EILANDMENSEN is een docu/drama over leven op een Schots eiland, hoop houden bij tegenwind, samen of zonder elkaar. Een film van 40 minuten die de krachten van fictie-film probeert te combineren met levendige documentaire, het Schotse landschap met een menselijk verhaal.
Wij, vier jonge filmmakers/theaterkunstenaars gaan naar het Schotse eiland Colonsay (onderdeel van de Hebriden, bij Oban). Daar gaan we een film te draaien over gemeenschap, naar binnen
EILANDMENSEN is een docu/drama over leven op een Schots eiland, hoop houden bij tegenwind, samen of zonder elkaar. Een film van 40 minuten die de krachten van fictie-film probeert te combineren met levendige documentaire, het Schotse landschap met een menselijk verhaal.
Wij, vier jonge filmmakers/theaterkunstenaars gaan naar het Schotse eiland Colonsay (onderdeel van de Hebriden, bij Oban). Daar gaan we een film te draaien over gemeenschap, naar binnen of juist naar buiten keren in tijden van bedreiging, en hoe het is om te leven op een eiland met maar 130 bewoners.
De eilanders van Colonsay zitten vol spirit. Ze zijn een kleine gemeenschap, maar staan sterk in de tegenwind van een krimpende bevolking. Zo hebben ze een basisschool met maar drie leerlingen. Ze kampen met een tegenwerkende economie en een slechte bereikbaarheid met het vasteland.
Waar komt hun hoop vandaan? Hoe houden zij vol? Waar komt de motivatie vandaan om zo ver van ‘de bewoonde wereld’ te gaan wonen? Vragen die ons intrigeren en waar we hopen antwoord op te vinden.
Het is een film die de randen van documentaire probeert te verkennen en die overtreedt.
Wij gaan tegelijkertijd het (fictieve) verhaal vertellen van een broer en zus die op zoek zijn naar hun verleden. In de jaren voorafgaand zijn ze uit elkaar gegroeid. Door de dood van hun nooit gekende vader, zelf ook een eilander, gaan ze op zoek naar hun roots. Wat kan de eilandgemeenschap hun bieden?
Het documentaire- en drama-gedeelte passen in onze ogen thematisch uitstekend bij elkaar. Beide kanten zullen vloeiend samensmelten.
Maar wie gaan dit dan doen? Goede vraag! Wij zijn vier studenten aan de Toneelacademie Maastricht, de enige toneelschool in de Benelux met 2 kwaliteitsterren van de NVAO. De combinatie van vier studenten met drie verschillende opleidingen – acteur, theatraal performer en regisseur – zorgt voor een scherpe cocktail waarin we elkaars kwaliteiten blijven uitdagen.
Naast het theater koesteren ze alle vier een grote liefde voor de vertelkracht van film – de intimiteit, de beeldende kant en de montage. Na eerdere samenwerking in intern verband breken we dit keer uit de school en gaan op pad naar de prachtige heuvels van Schotland, waar we het verhaal van Colonsay willen vertellen.
Derk Stenvers studeert Regie. Hij begon met spelen en deed zo ook set-ervaring op bij verschillende film/tv-producties (IMDb: http://www.imdb.com/name/nm2734206/?ref_=tt_cl_t3). Sinds 4 jaar regisseert hij korte films/documentaires en theater. Ook werkt hij als fotograaf. Hij is in zijn werk op zoek naar de esthetiek van eenzaamheid – wat hij hoopt te vangen in de brute kanten van het Schotse landschap. Zijn grote liefde voor Groot-Brittannië blijkt ook uit de voorstelling die hij hierna gaat maken over jongeren in Noord-Ierland in de hoogtijdagen van de IRA. Na dit project vertrekt hij naar St. Petersburg om daar een documentaire te maken over een theaterscholenuitwisseling.
Mirthe Labree studeert als Theatraal Performer. Eerder speelde ze als actrice bij gezelschap De Noorderlingen waar ze in enkele professionele theatervoorstellingen stond. Ze heeft een grote interesse in het documentaire genre. Na veel ervaring in het theater is het voor de camera staan nog vrij nieuw voor haar. Des te groter de uitdaging!
Harm Schut zit op dit moment in het tweede jaar van de acteursopleiding. Deze muzikale jongen heeft een grote liefde voor alles wat met Schotland te maken heeft. Uit de theaterzalen en voor de camera spelen ziet hij als een grote uitdaging.
Sophie Mantel studeerde in 2007 af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht met haar studie Kunst en Economie richting Theater. Na de zakelijke kant van het theater te hebben bestudeerd is ze nu als regisseuse altijd zoekende naar de cross-overs tussen verschillende kunstuitingen. Zo haalt ze graag inspiratie uit moderne beeldende kunst en poëzie. Ook gaat ze voor het internationale mode evenement FASHIONCLASH, wat eind mei in Maastricht plaatsvind, haar eigen idee voor een catwalkshow choreograferen.
Op dit moment zijn we hard bezig met de voorbereidingen voor de film. Het script is bijna af en we hebben veel contact met de mensen van het eiland. Maar film maken is duur. Grote ambities zoals de onze komen helaas met een kostenplaatje. We doen er alles aan om het budget zo efficiënt mogelijk te verdelen, maar toch gaan we wat hulp nodig hebben. De grootste kosten zullen zitten in het reizen heen/terug vanuit Nederland naar Colonsay en het huren van apparatuur. Veel hebben we al zelf kunnen regelen maar om de kwaliteit van de film te waarborgen ontkomen we er niet aan om te huren.
We zijn van plan de film naar diverse filmfestivals te sturen en zo het verhaal over Colonsay de wereld in te brengen.
Met jouw hulp kunnen wij ervoor zorgen dat dit spannende film/docu-experiment zo fantastisch kan worden als wij het voor ons zien. Uiteraard hebben we een paar mooie tegenprestaties voor je klaarstaan (rechts). Ook voor bedrijven zit er interessant aanbod tussen.
Heel erg hartelijk bedankt voor je steun!
Nieuwste donaties

Charlotte Stelder
1-04-2013 22:48vertrouwen dat dit iets bijzonders gaat worden

Alexander Brouwer
27-03-2013 22:21Omdat ik zo heb genoten van ALLE filmpjes die je hebt gemaakt en ik heb mogen bewonderen. Dit gaat over Derk. Sofie Mantel kan gewoon chill koken.

Marjan
27-03-2013 13:03Omdat initiatieven de ruimte moeten kunnen krijgen! Het weer ter plekke moet jullie enige weerstand zijn.