Ik maak een fictieve film over nieuwe mogelijkheden hoe we met elkaar kunnen samen zijn. Mijn naam is Clarinde Wesselink. Als beeldend kunstenaar/choreograaf creëer ik utopische situaties in verschillende omgevingen. Het zijn performances waarin ik een eigen cultuur, contact en betekenis met het lichaam en haar omgeving sticht. Op deze manier wil ik zichtbaar maken dat onze relatie met het lichaam en de wereld om ons heen vervormbaar is
Ik maak een fictieve film over nieuwe mogelijkheden hoe we met elkaar kunnen samen zijn.
Mijn naam is Clarinde Wesselink. Als beeldend kunstenaar/choreograaf creëer ik utopische situaties in verschillende omgevingen. Het zijn performances waarin ik een eigen cultuur, contact en betekenis met het lichaam en haar omgeving sticht. Op deze manier wil ik zichtbaar maken dat onze relatie met het lichaam en de wereld om ons heen vervormbaar is en dat we er zelf invloed op hebben.
COVID 19 heeft mijn live performances in een nieuw perspectief gezet. Het onderwerp is urgenter geworden, maar mijn uitvoeringen worden ook door de situatie beperkt. Om een breed publiek te bereiken met het werk dat ik ontwikkel wil ik daarom een film maken uit zeven live performances ' Apart, We Are Together'.
Graag vraag ik u om uw steun voor het financieren van het filmwerk en de editting. Dit project doe ik samen met Iris Woutera de Jong (beeldend kunstenaar), Janne Bless (performer), Jim van Woesel, Marieke van den Bosch (ontwerper).
Meer weten over mijn werk kijk op:
www.clarindewesselink.com


Meer over Apart, We Are Together
Mijn idee voor dit project kwam tot stand toen ik in de lente van 2018 een percussieconcert van Elektro bijwoonde. Het concert begon heel zacht. Zacht genoeg om uit de honderden lichamen van het publiek pruttelende en piepende geluiden te horen. Het had iets magisch. Iedereen leek even tot één groot organisme te behoren; de grens tussen het binnen- en buitenlichamelijke leek even te vervagen. Voor mij is het lichaam als een ruimte waar ieder van ons op zijn eigen manier in leeft. Het gemeenschappelijke van de mens is dat we allemaal een lichaam hebben – ik geloof dat dit ons verbindt. In antwoord op recente complexe wereldwijde verschuivingen die wijzen op toenemende polariteiten tussen mensen, vraag ik mij af hoe wij elkaar ontmoeten. Digitale technologieën hebben inmiddels onze manier van samenzijn sterk beïnvloed. Ik wil nieuwe voorstellingen scheppen van ‘samen’ zijn. Want alleen in onze verbeelding wordt de toekomst gevormd.
Apart, We Are Together zal bestaan uit een reeks tekeningen en verschillende performances waarin ik onderzoek doe naar het lichaam als een plek om te zijn; van waaruit nieuwe vormen van contact met elkaar en de directe omgeving kunnen ontstaan. De tekeningen en performances zullen uiteindelijk samenkomen in één film. In 2018 heb ik iets soortgelijks gedaan met een reis door Spanje, waar ik naar aanleiding van vijf tekeningen, vijf performances in vijf verschillende natuurlandschappen filmde. Deze kwamen samen in de film Horizon-Tale (2019), die werd geselecteerd voor het Fine Arts Film Festival in Los Angeles, USA (29-mei – 5 juni 2020), het Social Word Film Festival in Italië en tentoongesteld door Galerie AKINCI te Amsterdam (6 juni – 18 juli 2020).
Film zie ik als een mensenleven in het klein. Ons leven, onze wereld, bestaat uit een verzameling aan gebeurtenissen. Ik denk dat we de wereld alleen kunnen begrijpen aan de hand van gebeurtenissen, uit interacties met de wereld om ons heen. De performances die ik ga ontwikkelen zijn dan ook ontstaan vanuit directe ervaringen uit mijn eigen leven; alledaagse momenten waarop ik de relatie tussen mijn eigen lichaam en de buitenwereld als zeer intens ervoer – terwijl deze gebeurtenissen niet per se groot of absurd waren.



Nerve
(één van de scenes van Apart, We Are Together)
Samenwerking met beeldend kunstenaar Iris Woutera de Jong
In 2019 nam Iris deel aan het onderzoekstraject City Circles, binnen de kunstresidentie Wow in de Kolenkitbuurt in Amsterdam. Haar onderzoek was gericht op ritme en samenspel in de wijk. Ze was vooral geïntresseeerd welke rol objecten en architectuur spelen in het contact tussen buurtbewoners.
Gebasseerd op haar onderzoek gaat Iris een interactief bewegend landschap maken. Het landschap gaat flexibel, bijna kinetisch bewegen en aangestuurd worden door het publiek. Binnen dit landschap focust Clarinde zich op de relatie van de lichamelijke sensaties van het publiek en de omgeving.
Van januari t/m april 2021 gaan Iris en Clarinde aan Nerve werken. Benieuwd wat het resultaat is? Voor een donatie van 20 euro of meer kunt u de performance zelf meemaken.
Nieuwste donaties

Maurice Visser | LionBull Media
2-09-2020 09:35Hoe Clarinde dit project vol met passie en overgave doet, dat bewonder en steun ik graag!

Een donateur
29-08-2020 13:07mooi initiatief van een jonge veelbelovende kunstenaar

D. den Hertog
28-08-2020 12:31Aanbevolen door goede vriend