Met een omgebouwde GMC-truck brengt Oorlogsmuseum Niemandsland het verhaal van de WOII in de Betuwe naar het schoolplein.
GMC-vrachtwagens werden tijdens de oorlog gebruikt om legermaterieel te vervoeren. We brengen de geschiedenis tot leven door een authentieke truck om te laten bouwen tot educatiedependance. Op interactieve wijze ontdekken leerlingen hoe de Tweede Wereldoorlog werd ervaren door de geallieerden, de Duitsers en de lokale bevolking in de Betuwe.
Helpt
Met een omgebouwde GMC-truck brengt Oorlogsmuseum Niemandsland het verhaal van de WOII in de Betuwe naar het schoolplein.
GMC-vrachtwagens werden tijdens de oorlog gebruikt om legermaterieel te vervoeren. We brengen de geschiedenis tot leven door een authentieke truck om te laten bouwen tot educatiedependance. Op interactieve wijze ontdekken leerlingen hoe de Tweede Wereldoorlog werd ervaren door de geallieerden, de Duitsers en de lokale bevolking in de Betuwe.
Helpt u mee om dit mooie project op de weg te krijgen?
Uw donatie wordt gebruikt om het educatieve deel te bekostigen. Dit zijn met name de werkboeken, de digitale en online werkomgeving te ontwikkelen en om de multimedia uit te kunnen voeren.
Wilt u meer over dit project of ons museum lezen klik dan hier op onze link:
https://www.museumniemandsland.nl/mobiele-educatiedependance/

Oorlogsmuseum Niemandsland
Nergens in Europa werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zo lang gevochten als in de Betuwe: na operatie Market Garden werd er 198 dagen gevochten in deze regio. Oorlogsmuseum Niemandsland houdt de herinneringen aan de krijgsverrichtingen van de gevechten in dit gebied levend voor een breed publiek. Wat begonnen is als een WOII-memorabiliaverzameling op de kinderkamer van onze voorzitter groeide uit tot een interactief vrijwilligersmuseum met regionale uitstraling dat zo’n 7500 bezoekers per jaar ontvangt.

Aanleiding en urgentie
De aanleiding van dit project zijn de leerlingen en leraren van de scholen die hier afgelopen tijd zijn geweest. Ze zijn gefascineerd door de GMC en zouden deze graag op hun schoolplein zien.
Een mobiele educatiedependance past binnen een aantal ontwikkelingen en tendensen:
- De ooggetuigen, zowel veteranen als burgers, ontvallen ons in toenemende mate. Het begrip herdenken krijgt hierdoor een andere betekenis. Bovendien verschuift de primaire doelgroep van de mensen die het hebben meegemaakt, naar mensen die het verhaal willen beleven en in het heden willen ervaren. ‘70% van de Nederlanders vindt dat kennis over de Tweede Wereldoorlog helpt om de wereld van nu beter te begrijpen’.
- Om het museum voor te bereiden op de toekomst is in 2017 een professionalisering gestart. Een grootschalig vernieuwingsplan dat uitgaat van een upgrading en vernieuwing van de vaste presentatie. Binnen dit plan is er veel aandacht voor het verbeteren van faciliteiten en het geschikt maken van het museum voor het moderne tijdperk. In 2018 zijn we aan tafel gegaan om een compleet nieuw educatieplan op te zetten en in 2020 is dit plan uitgerold. Dit plan, met de GMC als dependance van ons museum, is een voorzetting van dit educatieplan.
- Wanneer de GMC gerestaureerd wordt, blijft deze langer behouden voor toekomstige generaties (duurzaam behoud).
- De reikwijdte van het museum wordt vergroot wanneer er meer scholen aangedaan kunnen worden met de mobiele dependance.

Doelstellingen en beoogde resultaten
Hoofddoelstelling
Het uitbreiden van ons educatieprogramma met een mobiele dependance waardoor we ons bereik vergroten. Door het restaureren van de GMC maken we het mogelijk om scholieren op laagdrempelige en speelse wijze een eerste indruk te geven van de oorlogstijd in de Betuwe.
Subdoelstellingen
- Leerlingen maken kennis met de lokale geschiedenis, specifiek het Betuwse verhaal 1944-1945;
- Leerlingen beseffen wat de invloed van dit verhaal is geweest op hun woonomgeving;
- Leerlingen verbinden het lokale verhaal met het grotere historisch verhaal van de Tweede Wereldoorlog;
- Leerlingen worden gestimuleerd om op bezoek te gaan bij andere lokale erfgoedpartijen die het lokale verhaal vertellen.
- De docent en school helpen om het ‘’stoffige’’ imago van de geschiedenisles af te halen.
Beoogde resultaten
Het beoogde resultaat van dit plan is om:
- De ooggetuigenverslagen van toen om te zetten naar een belevenis voor de leerlingen van nu en hier een ervaring van te maken.
- Een vervoersmiddel te hebben die deze dependance van locatie A naar B kan brengen op een unieke manier. Deze speciale manier is het vervoerstuk zelf.
- Er is niet alleen een vervoersmiddel maar ook is er een compleet historisch voertuig gerestaureerd die zelf al een uniek verhaal vertelt. Deze vrachtwagen is namelijk gebruikt door het Amerikaanse leger om zowel militairen als goederen de Betuwe in te krijgen in oktober 1944. Zie bijlage voor de historische context van dit voertuig.
- We hopen met deze extra belevenis een groter bereik binnen de doelgroep te creëren. In 2019 hadden we in totaal 1000 leerlingen in ons museum. Met deze belevenis willen we dat aantal in het museum zeker gaan verdubbelen. En het bereik vergroten tot aan de gehele Betuwe en daarbuiten.
- Naast de reguliere schoolklassen is er ook een mogelijkheid om deze dependance naar andere doelgroepen te rijden. Voorbeelden zijn: scouting uit de regio, familiedagen die iets extra’s willen toevoegen en zelfs evenementen die te maken hebben met dit thema.
Nieuwste donaties

Hilde
10-02-2021 08:48Succes

Iemand
9-02-2021 19:17Goed initiatief over de 2de Wereldoorlog

Een donateur
7-02-2021 10:27De geschiedenis van de verschrikkingen van de oorlog en de waarde van vrede moeten blijven getoond voor het nageslacht.