nieuwe manieren van landbouw werken, biedt nieuwe artistieke perspectieven op het landschap en betrekt alle deelnemers bij de creatieve kracht van de natuur.
Kom ook fietsen! Ontdek nieuwe perspectieven op de landbouw, regeneratieve boeren en kunst in weilanden en in boerenschuren. Neem deel aan rondleidingen en workshops en kom proeven van de boerenproducten.


De kunstenaars
Marthe Sophie Zeevenhooven onderzoekt voor dit project de manier waarop we naar het landschap kijken. Ze onderzoekt verschillende perspectieven op ons landschap en de esthetische expressie van de bodemprocessen. Ze gebruikt hiervoor visualisatie methodieken, waaronder het ingraven van canvas als landschapskunst gecreëerd door het landschap en thermal camera’s. De verschillende perspectieven komen samen in een installatie die de ruimte tussen de perspectieven onderzoekt.
Ook zal Marthe Sophie workshops geven die uitgaan van natuurlijke creativiteit en neurologische, cognitieve en praktische onderliggende processen. Zowel menselijke creativiteit als de landschappelijke creativiteit volgen een bepaald natuurlijk proces. Deze workshop geeft de deelnemers inzicht in hoe ze deze creatieve wetmatigheden kunnen inzetten in hun dagelijks leven. Voor dit project legt Marthe Sophie in de workshops de link naar regeneratieve landbouw processen. Geestelijke en lichamelijke uitputting zien we in mens en bodem. Burn-out zien we in mens en natuur. Het optimaal inzetten van de natuurlijke creativiteit voorkomt burn-out en geeft meer efficiëntie, productiviteit en vooral creatief plezier.
Skander Jaïbi, mede-oprichter van het succesvolle Utrechtse Art & Music Festival Uncloud, heeft een soundscape ontwikkeld voor de route: een muzikale vertaling van een jaar op een regeneratieve boerderij. Luister de soundscape hier.
Jonge kunstenaars zijn benaderd middels een Open Call om ideeën en werken in te zenden. We hebben veel enthousiaste en mooie inzendingen mogen ontvangen. Op dit moment zijn wij in overleg binnen de organisatie en met de kunstenaars over het samenwerken aan dit project. Deze samenwerkingen hangen nauw samen met het rondkrijgen van de financiering van dit project. Jouw donatie draagt bij aan deze potentiële samenwerkingen!
Ook worden de kunstenaars die werken langs de route benaderd voor het openstellen van hun ateliers of het maken van werk voor langs de route.

Wie zijn wij?
Het project is een samenwerking tussen stichting Wij.land, creatief projectleider Lisa Ruseler en kunstenares Marthe Sophie Zeevenhooven.
Stichting Wij.land is ontstaan uit Commonland, de internationale stichting voor regeneratieve landbouw. Wij.land werkt samen met boeren, natuurorganisaties en andere partijen ten behoeve van een nieuw landschap. Daarbij worden de vier kernwaarden van regeneratieve landbouw in acht genomen: inspiratie, financiële waarde, natuurlijke waarde en sociale waarde. Wij.land streeft naar een landschap van ons allemaal, dat inspireert en waarin een evenwicht is tussen landbouw, natuur en de mensen die er wonen, recreëren en werken.
Lisa Ruseler is een creatief projectontwikkelaar en projectleider die deze kunst-fietsroute in 2020 heeft geïnitieerd als afstudeerproject aan de HKU. Lisa treedt op als verbinder tussen de verschillende stakeholders en verschillende disciplines (stichting Wij.land, kunstenaars, boeren en bezoekers) en zal de organisatie en uitvoering van dit project leiden.
Marthe Sophie Zeevenhooven werkt als kunstenaar in art-science-collaborations en community art en heeft in die hoedanigheid over de hele wereld kunstprojecten opgezet. Ze gebruikt creativiteit en verbeeldingskracht om nieuwe realiteiten uit te vinden. Deze nieuwe realiteiten onderzoekt ze vanuit de collectieve creatieve intelligentie van de community. Voor de fietstocht werkt ze met de creativiteit van het landschap zelf, waarbij co-creatie en het levende creërende landschap kernwoorden zijn. Daarnaast is ze docent creatieve intelligentie aan verschillende kunstacademies en bij het letterenfonds.
Meer informatie? Neem eens een kijkje hier, of neem contact met ons op!
Nieuwste donaties

The Village | Creative Production Agency
12-05-2021 17:07We zijn er!!!

Thijs
12-05-2021 11:55Geweldig project van Lisa!

Valerie
12-05-2021 09:19Omdat Lies een toppertje is en het project ook