Viralia, de planeet waar kinderen de baas zijn!
Hoi! Wij zijn Sophie Krah en Marthijn de Blaeij en vinden het supertof dat je een kijkje neemt op onze projectpagina. Wij willen in deze tijden heel graag een bordspel maken voor kinderen met daarin een leereffect over het indammen van een virusuitbraak.
Bordspel over een virus in tijden van het virus
Stel je een planeet voor, ver
Viralia, de planeet waar kinderen de baas zijn!
Hoi! Wij zijn Sophie Krah en Marthijn de Blaeij en vinden het supertof dat je een kijkje neemt op onze projectpagina. Wij willen in deze tijden heel graag een bordspel maken voor kinderen met daarin een leereffect over het indammen van een virusuitbraak.
Bordspel over een virus in tijden van het virus
Stel je een planeet voor, ver van de aarde. De inwoners zijn groen hebben een guitig voorkomen en leven in harmonie met elkaar. Op de planeet zijn geen oorlogen en iedereen werkt aan gezamenlijke belangen. Er is 1 verschil met de aarde: Op Viralia zijn kinderen de baas. De kinderen van Viralia mogen de regering vormen en de toekomst bepalen van de planeet. Zo bepalen de kinderen het beleid over huizen, verdelen van voedsel, luxe en noodgevallen.
Maar op een dag wordt een inwoner besmet met een onbekend virus en daarna besmetten de inwoners elkaar in rap tempo. Aan de kinderen de taak om de virussen zo snel mogelijk te verslaan maar ook de harmonie op de planeet in ere te houden.

Hoe werkt het spel Viralia?
Viralia is een zogenaamd 3D-bordspel. Dat betekent dat er midden op tafel een heuse planeet staat. De planeet bestaat uit 8 verschillende omgevingen waar de aliens zich via een magnetisch voetje in kunnen verplaatsen. Iedere omgeving is gekoppeld aan een thema zoals eten, slapen, werken, ziekenhuis etc. Ons streven is om alleen maar duurzame materialen te gebruiken, voor zowel het speelbord als de doos. Dus gebruik te maken van gerecycled papier en houten spelmaterialen.
Ieder kind speelt met drie aliens. Zij trekken om beurten een kaart met een behoefte per alien, bijvoorbeeld een kaart waarop staat dat jouw alien honger heeft. De alien-pionnen mogen nu verplaatst worden over de planeet via portalen of via de grote snelweg die als een ring om de planeet hangt. Iedere keer als je een andere alien tegen komt heb je kans op besmetting. De speler krijgt dan een rood besmettingsblokje.
De kans op besmettingen wordt gespeeld door aan het einde van een speelronde alle rode blokjes en een aantal gele blokjes door een koker in het midden van de planeet te werpen. Als er rode steentjes aan de onderkant van de koker uit komen zijn er aliens besmet en moeten ze misschien wel naar het ziekenhuis.
De kinderen kunnen er voor zorgen dat er tijdens het spel minder rode steentjes uit de koker komen. Dit doen ze door maatregelkaartjes in de gleuven van de koker te schuiven. Bijvoorbeeld het kaartje "snelweg dicht" is een kaartje met een paar kleine gaten waardoor de steentjes die in de koker worden geworpen mogelijk door het kaartje worden tegen gehouden.
Deze planeet kan na afloop worden gefotografeerd en eenvoudig via een QR code online gedeeld worden (bijvoorbeeld via social-media). Op die manier kunnen zowel kinderen als ouders zien dat er verschillende manieren zijn om het spel te spelen en op te lossen.
Viralia duurt ongeveer 30 minuten en is bedoeld voor 2 tot 4 spelers van 7 tot 12 jaar. Het spel wordt volledig ontworpen en geproduceerd door Sophieen Marthijn

Deel het met anderen
Door het spelen van het spel leren zowel ouders als kinderen.
Kinderen leren een beter begrip te ontwikkelen voor de maatregelen die er genomen moeten worden om een virusuitbraak in te dammen. Ze kunnen na het spel met andere kinderen en met volwassen praten over de echte maatregelen die momenteel worden genomen.
Volwassenen begrijpen door het online delen van de scores, dat er niet één oplossingsrichting is bij het bestrijden van een virus. Zij krijgen meer begrip voor de autonome keuzevrijheden die landen hebben en dat beleid daardoor per land kan verschillen. Daarnaast kan er begrip ontstaan voor verrassende oplossingsrichtingen die kinderen kunnen bedenken.
Het kan natuurlijk zijn dat op moment van uitgave van het spel de maatregelen voor de Corona-crisis al in een bepaalde mate zijn gewijzigd dan wel zijn geminimaliseerd. Ook dan blijft het leereffect van belang. Vanwege een historisch leer-perspectief: Wat hebben we geleerd van Corona? En ook om de samenleving voor te bereiden op toekomstige nieuwe virus-uitbraken.

Nieuwste donaties

Diane Frénay
23-05-2020 12:04Het spel maakt van iets groots en ongrijpbaars een klein en tastbaar gegeven, waar je zelf invloed op uit kan oefenen als speler, heel tof!

Suus
11-05-2020 14:08Ik ken Marthijn en Sophie als getalenteerde pro’s. Ben overtuigd dat dit spel een episch werkstuk zal zijn. Dat wil ik spelen met mijn kids.

Saskia
10-05-2020 15:15Ik vind het leuk als mensen creatief bezig zijn en (fysieke) bordspellen maken. Leuk om mijn kinderen of van vrienden blij mee te maken.