Remnants of Deterrence – Restanten van een nucleaire dreiging
Welkom bij ons fotografieproject ‘Remnants of Deterrence’. Documentair van aard, maar het wil meer zijn dan dat alleen. Het project wil intrigerende fotografie laten zien van die locaties waar een wereldwijde nucleaire Armageddon ontketend kon worden gedurende de Koude Oorlog en biedt tevens informatie die de beelden in een historische context plaatst. Het geeft de kijker een
Remnants of Deterrence – Restanten van een nucleaire dreiging
Welkom bij ons fotografieproject ‘Remnants of Deterrence’. Documentair van aard, maar het wil meer zijn dan dat alleen. Het project wil intrigerende fotografie laten zien van die locaties waar een wereldwijde nucleaire Armageddon ontketend kon worden gedurende de Koude Oorlog en biedt tevens informatie die de beelden in een historische context plaatst. Het geeft de kijker een beeld en informatie van een verborgen wereld die niet meer is.
Gedurende de Koude Oorlog hielden de beide supermachten (V.S./NAVO – Sovjet-Unie/Warschaupact) elkaar vast in een rigide nucleaire patstelling, door aan beide zijden van het IJzeren gordijn raketwapensystemen te plaatsen met een nucleaire kernlading, in welhaast ongelimiteerde aantallen. Na het einde van de Koude Oorlog werden de raketten verwijderd en ontmanteld, de installaties vanwaar deze gelanceerd zouden moeten worden bleven achter.
Deze installaties (boven en ondergronds), die gedurende de Koude Oorlog uiterst geheim waren, zijn nu veelal vervallen, vergeten en liggen diep verborgen in het landschap. Slechts de plaatselijke bevolking weet van het bestaan en ontdoen ze van de laatste herbruikbare materialen. Het zal niet lang meer duren of deze plaatsen, waar ooit de Sovjet nucleaire afschrikking gestalte kreeg, zijn verdwenen uit het historisch bewustzijn en zullen in het landschap slechts een kale plek herinneren aan wat ooit was.
Vanwege deze voortdurende aftakeling van dit ‛landschap van de Koude Oorlog’ zijn wij het belang gaan inzien om dit te tonen aan geïnteresseerden in West-Europa, aan die kant van het IJzeren gordijn waarvan iedereen wist dat het er moest zijn, maar niemand wist waar en hoe dit er uit zag.
Vanaf 2009 hebben wij al deze militaire locaties in kaart gebracht door archief- en historisch bronnenonderzoek. Deze vele honderden basissen vormen gezamenlijk een lijn van noord naar zuid, langs de westgrens van de voormalige Sovjet-Unie. Van Moermansk in het Noorden, via de Baltische landen en Wit-Rusland tot in Oekraïne.
In 2010 zijn wij op eigen initiatief, puur uit fascinatie, op zoek gegaan naar het lot van deze vergeten plaatsen en hebben een begin gemaakt aan ons project, door een groot aantal basissen in Oekraïne te bezoeken. Dit heeft een vervolg gekregen in 2011, waarbij we Letland en Litouwen hebben aangedaan.
Het vooronderzoek is nu uitgevoerd, wij weten waar we moeten zijn en hebben kennis en ervaring uit eerdere expedities naar voormalige Sovjetrepublieken, om dergelijke veldonderzoeken tot een goed einde te brengen.
Het komt er nu op aan om ook de plekken die moeilijker bereikbaar zijn te bezoeken en fotograferen. Door het geografisch uitgestrekte gebied waarin dit ‛parelsnoer’ van raketbasissen zich bevindt, moeten nog reizen gemaakt worden naar Wit-Rusland, Oekraïne, de Russische exclave Kaliningrad, noordelijk Rusland en Estland. De beoogde reizen zijn door kosten voor de onontbeerlijke tolk, visum aanvragen, tickets, auto(huur) en- verblijfkosten niet meer haalbaar voor ons individuen. Met onze Crowdfunding deelname op Voordekunst.nl hopen wij het noodzakelijke budget te verkrijgen om deze reizen mogelijk te maken.
Doelstelling is om in 2016, wanneer het 25 jaar geleden is dat het laatste kernwapen van dit type onder het INF-verdrag werd ontmanteld, de door ons gemaakte fotoserie in expositieverband te tonen aan het publiek. Nationaal en het streven is tevens internationaal.
Door u, als donateur, wordt de realisatie van dit project mogelijk gemaakt en via de website www.remnants.nl krijgt u exclusief toegang tot aanvullende informatie en beeldmateriaal en wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang van het project door middel van reisverslagen en nieuwsbrieven. Reizen door het platteland van landen die vroeger achter het IJzeren gordijn lagen, is vaak omgeven met het overwinnen van allerlei moeilijkheden; van omgang met autoriteiten tot bar slechte wegen. Elke dag brengt nieuw te overwinnen problemen met zich mee: aan het begin van de dag weten wij niet waar we ’s avonds zullen eindigen. Avontuur verzekert en u kunt het met ons meebeleven!
Zie onze uitgebreide lijst met tegenprestaties aan onze donateurs op Voordekunst.nl.
Wij van ‘Remnants of Deterrence’ zijn:
Arnold Pronk - historicus in dop – bevlogen is hij in het reizen naar daar waar de (militaire) geschiedenis zijn beslag kreeg. Via het westfront van de Eerste Wereldoorlog en de oorlog in het hooggebergte van Slovenië en Italië, heeft Arnold zijn speurtochten voortgezet aan het oostfront van de Eerste Wereldoorlog. In landen als Letland, Wit-Rusland en Oekraïne kwam hij gaandeweg in aanraking met de erfenis die het communisme daar heeft achtergelaten. Door een eerdere studie; Land, Water en Milieubeheer benadert hij het landschap van de geschiedenis vanuit een historisch-geografisch perspectief.
https://www.facebook.com/arnold.pronk.12
Martin Bruining - documentair fotograaf - is gespecialiseerd in historische en maatschappelijk sociale thematieken. Na een afgeronde studie; grafisch ontwerp aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht heeft hij zich volledig toegelegd op de fotografie. Hij reisden naar diverse landen in het oosten van Europa, de Balkan, Turkije en Spanje, waar hij werkte aan korte reportages over politieke en sociale ontwikkelingen alsmede meerjarige projecten in historisch perspectief.
https://www.facebook.com/martin.bruining.10
Website: www.remnants.nl
Facebook pagina:
https://www.facebook.com/pages/Remnants-Of-Deterrence/283005965101942?ref=hl
Nieuwste donaties

Iemand
8-07-2013 00:01Het laatste zetje voor een prachtig project ....

Fred De Vries
7-07-2013 14:25Spatzuiver project, en ik wil 'n aluminium foto...

Iemand
6-07-2013 23:33Indrukwekkende historie, fascinerende beelden! Mooi project!