Veelgestelde vragen over doneren

Hieronder vind je de meest gestelde vragen van donateurs. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Hoe word ik donateur?

Op ons platform vind je alle projecten die je kan steunen én wat je in ruil krijgt voor welk gedoneerd bedrag. Je kan elk gewenst bedrag doneren vanaf € 10. Op de projectpagina kies je het bedrag dat je wilt doneren en de gewenste tegenprestatie. Doneren kan mét en zonder account. We hebben wel altijd een e-mailadres nodig voor verificatie en om contact met je op te nemen. Betalingen worden afgehandeld door Buckaroo, onze betaalprovider. Je betaling gebeurt in een veilige omgeving via iDEAL, creditcard of PayPal. In België is het ook mogelijk om te betalen met Bancontact/MrCash of Maestro en zelfs via het Duitse Sofort kan je een bijdrage doen. Alle donaties komen terecht op een Stichting Derdengelden rekening. De transacties verlopen daardoor veilig en je bijdrage is gegarandeerd. Wil je in natura bijdragen? Laat dit ons dan weten, na afstemming met de projectmaker.

 

Doneren lukt niet. Wat nu?

Er zijn een aantal redenen waarom doneren misschien niet lukt. Even een paar vragen om te checken of alles goed is gegaan: Heb je alle gevraagde gegevens volledig ingevuld? Je e-mailadres niet vergeten? En heb je je donatie bevestigd door op ‘Doneer’ te klikken? Je kunt altijd contact met ons opnemen voor vragen. Dit kan telefonisch op 020 2337019 tijdens kantoortijden of via [email protected].

 

Wat gebeurt er met mijn geld?

Je donatie komt in eerste instantie terecht op de Stichting Derdengelden rekening van Buckaroo, onze betalingsprovider. Hier staat je bijdrage veilig. Pas wanneer een project binnen de gestelde termijn 100% of meer van het doelbedrag heeft bereikt, wordt het geld overgemaakt naar de projectmaker. Als het project de doelstelling niet heeft bereikt, maar wél meer dan 80%, krijg je als donateur een aangepast plan toegestuurd. Als je daarmee akkoord gaat en een donatie nog steeds ziet zitten, blijft je bedrag staan. Zo niet, kun je de donatie intrekken. Als een project minder dan 80% van het doelbedrag behaalt, krijgen alle donateurs een melding en wordt je donatie binnen vijf werkdagen geretourneerd. Het project wordt dan helaas niet gerealiseerd met donaties via voordekunst.

Let op: Bij een actiecampagne is het niet mogelijk om je donatie terug te vragen. Lees hier meer over actiecampagnes.

Kan ik mijn donatie terugvorderen?

Wanneer je doneert aan een project, wordt je bijdrage veilig ‘geparkeerd’. Je bijdrage wordt pas overgemaakt aan de betreffende kunstenaar of instelling als het project binnen de gestelde termijn 100% van het doelbedrag heeft bereikt. Alleen dan wordt het geld overgemaakt naar de begunstigde. Als het project de doelstelling niet heeft bereikt, maar wél meer dan 80%, krijg je als donateur een aangepast plan toegestuurd. Als je daarmee akkoord gaat en een donatie nog steeds ziet zitten, blijft je bedrag staan. Zo niet, kun je de donatie intrekken. Als een project minder dan 80% van het doelbedrag behaalt binnen de gestelde termijn, krijgen alle donateurs een melding en wordt de donatie binnen vijf werkdagen geretourneerd. Kortom: het terugvorderen van donaties is mogelijk als het betreffende project tussen de 80% en 99% van het doelbedrag heeft bereikt en als gevolg daarvan wordt gewijzigd. Of als het project de 80% niet haalt binnen de gestelde termijn.

 

Wat als een project het doelbedrag niet bereikt via voordekunst?

Als het project de doelstelling niet heeft bereikt, maar wél meer dan 80%, krijg je als donateur een aangepast plan toegestuurd. Als je daarmee akkoord gaat en een donatie nog steeds ziet zitten, blijft je bedrag staan. Zo niet, kun je de donatie intrekken. Als een project minder dan 80% van het doelbedrag behaalt binnen de gestelde termijn, krijgen alle donateurs een melding en wordt de donatie binnen vijf werkdagen geretourneerd. Het project wordt dan helaas niet gerealiseerd met donaties via voordekunst.

Let op: een actiecampagne heeft geen looptijd. Je doneert direct aan een intiatiefnemer en het is daarom niet mogelijk om je donatie terug te ontvangen. Lees hier meer over actiecampagnes.

Betaal ik als donateur transactiekosten?

Nee, als donateur betaal je alleen het bedrag van de donatie zonder transactiekosten.

 

Hoeveel van mijn donatie gaat naar de maker?

Voordekunst rekent geen transactiekosten. Wanneer een campagne slaagt, krijgt voordekunst 7% (of 9% bij een uitgebreid traject) in van het behaalde bedrag. In de meeste gevallen is het dus zo dat 93% van je donatie direct bij de maker terecht komt, wanneer een maker meer begeleiding bij ons inkoopt, dan is dit 91%.

Let op: bij een actiecampagne wordt een andere fee berekend. Meer weten? Je leest het hier.

Is voordekunst een ANBI?

Nee, Stichting voordekunst is geen ANBI. Wij waren dit wel, tot 31 december 2016, maar vanaf 2017 hebben wij deze status niet meer. Dit heeft te maken met aangepaste regelgeving vanuit het Ministerie van Financiën met betrekking tot crowdfunding platforms. Aangezien wij zelf nog steeds van mening zijn dat ons platform wel degelijk iets bijdraagt aan het Algemeen Nut, proberen we hier de politiek en de verantwoordelijke bewindspersoon nog steeds van te overtuigen. Dit is echter een vrij lang proces. Overigens, voordekunst is wel erkend als goed doel, via de Erkenningsregeling van het CBF

 

Wat als een project eerder dan de gestelde termijn het doelbedrag bereikt?

Om ondernemerschap te stimuleren kunnen projectmakers méér dan 100% behalen op voordekunst. Als een project dus binnen de gestelde looptijd het doelbedrag al bereikt, kun je gewoon blijven doneren. Projectmakers zijn uiteraard alleen maar gebaat bij een hoger bedrag. We vragende projectmaker wel altijd om in een update aan te geven waar het extra geld voor gebruikt gaat worden, zodat het voor iedereen transparant blijft. Als donateur word je bovendien regelmatig door de projectmaker op de hoogte gehouden van de voortgang van het project.

 

Is mijn donatie zichtbaar voor anderen?

Bij voordekunst vinden we transparantie belangrijk maar privacy nog meer. We tonen bij voorkeur de namen van donateurs en hun motivatie daarbij op de projectpagina. Dit is echter je eigen keuze. Wil je dus liever anoniem blijven? Je kunt die optie aanvinken tijdens het donatieproces. Je naam wordt dan niet getoond bij het bedrag van je donatie. De projectmaker krijgt bij succesvolle financiering van het project wel de beschikking over je e-mailadres. Je e-mailadres en adresgegevens worden natuurlijk nooit openbaar zichtbaar.

 

Welke gegevens krijgen projectmakers tot hun beschikking?

Een projectmaker krijgt altijd je e-mailadres bij succesvolle financiering, zodat de projectmaker je kan bedanken voor je donatie. Als je kiest voor een tegenprestatie voor je donatie, heeft de projectmaker vaak ook je adresgegevens nodig.

 

Hoe weet ik of de projectmaker betrouwbaar is?

Voordekunst beoordeelt van tevoren alle aanmeldingen. We kijken naar het beoogde doel van de projectmaker, de haalbaarheid en motivatie. Daarnaast is het altijd mogelijk om zelf per e-mail contact te leggen met een projectmaker. Als je twijfelt aan de betrouwbaarheid van een project, neem dan contact op met voordekunst.

 

Hoe word ik op de hoogte gehouden van het verloop van een project?

We vragen projectmakers regelmatig berichten over de voortgang van het project en de crowdfundingactie te delen met voordekunst, partners en (potentiële) donateurs. Dat gaat via de projectpagina op voordekunst.nl. Donateurs en geïnteresseerden (klik op het hartje op een projectpagina) worden via e-mail op de hoogte gehouden als er een update op de projectpagina te lezen is.

 

Kan ik een bewijs ontvangen van mijn donatie?

Je ontvangt van voordekunst altijd een bevestigingsmail meteen bewijs van je donatie. Deze is pas definitief bij succesvolle financiering van het project. Alle donaties zijn - indien van toepassing - inclusief btw. Voor een btw-factuur kun je terecht bij de projectmaker. Heb je een factuur nodig om je betaling te kunnen voldoen? Neem dan contact met ons op.

Let op: bij een actiecampagne kun je direct je kwitantie downloaden.

Wat gebeurt er als de crowdfunding slaagt, maar het project (om wat voor reden dan ook) niet wordt uitgevoerd? 

Dit gebeurt eigenlijk zelden tot nooit. Wij moedigen open communicatie aan tussen maker en donateur, waardoor het eigenlijk nooit voorkomt dat een project in een later stadium ineens niet tot wasdom komt. Als het echt niet doorgaat, is het goed om te weten dat de donatie, bij het succesvol financieren een onherroepelijke schenking is geworden.

Uit de Algemene Voorwaarden (AV) die Voordekunst hanteert, blijkt dat deze de donatie van een donateur ziet op (o.a.) een financiële bijdrage in de vorm van een schenking. Op grond van de wet is een schenking een overeenkomst om niet; dit betekent dat de schenker - in dit geval de donateur - een schenking doet, terwijl voordekunst niet verplicht is daarvoor iets ‘terug te doen’. Uit artikel 4 t/m 7 van de AV van voordekunst volgt dat een donateur slechts recht heeft op teruggave van de donatie als het doelbedrag voor een bepaald project niet / niet geheel (slechts voor een bepaald percentage) wordt gehaald.

Vragen over crowdfunden op voordekunst?

Klik hier voor vragen over het opzetten van een eigen campagne

© 2024