Stap 7: Promoot jouw project!

Crowdfunding draait om promotie. En, zoals je net gezien hebt zijn er nogal wat verschillende groepen mensen die je moet bereiken. Elk project is anders en elk netwerk is verschillend maar in het algemeen gelden de volgende richtlijnen.

Je boodschap Zorg voor een uniforme, authentieke, boodschap. Je moet jouw project kunnen uitleggen in één zin. In deze zin moet duidelijk worden wat je project inhoudt en waarom mensen jouw project een warm hart zouden moeten toedragen. Zorg ervoor dat de essentie van de boodschap gelijk blijft maar de vorm verandert. Creëer nieuws door kleine evenementen te organiseren, in de media te komen, ludieke acties te verzinnen of tipjes van de sluier op te lichten. Vertel dus niet alles in één keer maar bewaar bepaalde ‘nieuwtjes’ tot het later.

Persoonlijke aanpak Een duidelijke, korte en persoonlijke boodschap is de meest effectieve manier jouw potentiële donateurs meer te laten weten over jouw project. Een persoonlijke aanpak werkt vaak het beste. Pak dus in eerste instantie de telefoon op om de mensen uit cirkel 1 te bereiken. Een persoonlijke e-mail ook een goed middel. Geef opvolging aan de toegezegde donaties en controleer desnoods of ze wel worden overgemaakt.

Social media Jouw campagne loopt via een online-platform. Social-media zijn dus bij uitstek geschikt om jouw project onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Het is echter wel belangrijk om ze goed te gebruiken. De juiste boodschap bij het juiste medium. Om je te helpen volgen hieronder een paar richtlijnen. Voor alle social media geldt: tijdens je crowdfunding actie staat elk bericht in het teken van deze actie!

Facebook Houd je bericht kort en gebruik actief taalgebruik. Dus niet: “Je kan mijn CD kopen op voordekunst.nl via de volgende link:” maar: “Help mijn CD mogelijk te maken en steun me alsjeblieft via:” Gebruik verder nooit verkorte links maar laat de link een ‘bijlage’ in je bericht zijn. Wanneer je geen link plaatst, gebruik dan altijd een afbeelding die past bij je project.

Twitter Houd ook hier je bericht kort (120 tekens) en plaats de link altijd aan het begin van je tweet. Vraag om een retweet en gebruik activerend taalgebruik. Betrek anderen door de ‘@’-tag te gebruiken. In sommige gevallen is het goed om een eigen ‘#’-tag te verzinnen.

Nieuwsbrief Ook je nieuwsbrief behoort tot je sociale media. Een pakkende titel (onderwerpregel), relevante inhoud en een goede vormgeving zijn essentieel. Je mag de frequentie best iets verhogen ten opzichte van je normale verzend interval. Zorg ervoor dat het geen spam wordt.

IRL In het echte leven gaat jouw online voordekunst project ook met je mee. Jouw enthousiasme en de twinkeling in je ogen kunnen precies datgene zijn wat mensen over de streep trekt. Print posters of flyers om in de omgeving te verspreiden, organiseer evenementen om jouw project onder de aandacht te brengen. Neem contante donaties in ontvangst of maak gebruik van de incassoforumulieren. En het belangrijkste: blijf creatief!

In het nieuws Neem contact op met de lokale krant, tv en radio en vertel hen over jouw project. Ga op zoek naar gelijkgestemde blogs en ​​online media om te vragen of zij aandacht willen geven aan het project. Schrijvers zijn altijd op zoek naar verhalen waar ze over kunnen schrijven, en de media heeft een groot zwak voor doe-het-zelf-succesverhalen. Ga zelf dus op zoek naar kanalen die het project kunnen verspreiden!

Houd het realistisch Ongeacht het kanaal dat je gebruikt om het verhaal van het project te vertellen, zorg dat het geen spam wordt. Dit geldt ook voor het plaatsen van de link van jouw project op andere project pagina’s op voordekunst of online. Er moeten geen link-bombardementen of langlopende bedeltweets ontstaan. Dit kan averechts werken en komt jouw project en ons platform niet ten goede. Houd het dus realistisch en authentiek!

voordekunst en promotie Stichting voordekunst krijgt gemiddeld 40 aanmeldingen per week waarvan er 30 ook daadwerkelijk online komen te staan. Wij doen er alles aan om ook jouw project onder de aandacht te brengen. We zullen dit echter alleen doen bij projecten die zelf al een behoorlijk percentage (>40%) hebben binnengehaald en interessant zijn voor nieuw publiek.

Houd ons op de hoogte Jouw campagne bij ons zien wij als een samenwerking. De promotie van jouw project is daarmee ook een wisselwerking. Dus: kom je in de media, heb je een evenement waar je mensen voor wilt uitnodigen of heb je een zeer speciale donateur weten te interesseren? Laat het ons weten en wie weet communiceren wij dit wel naar onze achterban van meer dan 20.000 potentiële donateurs die geabonneerd zijn op onze nieuwsbrief of ons volgen via Facebook en Twitter.

Populaire projecten Het algoritme op onze website zet projecten bovenaan waar veelvuldig aan wordt gedoneerd. Het gaat hierbij niet om de hoogte van het bedrag maar om het aantal donateurs in de laatste 12 uur. Wel zo eerlijk.

© 2016