Stap 6: Wie zijn jouw donateurs?

De donaties die gaat ophalen via crowdfunding komen in eerste instantie vanuit jouw eigen netwerk. Naast de financiering van je project wil je het ook onder de aandacht brengen en een nieuw publiek bereiken. Bij crowdfunding spreken we over de drie cirkels van publieksbereik. Deze cirkels representeren elk een groep donateurs. Je begint bij de mensen in cirkel 1 en werkt dan langzaam naar buiten toe. Hoe het idealiter werkt lees je hier.

Cirkel 1 Wie zijn het? Vrienden, familie en trouwe fans. Mensen die al weten waar jouw project over gaat voordat het op voordekunst staat. Je moeder, partner, buurvrouw, tante en oma horen dus tot deze groep, maar ook de bezoeker die wel zever keer naar je vorige voorstelling is geweest. Hoe zet je ze in? Dit zijn jouw ‘first-responders’, de harde kern die als eerste geld bij jouw project storten. De ‘eerste schapen over de dam’ als het ware. Ook zijn zij de allerbeste ambassadeurs van je project. Ze weten immer exact waar het over gaat. Wanneer activeer je ze? Voordat je project online staat bij voordekunst vertel je ze al alles over je project. Misschien deel je jouw projectpagina al in een vroeg stadium met ze. Je gaat proberen om ze een toezegging te laten doen. Willen ze jouw project op dag 1 steunen? En met welk bedrag? Hoe bereik je ze? Persoonlijk! Je kent ze goed dus bel ze op en ga langs. Herinner ze aan hun toezegging en zorg ervoor dat ze ook daadwerkelijk doneren. Vergeet ze niet direct te bedanken.

Cirkel 2 Wie zijn het? De mensen in je mailing-list, Facebook, Twitter en LinkedIN contacten, mensen die je spreekt tijdens uitgaan, de mevrouw op de loopband in de sportschool. Hoe zet je ze in? Deze mensen ken je niet heel goed, ze weten echter wel wat je doet. Daarnaast hebben ze over het algemeen een heel ander netwerk dan jij en is een groot aantal ook best bereid om wat te geven aan jouw project. Vraag ze dus vooral om een bijdrage maar ook om jouw project onder de aandacht te brengen. Wanneer activeer je ze? Wanneer er een redelijk aantal van de mensen uit cirkel 1 hebben bijgedragen ga je cirkel 2 activeren. Dit is meestal na een dag of vijf in je looptijd. Hoe bereik je ze? Via e-mail, social media en flyers. Ga na waar ze actief zijn en welke gegevens je van ze hebt. Stem hier je communicatiemiddel op af. Dit kun je goed voorbereiden.

Cirkel 3 Wie zijn het? Dit zijn de mensen die je uiteindelijk wilt bereiken, het nieuwe publiek! Ze komen door jouw crowdfundingactie in aanraking met je werk. Je kent ze niet maar geloven wel in je. Hoe zet je ze in? Het moeilijkste is om deze groep te bereiken maar wanneer dit eenmaal lukt heeft jouw project de potentie om ‘sky-high’ te gaan. Het vuurtje is gaan lopen, maak er gebruik van. Wanneer activeer je ze? Deze groep komt binnen via voordekunst.nl, via je ambassadeurs en via (sociale) media. Ze worden dus pas bereikt wanneer je project al een tijdje ‘live’ staat op voordekunst en een redelijk percentage heeft bereikt. Denk hierbij aan 40% - 60%. Hoe bereik je ze? Door het goed en slim inzetten van cirkels 1 en 2. Daarnaast zijn optredens in de media, interviews, evenementen en promotieacties zeer geschikt om nieuw publiek bij jouw project te betrekken.

© 2016