Wat tijdens mijn verblijf in het gastatelier van ZIN in Vught begon met een houten raster voor een raam om de inkijk te beperken, leidde uiteindelijk tot een aantal autonome rasterwerken. Niet meer van hout, maar high-tech lasergesneden uit wit en zwart acrylaat. Acht van deze rasterwerken, die elk hun eigen geheim in zich dragen, worden nu samengebracht in de publicatie Geen Wonder.
Voor het maken van de laatste drie kostbare rasters
Wat tijdens mijn verblijf in het gastatelier van ZIN in Vught begon met een houten raster voor een raam om de inkijk te beperken, leidde uiteindelijk tot een aantal autonome rasterwerken. Niet meer van hout, maar high-tech lasergesneden uit wit en zwart acrylaat. Acht van deze rasterwerken, die elk hun eigen geheim in zich dragen, worden nu samengebracht in de publicatie Geen Wonder.
Voor het maken van de laatste drie kostbare rasters uit de serie en de bijzondere publicatie vraag ik hier uw aandacht.
Rasters
Op papier zijn rasters niets anders dan systemen van elkaar kruisende lijnen. Maar uitgevoerd in driedimensionale materie transformeren rasters in ‘grensposten’. Ze bieden visuele doorgang maar werpen een fysieke barrière op. Er ontstaat spanning tussen hier en daar, tussen publiek en privaat. Er wordt je dus een blik gegund op iets waarvan je nog geen deelgenoot bent maar misschien wel ooit zou kunnen zijn… In die zin houdt een raster een belofte in en geeft het een zeker perspectief of hoop op een wereld voorbij de door het raster gevormde grens.
Een raster mystificeert de werkelijkheid, of houdt op z’n minst een vermoed mysterie in stand.
Context
In de publicatie Geen Wonderwordt dat mysterieuze aspect van de rasterwerken benadrukt en op verschillende manieren van context voorzien. Elk beeld wordt geflankeerd door een verbale context van schrijver/publicist Hendrik van Leeuwen. Vervolgens wordt door de fotografie van Marcel Rekers en in de lay out iets ontvouwd dat zich misschien het beste laat omschrijven als beeldrijm. Het rasterwerk krijgt een passende omgeving en wordt daarmee in een visuele context geplaatst.
Het slotakkoord moet vorm krijgen in de presentatie van het werk en de publicatie. Die presentatie staat gepland op 13 oktober 2013 in het auditorium van ZIN, het klooster voor zingeving en werk in Vught. De keuze voor deze locatie spreekt voor zich aangezien het eerste rasterwerk daar in het gastatelier ontkiemde. Bovendien vormt het prachtig gerenoveerde kloostercomplex door de architectuur een passend decor en zorgt het voor de juiste entourage of - om in stijl te blijven - voor een goede geestelijke context. En wat is er nou mooier dan de rasters op deze manier te laten ‘thuiskomen’?
Maar zover is het nog niet…
De productie van de rasterwerken is door het materiaal en de lasersnijtechniek een kostbare zaak. Realisatie van de meeste werken heb ik uit eigen middelen kunnen betalen maar een drietal rasters bestaan nog slechts in de vorm van houten modellen. Ook die laatsten zullen in acrylaat uitgevoerd moeten worden om ze te kunnen opnemen in de publicatie. Pas dan is het verhaal compleet. Die laatste productiekosten, alsook de drukkosten van de publicatie kan ik momenteel niet zelf financieren.
Daar heb ik uw hulp bij nodig!
Wat aan donaties is gekoppeld staat hiernaast weliswaar te LEZEN, maar kijk vooral ook op http://www.bertvredegoor.nl/donaties-en-tegenprestaties.pdf waar de tegenprestaties ook te ZIEN zijn en laat u verrassen….
Voor alle donateurs vanaf € 100,- geldt in ieder geval dat zij exclusief worden uitgenodigd voor een gezamenlijke lunch in de refter van het klooster op de dag van de presentatie.(=VIP-uitnodiging)
Na de lunch volgt, voor wie wil, een rondleiding door het kloostercompex met veel kunst uit de SNS-Reaal collectie. Aansluitend vindt de presentatie van Geen Wonder plaats ten overstaan van het werk in de vorm van een publiek gesprek dat Mirjam van Biemen (VPRO radio) voert met mij en de twee andere enthousiastelingen die aan de publicatie meewerken; schrijver Hendrik van Leeuwen en fotograaf Marcel Rekers.
Tot slot
Dat ik sinds jaar en dag mijn werk onder de naam DEVOTIO MODERNA presenteer, is omdat het in overdrachtelijke zin goed de lading dekt en wil zeggen: laat je betoveren, raak geïnspireerd, wordt euforisch door god mag weten wat, maar wees bovenal toegewijd bij alles wat je doet…
Mede in dit licht hoop ik dat u als donateur mijn project wilt ondersteunen om zo dit wonder te laten geschieden…
Geen Wonder
Formaat > 21 x 21 cm, 44 pagina’s
Vormgeving en beeld > Bert Vredegoor
Tekst > Hendrik van Leeuwen
Fotografie > Marcel Rekers
Druk > HPC Arnhem
Oplage > 500
Website: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/bertvredegoor
LinkedIn: http://www.linkedin.com/pub/bert-vredegoor/65/14/131
Kijk naar drie eerdere samenwerkingen met schrijver Hendrik van Leeuwen in de publicaties Miserere, Smart & Troost BV en Devotio Moderna op www.facebook.com/bertvredegoor
Nieuwste donaties

Wiebe Gerritsma
15-06-2013 18:49Fantastische kunstenaar die het verdient om te kunnen doorwerken aan al zijn dromen

Marco Schoneveld
11-06-2013 23:38Jouw werk MOET gezien worden, Bert.

PD REKLAME bv
10-06-2013 10:10De reden voor onze donatie ligt in onze jarenlange relatie waarbij je met diverse bijzondere projecten bij ons bent gekomen. En ondanks dat het pionierswerk ook wel eens leidde tot onbevredigend resultaat, heb je altijd geduld en vertrouwen getoond in onze efforts. Uiteindelijk komt alles goed en ik ga ervan uit dat dat ook met Geen Wonder gebeurt. Ik hoop oprecht dat je veel enthousiaste reacties gaat krijgen waaruit dan weer meer mooie nieuwe projecten voortvloeien. En ook dan zullen we weer graag meedenken en met onze expertise bijdragen aan bijzonder vormgegeven kunstwerken en toepassingen.