Draag bij aan een uniek Drents/Limburgs project met internationale ambities: een roman en speelfilm die het verhaal vertellen van een Drents gezin dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw naar het door kerk en mijnen gedomineerde Zuid-Limburg verhuist.
Het project
De komende weken willen wij je kennis laten maken met een bijzonder project. Een verrassende combinatie van film en literatuur. De
Draag bij aan een uniek Drents/Limburgs project met internationale ambities: een roman en speelfilm die het verhaal vertellen van een Drents gezin dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw naar het door kerk en mijnen gedomineerde Zuid-Limburg verhuist.
Het project
De komende weken willen wij je kennis laten maken met een bijzonder project. Een verrassende combinatie van film en literatuur. De eerste roman van Emile Beulen en de grootste speelfilm tot dusver van Maarten Diederen. En jij kunt dit project steunen door een bijdrage te leveren aan de decors van de film.
Zowel roman als film vertellen het verhaal van een Drents gezin dat in het midden van de vorige eeuw naar Zuid-Limburg verhuist. De streek wordt op dat moment gedomineerd door de Limburgse mijnindustrie en de Rooms-Katholieke Kerk. Een verhaal over migratie in eigen land, met een ondubbelzinnige verwijzing naar de huidige migranten wereldwijd. Zo ontstaat een gespiegeld tijdsbeeld met thema’s als hoop, aanpassing, vervreemding en teloorgang. Om een personage uit het boek en de film te citeren: ‘Migratie is van overal, van alle tijden. Want de verte daagt, als honger of onvrijheid knaagt.'

De Makers
Stoffig Licht is zowel een roman als een avondvullende speelfilm. Beide worden sinds 2018 ontwikkeld door een enthousiast team van Limburgse verhalenvertellers.
Maarten Diederen – schrijver en regisseur
Maarten Diederen (1991) is een Nederlands filmmaker. Op 15-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste avondvullende speelfilm Icarus, die in première ging in de voormalige H5 Bioscoop in Heerlen en die op enkele festivals in de prijzen viel. In 2011 produceerde en regisseerde hij zijn tweede speelfilm: Uomini D’Onore. Een film die opnieuw in de prijzen viel en zich afspeelt tegen het decor van het Zuid-Limburgse landschap in de jaren ’30 van de vorige eeuw. In datzelfde jaar richtte hij samen met Jeroen Daemen filmproductiebedrijf Upendi Film&MotionGraphics op. Inmiddels een gevestigde naam in de Limburgse filmwereld.
Emile Beulen – schrijver en producent
Emile Beulen (1949) groeide op aan de rand van de mijnwerkerskolonie Beersdal te Heerlen. In de wijk woonden gezinnen uit alle windstreken van Nederland én daarbuiten in redelijke harmonie met elkaar. Zijn buren waren protestantse migranten uit Drenthe. Het lukte hen niet om te aarden en zij keerden al vóór de sluiting van de mijnen terug naar Drenthe. Gedesillusioneerd. Terugkijkend naar deze arbeidsmigranten en hun kinderen zijn duidelijke parallellen aanwijsbaar met de huidige migratieproblematiek wereldwijd waarmee Emile persoonlijk geconfronteerd werd tijdens zijn hulpverlening aan een Syrisch vluchtelingengezin. Hij besloot er een boek over te schrijven. Gelijktijdig werd het idee voor een film geboren.
Imelda van der Wal - schrijfster en productieleidster
Imelda van der Wal (1992) neemt met haar werkervaring in de zorg een flinke portie kennis mee die zal bijdragen aan de totstandkoming van de delen van het verhaal die zich afspelen in een verpleeghuis. Daarnaast is zij al enkele jaren werkzaam bij Upendi Film, waar zij onder meer productioneel werk verricht.
Jeroen Daemen - schrijver en cameraman
Jeroen Daemen (1990) produceert sinds 2005 audiovisuele producties, in opdracht, op eigen initiatief en in samenwerking met andere partijen uit binnen- en buitenland. Hij werkte als junior creative aan diverse televisieformats bij Endemol Shine voordat hij samen met Maarten Diederen het filmproductiebedrijf Upendi Film&MotionGraphics oprichtte. Hij is dankzij zijn kennis op filmgebied nauw betrokken bij de organisatie van het internationaal opererende Dutch Mountain Film Festival en coördineert het nieuwe hoofdstuk dat wordt geschreven van de Royal Bioscoop in Heerlen.

Als jij geïnteresseerd bent in een andere kijk op het leven in de mijnstreek in het midden van de vorige eeuw, gezien door de ogen van nieuwkomers, dan kun je dit project steunen door een bijdrage te leveren aan de decors van de filmset. Wij zorgen dan dat je geen moment mist door je periodiek op te hoogte te houden van dit unieke project met internationale ambities.
Doneer - juist nu - en draag bij aan het behoud van Nederlandse cultuur!
Kijk voor meer informatie op www.stoffiglicht.nl
Benieuwd wie je al voor gingen?
In de afgelopen tijd hebben we al de steun en het vertrouwen mogen ontvangen van:
Provincie Limburg
Provincie Drenthe
Stichting FSI
Stichting Behoud Mijnhistorie
Nederlands Mijnmuseum
Steenkolenmijn Valkenburg
Museum van de Mijnwerkerswoning (B)
TopVintage
Theaterkleding Margriet
Wiel Beijer
Yvonne Kort
Jorrit Haest
Laura Vroomen
Robin Peeters
Ben jij de volgende die we op het penningenbord mogen toevoegen?
Nieuwste donaties

Een donateur
8-12-2020 15:27Mijn ouders zijn rond 1950 vanuit Gelderland naar Limburg gekomen vanwege het werken in de mijn. Gelukkig hebben ze hier wel kunnen aarden.

Ton Gebben
7-12-2020 23:14Ik heb het boek gelezen. Dat zegt genoeg

Lions Hoensbroek-Brunssum Lions
7-12-2020 12:18Historische waarde