Wat? Hostile Terrain 94
Waarom? Om aandacht te vragen voor het lot van migranten aan de grens tussen de VS en Mexico
Waar? Oranjekerk, Amsterdam
Wanneer? Van 6 september 2020 tot en met 24 oktober 2020
In 1994 introduceerde de Amerikaanse grensbewaking het beleid ‘Prevention Through Deterrence’. Dit beleid moest migranten ontmoedigen vanuit Mexico de grens naar de Verenigde Staten over te
Wat? Hostile Terrain 94
Waarom? Om aandacht te vragen voor het lot van migranten aan de grens tussen de VS en Mexico
Waar? Oranjekerk, Amsterdam
Wanneer? Van 6 september 2020 tot en met 24 oktober 2020

In 1994 introduceerde de Amerikaanse grensbewaking het beleid ‘Prevention Through Deterrence’. Dit beleid moest migranten ontmoedigen vanuit Mexico de grens naar de Verenigde Staten over te steken. Doordat bij veel stedelijke, meer toegankelijke grensovergangen de grensbewaking werd opgeschroefd, dwong de Clinton-regering migranten de grens over te steken via het Hostile Terrain van de Sonora-woestijn.
De beoogde afschrikking werkte niet. Maar liefst zes miljoen mensen hebben sinds medio jaren '90 geprobeerd via de Sonora-woestijn de grens over te steken. Sindsdien kwamen daarbij tenminste 3.200 migranten om het leven, veelal door uitdroging of hyperthermie. Alle omgekomen migranten zijn in kaart gebracht door het Humane Borders project en het Undocumented Migration Project onder leiding van de antropoloog Jason De León, auteur van het bekroonde boek The Land of Open Graves.
De tentoonstelling vindt plaats op meer dan 100 locaties, met name in de Verenigde Staten, maar ook in Mexico en El Salvador, op Lampedusa en dus ook in Amsterdam.

Doelen van de tentoonstelling zijn:
- Bewustwording creëren over de gevolgen van het grensbeleid ‘Prevention Through Deterrence’, dat vanaf de Clinton-regering tot vandaag de dag migranten de dood heeft ingejaagd. Bezoekers kunnen hiervoor meehelpen met het invullen van de labels. Via de QR-codes op de labels zijn verhalen van migranten uit de woestijn toegankelijk.
- Het herdenken en humaniseren van de mensen die als gevolg van het grensbeleid om het leven zijn gekomen, in het bijzonder degenen die niet geïdentificeerd en niet herenigd zijn met hun families.

De Europese context
Ook Europa heeft een zeer dodelijke grens. Sinds de oprichting van de Europese Unie in 1993 kwamen ruim 30.000 vluchtelingen en migranten om het leven in hun poging de grenzen van de Unie over te steken. Daarom willen we in de Oranjekerk ook het gesprek over migratie in en naar Europa gaande houden en bovenstaande doelen vertalen naar onze eigen context.
Bij de tentoonstelling zal fotografie te zien zijn van migratie aan grens tussen de VS en Mexico, maar ook van de Europese zuidgrens. Michael Wells, Mona van den Berg en Eline van Nes (zie update!) verzorgen daarvoor de beelden.

Afhankelijk van hoe de pandemie zich ontwikkelt zal in samenwerking met Human Rights Watch en De Groene Amsterdammer een aantal evenementen worden georganiseerd waarbij ook het Europese vluchtelingenbeleid aan bod komt. Alle donateurs worden hier uiteraard van op de hoogte gehouden. Meer informatie zal t.z.t ook verschijnen op deze Instagrampagina.
Ons eerste doel(bedrag) is gehaald, maar we jullie steun nog heel goed gebruiken, met name om de fotografie zo goed mogelijk te kunnen presenteren (zie update). Al het geld dat we overhouden gaat naar reddingsorganisatie Sea-Watch.
Bij voorbaat “heel veel bedankt” voor jullie steun!
Tekst: Tan Tunali
Video: Alex Kemman
Nieuwste donaties

Hermien Buyse
20-08-2020 19:13Omdat ik ook niet weet hoe het moet, maar zoals we nu met migranten omgaan moet het in elk geval niet.

Sinan
16-08-2020 10:09Ondat 1 beeld meer zegt dan duizend woorden.

Sevinc
14-08-2020 10:57We’re all human and i believe the only way to make the world a better place is to help eachother. Especially those ones in need. Be kind.