Op je campagnepagina laat je zien waarom jouw project er moet komen.
De campagnepagina is van groot belang bij het slagen van je campagne. Hier moet de inhoud van je project op een aansprekende, leuke en heldere wijze te lezen zijn.
Houd in gedachten dat je niet alles uit de doeken hoeft te doen! Houd het liever kort. Een concreet verhaal spreekt beter aan.
Je campagnepagina op voordekunst bestaat uit drie onderdelen: een promotiefilmpje, je wervende tekst, en tegenprestaties. Wij lopen ze allemaal met je door:
Het filmpje is een belangrijk onderdeel van je campagnepagina op voordekunst. Het is de beste manier om de emoties, doelstellingen en het karakter van jouw project over te brengen.
We staan niet allemaal even graag voor de camera. Toch is het noodzakelijk om jouw project een gezicht te geven. Crowdfunding draait om de gunfactor, en het filmpje speelt hierin een belangrijke rol.
Denk niet te moeilijk. Een computer met webcam, microfoon en een simpel montageprogramma is vaak al voldoende. Het gaat er tenslotte om dat je jouw enthousiasme over kunt brengen.
Als je de mogelijkheid hebt om uit te pakken met professioneel montagewerk en special effects; doe dit vooral. Bedenk echter: meer is niet altijd beter. Laat het filmpje vooral jou en jouw project weerspiegelen.
Contentmakers en andere creatieven huren en verhuren daar onderling hun gear. Je vindt op meer dan 3.500 locaties door het hele land camera’s, lenzen en andere foto- en filmapparatuur, maar ook drones, beamers, VR brillen en zelfs muziek- en audiogear. Lees in dit blog hoe Voordekunst-lezers er tijdelijk speciaal van kunnen profiteren met 10 euro starttegoed.
De basis van je campagne is je tekst. In je tekst leg je uit wat het project inhoudt, wanneer het plaats gaat vinden, waar je het geld voor gaat gebruiken en waarom het noodzakelijk is dat het project er komt.
Ook vertel je kort wie je bent en wat je al hebt gedaan.
Het is een wervende, enthousiasmerende en informatieve tekst. Hier is het belangrijkste dat je leesbaar, helder en duidelijk schrijft. Verdeel je tekst in hapklare brokken zodat iedereen die op je pagina komt in één oogopslag kan zien waar ze aan gaan doneren.
Maak het niet te lang maar wel volledig, je kunt altijd nog informatie toevoegen.
De donateurs die jouw project steunen wil je natuurlijk ook bedanken. Dit doe je door middel van tegenprestaties.
Tegenprestaties ontvangen donateurs in ruil voor hun donatie. Jouw tegenprestaties kunnen van doorslaggevend belang zijn tijdens je crowdfundingactie. Projecten met niet-aansprekende of alledaagse tegenprestaties zijn over het algemeen minder succesvol.
Wat heeft jouw project de donateur te bieden in ruil voor zijn of haar donatie? Dit kan een product zijn dat het project zelf voortbrengt. Wanneer jij dus een CD wilt uitbrengen is een logische beloning in ruil voor een donatie een gesigneerd exemplaar van deze CD. Ditzelfde geldt uiteraard voor een fotoboek, een documentaire op DVD of een unieke lamp.
De tegenprestaties zorgen ervoor dat jouw donateurs, net als jij, profiteren van het project. Ze krijgen dus een leuk product of een creatieve dienst die zij mede mogelijk hebben gemaakt.
TIP 1: Het kan zijn dat je BTW over je tegenprestaties moet afdragen, en de inkomsten uit de crowdfundingcampagne ook moet opgeven bij je jaarlijkse aangifte. Wil je weten hoe het zit met belasting en tegenprestaties? We schreven een blog over btw en belasting om je op weg te helpen!
TIP 2: Je krijgt de gegevens van de donateurs pas bij succesvolle financiering, na afloop van je project. In alle andere gevallen niet! Dit is in verband met de privacywetgeving. Houd hier rekening mee bij het bedenken van je tegenprestaties.
Heb jij een concreet idee waarvoor je wilt crowdfunden? Wil je meer weten over crowdfunding als financieringsvorm? Of wil je voor dat je live gaat met jouw campagne nog advies? Schrijf je dan in voor een spreekuur met een voordekunst medewerker! Dit betreft een gesprek van een half uur via de telefoon.
Heb jij een concreet idee waarvoor je wilt crowdfunden? Wil je meer weten over crowdfunding als financieringsvorm? Of wil je voor dat je live gaat met jouw campagne nog advies? Schrijf je dan in voor een spreekuur met een voordekunst medewerker! Dit betreft een gesprek van een half uur via de telefoon.
Nog meer tips nodig? Hieronder vind je een aantal downloads die je verder kunnen helpen.