Maartje vraagt om hulp:
Toen Maartje haar stage moest lopen ging ze naar Ghana-Afrika en ze zei:
Mam, wat jij kon, kan ik ook.
Ondertussen is Maartje 7 jaar actief in Ghana, getrokken door de grote armoede en ongelijkheid en geroepen van uit haar hart om op te komen voor de meest armen van deze wereld. Zij trok zich het lot aan van de straatkinderen rond de 18 jaar, die
Maartje vraagt om hulp:
Toen Maartje haar stage moest lopen ging ze naar Ghana-Afrika en ze zei:
Mam, wat jij kon, kan ik ook.
Ondertussen is Maartje 7 jaar actief in Ghana, getrokken door de grote armoede en ongelijkheid en geroepen van uit haar hart om op te komen voor de meest armen van deze wereld. Zij trok zich het lot aan van de straatkinderen rond de 18 jaar, die ze uit de sloppenwijk plukte om met hen te gaan werken aan hun toekomst. Ze richtte de stichting Chance2Change-Ghana op in Nederland om gelden in te zamelen en om voorlichting te geven. In Ghana hielp ze bij de oprichting van een stichting met dezelfde naam Chance2Change-Ghana, om uitvoering te geven aan dit schoenmakersproject voor straatkinderen. Onlangs belde ze haar vader op en zei: Pap, nu moet je komen met die zeecontainer vol met schoenmakersmachines, bedden en spullen om het allemaal in te richten. Want die straatjongens zijn met bulldozers uit hun krottenwijk verjaagd, alles is met de grond gelijk gewalst.
Net terug van bijna een half jaar vertelt haar vader Martien Admiraal dat er een modelproject van de grond gekomen is. De straatjongens hebben onder zijn bezielende leiding het projecthuis en schoenmakerswerkplaats met klaslokaal zelf afgebouwd en ingericht. Nu hebben ze ook het gevoel dat het hun project is, en ze gaan er voor. Maar de continuïteit komt in het geding want de opbrengst van de schoenverkoop is nog onvoldoende om het hele project draaiend te houden. Binnen enkele jaren hopen ze het selfsupporting te hebben. U snapt het al: Er komt een noodkreet vanuit Ghana, een oproep om een steentje bij te dragen:
U wordt uitgenodigd om een helpende hand uit te steken. Maartje Admiraal doet in elk geval geweldig werk, geheel belangeloos!
Dit project, waarbij straatkinderen door middel van een opleiding de kans krijgen om aan hun erbarmelijke omstandigheden te ontvluchten, is in volle gang. We hebben een opvanghuis voor tien straatkinderen met plaats voor een huismoeder, en plaats voor een schoenwerkplaats met een leslokaal. Voor de opstart en eerste groep straatkinderen heeft de stichting dankzij de enorme steun en inzet van velen bij ons uit de regio de financiële middelen verzameld.
In 2011 heeft het selectieproces van de straatkinderen plaatsgevonden. Vanaf augustus 2011 verblijven de eerste geselecteerden in ons opvanghuis. Samen met de straatkinderen hebben wij het huis ingericht en leefbaar gemaakt. Sindsdien wonen 10 gemotiveerde straatkinderen in ons projecthuis. De schoenmakersopleiding is in februari 2012 gestart. Deze duurt anderhalf jaar.
Het project ´Schoenmaker blijf bij je leest´ vormt onderdeel van de missie en doelstellingen van de partnerorganisatie in Ghana. Op korte termijn beogen we straatkinderen op te vangen in het opvanghuis in Kumasi. Op langere termijn willen wij actief worden in het Noorden om te voorkomen dat potentiële straatkinderen in Kumasi terechtkomen en willen we meerdere vakopleidingen bieden.
Duurzaamheid is het motto en dat komt met name vanwege de opzet van dit project met het 4 stappen plan.
De doelstellingen van het project zijn:
Opvang van straatkinderen in een opvanghuis.
Educatie: het betreft enerzijds basis educatie. Anderzijds gaat het hier ook over vakopleidingen.
Begeleiding na afloop opleiding: Na de basis- en vakopleiding gaan de jongeren terug naar het Noorden van Ghana. We begeleiden ze bij het opzetten van een eigen schoenmakerij en/of het vinden van werk. Verzelfstandiging van de stichting in Ghana.
Olievlekbenadering: Opgeleide straatkinderen dienen als coach voor potentiële nieuwe straatkinderen in het noorden.
Met deze aanpak willen wij een steeds grotere en groeiende groep mensen bereiken en helpen. Daarnaast beogen wij met de verkoop van schoenen de stichting in Ghana te verzelfstandigen. Met de winst kunnen nieuwe straatkinderen worden opgevangen en opgeleid. In onze ogen: het toppunt van duurzaamheid.
Organisatie in Ghana
De organisatie in Ghana heeft een bestuur dat op vrijwilligersbasis opereert. De rol van het bestuur in Ghana is om de voortgang van het project ´Schoenmaker blijf bij je leest´ te bewaken, de kwaliteit van de schoenmakersopleiding, educatie en opvang van de straatkinderen te bewaken en om het budget te bewaken.
Het projectteam verzorgt de dagelijkse projectwerkzaamheden. Zij ontvangen hiervoor een onkostenvergoeding. Het projectteam bestaat uit: projectmanager, supervisor, schoenmaker (leraar) + assistent, huismoeder, educatieleraar.
Organisatie in Nederland
De vrijwilligersorganisatie in Nederland staat in het teken van 'Solidariteit' Het bestuur en vrijwillige medewerkers doen dat geheel belangeloos . Zij stellen zich de volgende taken: Fondswerving, monitoring voortgang project, advisering bestuur in Ghana, levering van en zorg voor gekwalificeerde vrijwilligers.
De hulpvraag: Professionele documentaire film.
Uiteindelijk gaat het om die straatjongens een kans te geven, een kans om te veranderen, een kans op toekomst. Maar wat ons versteld doet staan is de creatieve- en kunstzinnige vormgeving van de schoenen , sandalen en slippers die ze ontwerpen en vervaardigen. Vanuit hun culturele achtergronden weten zij op kunstzinnige manieren hun tradities daarin mee te nemen. Dit willen we de wereld laten zien middels een kunstzinnige documentaire film van dit hele project. We willen op de eerste plaats hun activiteiten in de schoenmakersopleiding in beeld brengen en dan ook de traditionele waarden en normen van hun oorspronkelijke cultuuruitingen in het Noorden van Ghana. Vervolgens willen we dit 'succes-project' van deze straatkinderen in al zijn facetten in beeld brengen.
Wellicht spreekt dit project u aan vanwege zijn duurzaam- en kunstzinnig karakter.
Bij voorbaat dank.
Kijk op onze website voor informatie: www.chance2change-ghana.nl
Voor meer informatie neem contact op met Martien Admiraal Laagstraat 4. 5256 PJ Heusden. E-mailadres: tel. 0416-662060
Vriendelijke groet Maartje Admiraal Chance2Change-Ghana
Nieuwste donaties

Iemand
1-06-2013 20:56Ik wil dit creatieve, opbouwende project graag steunen omdat ik zie met hoeveel hartstocht de mensen van C2C hier aan werken. Groetjes Margreet

Diane Bastian
29-05-2013 11:19Wij weten zeker dat het geld wat wij doneren goed terecht komt! Door Maartje en haar team krijgen deze jongeren een kans op geluk, een opleiding waardoor ook kans op een betere toekomst! Wat voor mij als Nederlander veel vanzelfsprekender is dan als ik als Ghanees zou zijn opgegroeid. Veel succes Maartje, vriendin en oude buurvrouw!

Iemand
28-05-2013 08:21Dit project kan niet genoeg bekendheid krijgen. Het is het waard!