Help ons het eenmalige theaterspektakel over Pastoor Osse te realiseren, doneer nu!
Toneelvereniging Levenslust uit Beckum bestaat 75 jaar. Dat willen we vieren met een eenmalig theaterspektakel in de openlucht op meerdere locaties in Beckum, genaamd “Osse, petret van ’n pestoor”. Het theater is een eerbetoon aan Pastoor Osse (1865-1940), geboren in Losser en vergroeid met de genen van Beckum waar hij ongeveer vier decennia de dorpspastoor was. De verdiensten
Help ons het eenmalige theaterspektakel over Pastoor Osse te realiseren, doneer nu!

Toneelvereniging Levenslust uit Beckum bestaat 75 jaar. Dat willen we vieren met een eenmalig theaterspektakel in de openlucht op meerdere locaties in Beckum, genaamd “Osse, petret van ’n pestoor”.
Het theater is een eerbetoon aan Pastoor Osse (1865-1940), geboren in Losser en vergroeid met de genen van Beckum waar hij ongeveer vier decennia de dorpspastoor was. De verdiensten van deze markante persoonlijkheid waren aanleiding om een straat naar hem te noemen en de carnavalisten van De Beckummer Ossens houden de pastoor in ere.
In dit theater wordt op een ludieke manier het verleden, heden en toekomst gecombineerd, voor jong en oud, ongeacht geloof of achtergrond. Echt een avondje uit.
De spelers – meer dan 90! - komen uit heel Twente, muziekverenigingen en koren uit omringende plaatsen hebben hun medewerking toegezegd. Dit maakt dat het een theatervoorstelling wordt voor en door heel Twente.
Jan Riesewijk, bekend van o.a. Van Jonge Leu en Oale Groond, is de schrijver van het script. Jan woont in Losser op een stuk oude grond dat destijds als een tuin bij de Ossehof hoorde. De pastoor is geboren in wat nu het Ossehoes is. Tijdens de voorstelling is Jan als verteller op het podium te bewonderen.
De organisatie bestaat hoofdzakelijk uit vrijwilligers.
‘Appels en peeren, ook voor gereformeerden’ stond er op een bord bij de tuin van Pastoor Osse. Voor hem was iedereen gelijk. Een mooie boodschap die we de bezoekers uit heel Twente willen meegeven, in een tijd waarin tolerantie en verdraagzaamheid onder druk lijken te staan en sprake is van polarisatie.
De regie is in handen van Jos Brummelhuis. Jos is een ervaren en professionele regisseur die zelf als acteur meespeelt in o.a. De Beentjes van Sint Hildegard. Onder de ruim 90 spelers zitten veel spelers zonder podiumervaring. Deze voorstelling is hiermee voor velen een mooie kennismaking met theater en maakt mensen hopelijk enthousiast voor een blijvende actieve bijdrage in de culturele sector.
In dit theaterspektakel wordt hoofdzakelijk Twents gesproken. En niet alleen de geschiedenis van Losser en Beckum komt aan bod; er is ook volop aandacht voor Twentse tradities en gebruiken. Met kleding en decor nemen we de bezoekers mee terug in de tijd. Natuurlijk speelt ook de kerk een belangrijke rol in deze voorstelling. Cultureel erfgoed dat we toekomstige generaties graag mee willen geven, zeker in het licht van de ontkerkelijking.
Toneelvereniging Levenslust kan deze theaterproductie niet zelfstandig financieren. Met deze Crowdfunding willen we een deel van de aanloopkosten van dit spektakel financieren.
Nieuwste donaties

Hans Mulder
26-02-2023 11:12Het is een mooi project

Maaike en Ard
24-02-2023 21:43Een hele klus aan voorbereiding. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat!

Een donateur
24-02-2023 17:04Mooi project