Svalbard, het plan
Ga je mee op een virtuele reis? Om iets zinnigs te kunnen doen in de corona lockdownperiode, heb ik mijn foto’s van Svalbard geordend en ondergebracht in een luxe fotoboek. Samen met uitgeverij Komma wil ik dit boek laten drukken in een oplage van 140 stuks. Kijk voor andere activiteiten ook op Facebook en mijn website.
Svalbard, het plan
Ga je mee op een virtuele reis?
Om iets zinnigs te kunnen doen in de corona lockdownperiode, heb ik mijn foto’s van Svalbard geordend en ondergebracht in een luxe fotoboek. Samen met uitgeverij Komma wil ik dit boek laten drukken in een oplage
van 140 stuks.
Kijk voor andere activiteiten ook op Facebook en mijn website.
Svalbard, gelimiteerd
Er komt een ‘limited edition’ van 70 stuks (ik wordt dit jaar 70) en de rest gaat naar de boekhandel of verkoop ik zelf. De limited edition wordt gesigneerd en genummerd. Hij wordt bovendien geleverd met een originele fotoafdruk, ook genummerd en gesigneerd.
Svalbard, het boek
De afmeting van het boek is H17 x B24 cm. en de bindwijze is zodanig dat alle spreads naadloos doorlopen; zo ontstaat ruimte voor foto’s van H17 x B48 cm.
Het boek is dit najaar leverbaar.





Svalbard, de schoonheid

Ik ben dol op dit soort woeste en verlaten oorden. Vooral eilanden: Svalbard, IJsland, Lofoten, de Noorse noord- en westkust, Faeroër, Orkney, Shetland en de Hebriden. En dat terwijl ik winterkou verafschuw! Maar het levert gewoon de mooiste plaatjes op.
Svalbard is op een bijzondere manier kleurrijk: wanneer de zon schijnt spat het blauw van de hemel en de zee, maar ook op bewolkte dagen – en daarvan zitten er heel wat in dit boek – trekt de kleur zich terug in prachtige, gebonden blauw- of grijsbruine tinten.
Svalbard, het land
Svalbard is een archipel in de Noordelijke IJszee tussen 74°-81° NB en 10°-35° OL. In de vroege Middeleeuwen werd Svalbard voor het eerst genoemd in een IJslandse tekst waarin het land werd beschreven als ‘land van koude kusten’. Het grootste en enige bewoonde eiland is Spitsbergen.
Svalbard valt bestuurlijk onder de Noorse wetgeving, maar heeft een internationale status, vastgelegd in het Spitsbergen Verdrag. Er wonen in de hoofdstad Longyearbyen ongeveer 2.200 zielen. Die bevolking wordt bij elke aankomst van een cruiseschip verdubbeld! Die liggen er gelukkig niet elke dag en meestal maar voor een paar uur. Verspreid over de rest van de archipel wonen nog enkele honderden zielen in onderzoeksposten als Ny-Ålesund en de laatste nog werkende (Russische) kolenmijn in Barentszburg. De verlaten mijn van Pyramiden is een relict van de Sovjettijd en een absolute must-see voor Svalbardvaarders. Op het eiland Amsterdamøya liggen de resten van het Nederlandse walvisstation Smeerenburg.
Svalbard is een paradijs voor vogelaars (ik was er zelf op een reis van de Vogelbescherming).
Svalbard is op een speciale manier kleurrijk, verlaten en helaas zeer kwetsbaar. De invloeden van het veranderende klimaat beginnen er zichtbaar en voelbaar te worden: vroegere lente, latere herfst, hogere temperaturen, afkalvende gletsjers, ontdooiende permafrost. Geen vrolijk stemmende informatie. IJsberen en pelsrobben zijn afhankelijk van het pakijs en dat is er steeds minder en steeds korter. De robben kunnen geen pups meer werpen op het ijs en de beren kunnen ze niet meer bejagen en komen dus steeds vaker aan land. Daar leven (en verhongeren) ze van eieren, jonge vogels en soms aas.
Dit boek toont Svalbard dan ook zoals het er misschien niet heel lang meer uitziet.
Svalbard, de tegenprestaties




Nieuwste donaties

Dolf Middelhoff
3-08-2020 10:05Omdat dit boek er gewoon moet komen

Een donateur
29-07-2020 12:21Dolf heeft een goed oog voor kwaliteit. Zijn landschapsfoto's zijn prachtig van compositie en kleur. Dit boek moet er komen.

Ad Nagelkerke
27-07-2020 00:29Kunst verdient steun. En het zijn prachtige foto's