Pierre Courbois 80 jaar. 'Het is heel merkwaardig: Als ik speel dan maak ik bepaalde stofjes aan,... ik raak dan in een bepaalde stemming en het publiek ook, en dan kun je heel goed met elkaar praten en niet alleen over muziek". Pierre Courbois
Het doel. Een eerbetoon aan Pierre Courbois d.m.v. de documentaire EXTRA BESTANDJE, inclusief een verdiepend programma. (Het programma zal t.
Pierre Courbois 80 jaar.
'Het is heel merkwaardig: Als ik speel dan maak ik bepaalde stofjes aan,... ik raak dan in een bepaalde stemming en het publiek ook, en dan kun je heel goed met elkaar praten en niet alleen over muziek".
Pierre Courbois

Het doel.
Een eerbetoon aan Pierre Courbois d.m.v. de documentaire EXTRA BESTANDJE, inclusief een verdiepend programma. (Het programma zal t.z.t. bekend worden gemaakt) Graag wil ik Pierre Courbois als mens en als musicus in de documentaire EXTRA BESTANDJE (werktitel) voor het voetlicht brengen. De coronacrisis drukt natuurlijk een stempel op de tijdspanne van het project.
Bij een hoge opkomst wordt de film vaker vertoond.
Waarom crowdfunding?
Pierre Courbois is op 23 april 80 geworden.
Feestelijk, met veel muziek, familie, vrienden en collega’s zou zijn 80ste verjaardag gevierd worden o.a. in Brebl/ de Cultuur Coöperatie, Nijmegen
Door het coronavirus ligt voorlopig alles stil. Voor hoelang?
Een reden dus om deze crowdfundingsactie voor de documentaire EXTRA BESTANDJE (werktitel), een hommage aan Pierre Courbois, juist wel door te zetten.
Pierre Courbois zit voorlopig thuis; zijn optredens zijn gecanceld.
Maar Courbois zit niet stil, hij heeft een opgeruimd humeur, hij heeft humor en hij blijft enthousiast doorspelen en componeren. Pierre oefent op zijn woonboot in Arnhem en componeert in Frankrijk.
Courbois is internationaal bekend. Volgens kenners is Courbois de eerste Europeaan die het voortouw nam en experimenteerde met free jazz. Hij speelde o.a. met Ben Webster en Jean-Luc Ponty.
Korte Inhoud
Op jazzgebied hebben we veel aan hem te danken. Weinig musici hebben zo'n belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van de jazz en improvisatiemuziek in Nederland als Pierre Courbois.

Hij verkent de grenzen van zijn muziek en composities. Pierre, familie en vrienden laten we aan het woord.
Courbois speelt en drumt in verschillende bands met verschillende muziekstijlen. Optredens met zijn Vijfkwarts Sextet, met Jasper van ’t Hof e.a., het duo Courbois/Courbois en het trio Courbois -Somers-Courbois brengen we in beeld.
Daarnaast geeft hij nog steeds les aan jongeren.
Pierre Courbois viel veelvuldig in de prijzen.
Hij werd o.a. bekroond met de Boy Edgar prijs in 2008..

In zijn jonge jaren bracht hij veel kunstenaars bij elkaar. De meeste van hen studeerden aan de kunstacademie van Arnhem. Zoals Jan Cremer, Mark Brusse en Rik van Bentum. We nemen dan ook een kijkje in de oude oefenruimte waar zij met zijn allen bij elkaar kwamen. Het roept herinneringen op aan tijden van weleer. Maar ook aan zijn ouders en zijn broers en zussen. Pierre is de broer van de beroemde actrice Kitty Courbois.
Extra Bestandje
Muziek/kunst is de motor van de samenleving en houdt je jong, beweert Courbois.
“Kunstenaars bezitten een extra bestandje in de hersenen waardoor zij mensen beter kunnen begrijpen. Mensen die kunnen improviseren hebben nóg een extra bestandje. De visie en mening van die kunstenaars zouden vaker een rol moeten spelen in het beleid van de regering”, aldus Courbois.
Pierre zelf is met zo een ‘extra bestandje’ gezegend: Hij kan improviseren.
Wetenschappelijk onderzoek heeft in ieder geval aangetoond dat muziek gezond is voor lichaam en geest.
Een positieve blik op de kunsten kan in deze tijd van bezuinigingen geen kwaad.
Dit alles kan niet zonder uw hulp. Wij hopen dan ook dat u een bijdrage wilt leveren voor deze documentaire. U hoeft dat niet voor niets te doen. U krijgt er iets voor terug.
Let wel: het maken van een film kost meer dan €7.500,-.
Donaties boven het streefbedrag worden gebruikt voor de productie van de film en het bijbehorende programma.
Wie ben ik?
Ik ben Els Dinnissen en ik heb me gespecialiseerd in kunstenaarsportretten. Ik maakte o.a. documentaires over Henk Helmantel, Robert Terwindt, Paul van Hoeydonck en Berend Strik. Ik maak documentaires zowel onafhankelijk als in opdracht van musea. Mijn werk is meerdere malen in musea te zien geweest.
Nieuwste donaties

Lola Bogaert
15-05-2020 18:54Ik heb erg genoten van de vorige films van Els Dinnissen en ik kijk uit naar de volgende!

Margot Franssen
14-05-2020 12:35Els is een zeer bevlogen filmmaker dus nogmaals een extra zetje voor realisatie 'extra bestandje'!

Marian
3-05-2020 09:53Kunst maakt de wereld de moeite waard.