Het Tussenspel brengt vluchtelingenkinderen in de mobiele therapiebus ontspanning, plezier en groei
Het Tussenspel biedt in een mobiele therapiebus beeldende therapie aan vluchtelingenkinderen die in Nederland op asielzoekerscentra verblijven. De kinderen maken met hun gezinnen een periode door van onzekerheid en stress. Traumatische ervaringen zorgen ervoor dat de kinderen lichamelijke en psychische klachten ontwikkelen. De klachten kunnen zich o.a. uiten in concentratieproblemen, pijnklachten, nachtmerries, verhoogde waakzaamheid, verstoorde hechting en
Het Tussenspel brengt vluchtelingenkinderen in de mobiele therapiebus ontspanning, plezier en groei
Het Tussenspel biedt in een mobiele therapiebus beeldende therapie aan vluchtelingenkinderen die in Nederland op asielzoekerscentra verblijven. De kinderen maken met hun gezinnen een periode door van onzekerheid en stress. Traumatische ervaringen zorgen ervoor dat de kinderen lichamelijke en psychische klachten ontwikkelen. De klachten kunnen zich o.a. uiten in concentratieproblemen, pijnklachten, nachtmerries, verhoogde waakzaamheid, verstoorde hechting en gebrek aan zelfvertrouwen. De klachten belemmeren de kinderen in hun cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Het Tussenspel biedt een laagdrempelige vorm van beeldende therapie aan, die preventief en stabiliserend ingezet wordt. De kinderen worden ondersteunt in het hervinden van ontspanning, plezier en talenten, waardoor het zelfvertrouwen van de kinderen groeit en hun cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling gestimuleerd wordt.
Wat wil ik bereiken?
Als beeldend therapeut heb ik, Rosalinde Willemse in januari 2020 het stokje overgenomen van Germa de Jong, oprichtster van StichtingTussenspel (www.tussenspel.nl). Germa heeft ruim 20 jaar heel veel vluchtelingenkinderen mogen verwelkomen in de bus. Helaas is de bus nu echt door haar hoeven gezakt en wil ik met deze crowdfund actie geld inzamelen waarmee we een nieuwe therapiebus kunnen aanschaffen. Zodat dit bijzondere plekje in een onzekere en stressvolle periode in het leven van de kinderen kan blijven voortbestaan.

Waar is de mobiele therapiebus werkzaam?
De mobiele therapiebus is al 20 jaar een begrip op het asielzoekerscentrum De Hoogstraat in Leersum. Hier wordt de beeldende therapie in nauwe samenwerking met basisschool WereldKidz de Hoogstraat en het Sociaal Dorpsteam Utrechtse Heuvelrug, geïndiceerd. Voor de kinderen is de bus een speciaal en veilig plekje, waar zij dicht bij de vertrouwde school en ingebed in het ritme en structuur van de dag, individuele sessies kunnen volgen. Alle materialen zijn in de bus aanwezig en daar waar een school vaak eerder ruimtegebrek heeft dan over, biedt de bus dé oplossing, die naast praktisch vooral ook houvast en voorspelbaarheid geeft aan de kinderen. Het werken in de bus maakt mij als therapeut flexibel en mobiel, waardoor ik een groter bereik heb in het aantal kinderen dat ik kan ondersteunen. Mijn droom is dan ook om de werkzaamheden uit te breiden naar meerdere locaties.
Wat bereikt Het Tussenspel in de therapiebus?
Op het moment dat Fatima* (10 jaar) aangemeld wordt ervaart zij spanningsklachten zoals hoofdpijn, buikpijn en heeft ze regelmatig nachtmerries. Haar leerkracht merkt op dat Fatima moeite heeft om aansluiting te vinden met andere kinderen, dat ze dromerig is, of juist hyperalert en moeite heeft zich te concentreren. Fatima heeft moeite met begrenzing en komt hierdoor regelmatig in conflictsituaties terecht. Fatima volgt 12 sessies beeldende therapie waarin we ons richten op ontspanning, opdoen van succeservaringen, ervaren van plezier in samenwerken en oefenen in het uiten en reguleren van emoties. De beeldende opdrachten nodigen Fatima uit om haar lichaamssignalen te voelen, af te beelden en te verwoorden. Fatima krijgt steeds meer plezier in bewegen en doet positieve lichamelijke ervaringen op. Het samenwerken geeft haar het gevoel van contact waarnaar ze op zoek is en wordt versterkt door het maken van een zelfportret. Fatima is in het begin vermijdend, ze geeft aan dat ze het zelf niet is of vraagt of ik het wil doen. Ik blijf haar uitnodigen zelf te creëren met mijn ondersteuning en aanwezigheid. Fatima kan zich binden aan het proces en haar werkstuk, ze gaat het contact aan, meerdere weken werkt ze vanuit intrinsieke motivatie aan haar zelfportret, welke ze om het proces af te sluiten vol trots en zelfvertrouwen in de klas aan de andere kinderen en de leerkrachten presenteert. In de klas valt op dat Fatima een vrolijke en meer ontspannen indruk maakt. Vanuit intrinsieke motivatie kan zij geconcentreerd werken. Zij laat zichzelf en de daarbij horende gevoelens zien en ervaart dat ze daar positieve aandacht voor terug krijgt. Als natuurlijke respons heeft zij meer aansluiting met de andere kinderen in de klas.
*de naam Fatima is vanuit privacy rechten aangepast

Help je mee om het doel te behalen?
Tof dat je mee wilt helpen! Middels jouw donatie wil ik in totaal een bedrag ophalen van €9.500,-. Voor dit bedrag wil ik een nieuwe (2e hands) bus kopen. Waar met ingang van september 2020, ook de komende jaren weer vele kinderen ondersteuning in mogen ontvangen. In de €9.500,- is ook een gedeelte van de kosten begroot voor het inrichten van de bus. We willen het inrichten zo duurzaam mogelijk vormgeven, hierom hebben we besloten zoveel mogelijk van de meubels uit de vorige bus te willen hergebruiken. Daarnaast zullen we zo veel mogelijk materialen recyclen en waar mogelijk 2e hands aanschaffen.
Hoe kan je nog meer helpen? Deel dit bericht onder jouw vrienden, familie en netwerk: Spread The Word!! Mijn dank is groot!
Volg ons op Instagram en LinkedIn; delen heel graag!
https://www.instagram.com/hettussenspel/?hl=nl
https://www.linkedin.com/in/rosalinde-willemse-328880132/
Contact en informatie
- Het Tussenspel, Beeldende Therapie met Kinderen
- Rosalinde Willemse, Beeldend Therapeut
- Tel.: 06-36188712
- Mail: [email protected]
- Web.: www.hettussenspel.nl
Nieuwste donaties

Anna Hijman
10-09-2020 20:14Wat een mooi project!

Hans Smit | Bizzionair
8-09-2020 16:19Kinderen van vluchtelingen moeten de kansen kunnen pakken die hun ouders hebben gecreëerd door alles achter zich te laten.

Stichting Vluchtelingkinderen
4-09-2020 11:25De doelstelling van dit project sluit aan bij onze eigen doelstellingen: ondersteuning van vluchtelingkinderen bij hun ontwikkeling