Stap 3: Bepaal je doelbedrag.

voordekunst werkt met een bijna-alles-of-niets-financieringsmodel (jawel!) waarbij projecten voor minimaal 80% moeten worden gefinancierd. Het is dan ook aan jou om een realistisch doelbedrag te bepalen in combinatie met een looptijd. Elk project is anders en jouw doelbedrag en looptijd hangen af van het geld dat je nog nodig hebt om je idee te realiseren en de tijd die je hiervoor uittrekt. Met een aantal algemene zaken dien je wel rekening te houden:

  1. Bepaal je budget Hoeveel geld heb je nodig? Maak je gebruik van de gehele begroting of kies je voor ‘gap-financing’ en haal je slechts een deel via crowdfunding binnen? Heb je in de kosten van de productie en het verzendkosten van tegenprestaties meegenomen in je begroting? Maak alles voor jezelf zo helder als mogelijk is, zet het op papier en kijk kritisch naar je begroting. Is het realistisch, is het niet te weinig, of te veel?
  2. Houd rekening met je netwerk Crowdfunding is geen makkelijke bron van inkomsten, je bent zelf verantwoordelijk voor jouw financiering en publiciteit. De financiering komt uit verschillende bronnen - je publiek, je vrienden en familie, je bredere sociale netwerken, en, als jouw project het goed doet, vreemden die jou onverwacht een warm hart toedragen. Het is aan jou om deze groepen, en juist dat nieuwe publiek, te bereiken en jouw project onder de aandacht te brengen. Voordekunst kan je hierin faciliteren maar je eigen netwerk is essentieel.
  3. Bepaal je doelbedrag Wanneer je een goed beeld hebt van je begroting en je netwerk kan je jouw doelbedrag gaan bepalen. Houd er rekening mee dat een bij financiering van minder dan 80% al het geld terug gaat naar de donateurs. Ook bij een financiering tussen de 80% en 99% is het nog niet zeker dat jij geld ontvangt. Pas bij 100% of meer ontvang je zeker jouw geld. Dus hoeveel heb je nodig om het project zeker te laten doorgaan en hoeveel denk je te kunnen ophalen?Jouw doelbedrag ligt in het midden.
  4. Bepaal je looptijd! Wanneer een project heel lang op voordekunst staat is dit niet per se beter voor het project. Vaak is een korte, goed voorbereide actie, succesvoller dan een project met een lange looptijd. Voorbereiding is de sleutel. Wij adviseren een looptijd tussen 30 en 40 dagen. Zoals je al een beetje hebt kunnen lezen zijn er drie scenario’s aan het einde van je looptijd op voordekunst:

3 scenario's

scenario 1: financiering tussen de 0% en 79% scenario 2: financiering tussen de 80% en 99% scenario 3: financiering van 100% of meer

Bij scenario 1 krijg jij als projecthouder geen geld. De donateurs ontvangen hun bijdrage volledig retour. Soms kan jij als projecthouder het geld alsnog goed gebruiken. Je kunt dat door middel van een e-mail aan je donateurs jouw rekeningnummer doorgeven. Zij kunnen er zelf voor kiezen dit weer over te maken aan jou.

Bij scenario 2 stellen we je de vraag hoe je met minder geld dan je uiteindelijke doelbedrag jouw project toch denkt te kunnen realiseren. Binnen drie werkdagen stuur je een toelichting in de vorm van een brief naar ons, gericht aan je donateurs, waarin je uitlegt hoe je met minder geld jouw project toch voor elkaar denkt te krijgen. Wij sturen dit naar de donateurs en zij krijgen de mogelijkheid hun geld te laten staan, extra bij te storten of de donatie terug te trekken. Dit laatste is gelukkig nog nooit gebeurd. Wanneer er na de bedenktijd nog steeds meer dan 80% van je doelbedrag op je voordekunst pagina staat is je project alsnog succesvol gefinancierd, krijg je het geld uitbetaald en kan je de tegenprestaties voldoen aan de donateurs.

Bij scenario 3 krijg je het geld uitbetaald, is je project helemaal voordekunst en kan je de tegenprestaties aan de donateurs voldoen. Dit scenario is ook geldig wanneer jouw project aan het einde van de in scenario 2 te volgen stappen nog steeds boven de 80% staat.

Kosten

Ook voordekunst heeft kosten. Zo hebben we personeelskosten, een heus kantoor en een kostbare website. Ook proberen we je aan alle kanten te helpen door workshops te geven, technische ondersteuning te bieden en je project, waar mogelijk, te promoten. Hiervoor vragen wij de bescheiden bijdrage van 5% exclusief BTW. Daarnaast betaal je een eenmalig een bedrag om je project online te plaatsen. Dit noemen we de contributie of plaatsingsbijdrage. Deze bedraagt € 100,00 exclusief BTW, eventuele kortingen kunnen van toepassing zijn. Tot twee jaar na het betalen van je bijdrage kan je eventuele volgende projecten kosteloos plaatsen.

Financier deze kosten mee in je doelbedrag, bijvoorbeeld bij een doelbedrag van € 5000:

Project niet succesvol: € 100,00 + € 21,00 BTW = € 121,00 = contributie, betaal je bij live gaan.

Project succesvol 100%: € 100,00 + € 21,00 BTW = € 121,00 = contributie, betaal je bij live gaan. 5% fee over € 5.000 = 250 + 52,50 BTW = € 302,50 Je ontvangt nu dus € 5.000 - € 302,50 = € 4.697,50 op je rekening

Project succesvol 130% (= € 6.500): € 100,00 + € 21,00 BTW = € 121,00 = contributie, betaal je bij live gaan. 5% fee over € 5.000 = 250 + 52,50 BTW = € 302,50 10% fee over € 1.500 = 150 + 31,50 BTW = € 181,50 Je ontvangt nu dus € 6.500 - € 484 = € 6.015,00 op je rekening

Bij voordekunst betalen je donateurs géén transactiekosten.

© 2016