Stap 3: Wie zijn jouw donateurs?

Geen crowdfundingcampagne zonder crowd.
De drie kringen

De donaties die je gaat ophalen via crowdfunding komen in eerste instantie vanuit jouw eigen netwerk.  Maar naast de financiering van je project wil je het ook onder de aandacht brengen en een nieuw publiek bereiken.

Bij crowdfunding spreken we over de drie cirkels van publieksbereik: Family, Friends en Future Fans.  Deze cirkels representeren elk een groep donateurs. Je begint bij de mensen in cirkel 1 en werkt dan langzaam naar buiten toe.

In deze stap leggen we uit wie ze zijn, waarom ze doneren, wanneer je ze aanspreekt en hoe je ze bereikt! 

De drie kringen

Cirkel 1: Family

 

In deze cirkel zitten jouw vrienden, familie en trouwe fans. Mensen die al weten waar jouw project over gaat voordat het op voordekunst staat. Je moeder, partner, buurvrouw, tante en oma horen dus tot deze groep, maar ook de bezoeker die wel zeven keer naar je vorige voorstelling is geweest.

Waarom doneren ze?

Reden nummer één ben jij, als maker. Deze cirkel van donateurs zal de donatie vooral doen omdat ze jou willen ondersteunen, en het jou gunnen om het project werkelijkheid te worden. Deze donateurs zullen zich vooral in je directe omgeving bevinden. Denk maar zo: als jij een bloemenzaak opent, dan zullen jouw beste vrienden ook als eerst een bloemetje komen kopen!

Schermafbeelding_2022-05-17_om_18-22-56 

Wanneer activeer je ze?

Voordat je project online staat bij voordekunst vertel je ze al alles over je project. Misschien deel je jouw projectpagina al in een vroeg stadium met ze. Probeer ze een toezegging te laten doen. Willen ze jouw project op dag 1 steunen? En met welk bedrag? Met deze groep bereik je de eerste 10% a 20%.

Hoe bereik je ze?

Persoonlijk! Je kent ze goed dus bel ze op of ga langs. Herinner ze aan hun toezegging en zorg ervoor dat ze ook daadwerkelijk doneren. Vergeet ze niet direct te bedanken.

Hoe zet je ze in?

Dit zijn jouw ‘first-responders’, de harde kern die als eerste aan jouw project doneert. De ‘eerste schapen over de dam’ als het ware. Deze mensen zijn de allerbeste ambassadeurs van je project. Ze weten immers exact waar het over gaat.

Tip: Begin met een stille week

Voordat je van start gaat is het goed dat jouw directe omgeving, cirkel 1 dus, al weet dat je gaat crowdfunden. Op deze manier staan de eerste donateurs, namelijk de vrienden en familie uit cirkel 1, in de startblokken zodra het project live staat - en doen ze als eerste een donatie. 

Dit is belangrijk om de teller van je crowdfundingcampagne zo snel mogelijk van de 0% af te krijgen. Want daarna doneren mensen uit cirkeel 2 en 3 veel gemakkelijker. Als je na de eerste week dan via social media en andere manieren naar buiten treedt, staat je campagne al op een mooi percentage. 

Cirkel 2: Friends

 

Dit zijn mensen die net wat verder van je afstaan. Dit zijn de mensen in je mailinglist; Facebook-, Twitter- en LinkedIn-contacten; mensen die je spreekt tijdens uitgaan; de mevrouw op de loopband in de sportschool.

Waarom doneren ze?

Deze makers kunnen nog steeds doneren omdat ze jou als maker willen steunen, maar ze kunnen bijvoorbeeld ook jouw eerdere werk al kunnen kennen of vinden het onderwerp interessant. Deze groep donateurs is veel groter, en bevindt zich binnen en buiten je directe kennissenkring.

Schermafbeelding_2022-05-17_om_18-27-56 

 

Wanneer activeer je ze?

Wanneer er een redelijk aantal van de mensen uit cirkel 1 hebben bijgedragen ga je cirkel 2 activeren. Dit is meestal na een dag of vijf in je looptijd en als je de 20% hebt bereikt. 

Hoe bereik je ze?

Via e-mail, social media en flyers. Ga na waar ze actief zijn en welke gegevens je van ze hebt. Stem hier je communicatiemiddel op af. Dit kun je goed voorbereiden.

Hoe zet je ze in?

Deze mensen ken je niet heel goed. Ze weten echter wel wat je doet. Daarnaast hebben ze over het algemeen een heel ander netwerk dan jij en is een groot aantal ook best bereid om wat te geven aan jouw project. Vraag ze dus vooral om een bijdrage maar ook om jouw project onder de aandacht te brengen.

Cirkel 3: Future fans

 

Dit zijn de mensen die jou nog niet kennen, je nieuwe publiek. Ze komen door jouw crowdfundingactie in aanraking met je werk.

Je kent ze niet, maar ze geloven wel in je.

Waarom doneren ze?

Deze donateurs kennen jou niet, maar worden enthousiast van jouw werk of het onderwerp van jouw campagne. Zij zullen sneller doneren richting het einde van de campagne.

Schermafbeelding_2022-05-17_om_18-33-05 

Wanneer activeer je ze?

Deze groep komt binnen via voordekunst.nl, via je ambassadeurs en via (sociale) media. Ze worden over het algemeen pas bereikt wanneer je project al een tijdje live staat op voordekunst en een redelijk percentage heeft bereikt. Denk hierbij aan minimaal 60%. 

Hoe bereik je ze?

Door het goed en slim inzetten van cirkels 1 en 2 als ambassadeurs. Daarnaast zijn optredens in de media, interviews, evenementen en promotieacties zeer geschikt om nieuw publiek bij jouw project te betrekken.

Hoe zet je ze in?

Deze groep is het moeilijkst te bereiken, maar wanneer dit eenmaal lukt heeft jouw project de potentie om sky-high te gaan. Het vuurtje is gaan lopen—maak er gebruik van. Help je ambassadeurs door verschillende content aan te leveren, dan kost het voor een ambassadeurs minder tijd en moeite én hou je zelf de regie in handen hoe je verhaal wordt verteld! Ook is de kracht van herhaling bij een ambassadeur belangrijk.

Marlies Ruigrok laat goed zien hoe zij ambassadeurs in zet voor haar campagne.Schermafbeelding_2022-07-26_om_15-51-36 

Hulp nodig?

Wil je graag nog even sparren voordat je van start gaat met jouw crowdfundingcampagne? Boek een spreekuur bij Mies of Laura.

03
Jul

Spreekuur crowdfunding

Telefonisch

Heb jij een concreet idee waarvoor je wilt crowdfunden? Wil je meer weten over crowdfunding als financieringsvorm? Of wil je voor dat je live gaat met jouw campagne nog advies? Schrijf je dan in voor een spreekuur met een voordekunst medewerker! Dit betreft een gesprek van een half uur via de telefoon. 

01
Aug

Spreekuur crowdfunding

Telefonisch

Heb jij een concreet idee waarvoor je wilt crowdfunden? Wil je meer weten over crowdfunding als financieringsvorm? Of wil je voor dat je live gaat met jouw campagne nog advies? Schrijf je dan in voor een spreekuur met een voordekunst medewerker! Dit betreft een gesprek van een half uur via de telefoon. 

© 2024