Voordekunst kiest: Gun Walhalla een retegoede tribune

Voordekunst kiest: Gun Walhalla een retegoede tribune

Theater Walhalla is een bijzondere plek in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Dit voormalige havenkwartier onderging zo’n tien jaar geleden een ware metamorfose: van een no go-area tot een van de meest populaire wijken van Rotterdam. Theater Walhalla speelde hierin een belangijke rol. Cultuur bleek een trekker van formaat. Walhalla opende aan het Deliplein als een van de eerste nieuwe initiatieven haar deuren in september 2008. 

Het theatertje werd gevestigd op de plek waar in het verleden Dancing Walhalla gevestigd was: een klein danspaleis waar voor de oorlog de voetjes van de vloer gingen op de tonen van een draaiorgel.

In haar kielzog durfden ook andere ondernemers het aan om zich te vestigen op Katendrecht. De combinatie van een klein, laagdrempelig theater, met een springplankfunctie voor jong talent, en gericht op Rotterdam en de wijde omgeving maar met een warm hart voor de wijk bleek een schot in de roos. 

giphy_1.[1]

Cultureel Katendrecht 

Theater Walhalla programmeert inmiddels meer dan 300 voorstellingen per jaar. Naast Theater Walhalla (76 zitplaatsen) kwam er in oktober 2014 Kantine Walhalla bij, een tweede theaterzaal met 160 zitplaatsen eveneens gesitueerd aan het Deliplein. Op de begane grond bevindt zich het foyercafé.

Werkplaats Walhalla is een nieuw onderdeel: dit productiehuis in de Tolhuisstraat is een werkplaats waar jong (en oud) talent ondersteund wordt in het maken van mooie voorstellingen. 

"Het is nu tijd om de bezoekers van Walhalla ook een comfortabele zit te kunnen garanderen.” 

Wij spraken Bram De Ferrante van Theater Walhalla over de huidige crowdfundingactie: Gun Walhalla een retegoede tribune!

 Hij vertelt: “Walhalla is een relatief jonge organisatie met weinig vet op de botten. Omdat tot nu toe veel tijd en geld is geinvesteerd in de inrichting van de drie zalen op het gebied van (theater)techniek en allerlei noodzakelijke (wettelijke) voorzieningen zoals luchtbehandeling en veiligheidssystemen is de tribune altijd al het ondergeschoven kindje geweest. Het is nu tijd om de bezoekers van Walhalla ook een comfortabele zit te kunnen garanderen.” 

giphy

De tribune is duidelijk aan vervanging toe. 

Geen houten billen meer

Theater Walhalla heeft de Rotterdamse firma Vorm & Décor gevraagd om de nieuwe tribune mee te helpen ontwerpen. De grootste opgave wordt om de huidige sfeer van het theater te behouden. 

“Die sfeer wordt door de bespelers en het publiek als uniek ervaren”, vertelt Bram De Ferrante van Theater Walhalla. “Het publiek zit als het ware bij de artiest op schoot. De carrévorm van de tribune zorgt er ook voor dat het publiek elkaar ziet en dat geeft een  intieme sfeer.”  

"De sfeer blijft hetzelfde." 

“De eenvoudige klapstoelen die toentertijd zijn gekocht zijn niet comfortabel en daar komen betere (en dus ook duurdere) voor terug met meer zitcomfort. Deze stoelen worden gekocht bij hetzelfde bedrijf dat ook de stoelen heeft geleverd in de kleine Walhalla aan de Sumatraweg. In 2016 zijn de stoelen aldaar al vervangen door betere stoelen. Die verandering is bij het publiek goed gevallen.”

Maar gaan ze de huidige houten-billentribune niet toch een beetje missen? “Wij denken dat bij de eerste aanraking van de nieuwe stoelen het publiek binnen een paar tellen die oude versleten klapstoelen al vergeten is. De sfeer blijft hetzelfde; de vorm van de tribune zal niet veranderen. Het zijn betere, comfortabele stoelen die er voor terugkomen. Die stoelen kosten bijna 400 euro per stuk, en we hebben er minimaal 170 nodig!” 

De nieuwe tribune moet ook flexibeler worden. “We gaan een system bedenken samen met Vorm & Décor zodat een deel van de tribune gemakkelijk verschoven of weggeschoven kan worden zodat er ruimte ontstaat om ook een ander soort voorstellingen te organiseren.” 

MngNpjQBFu5DB27O

Diner met de vicepremier

Veel is er inmiddels al op orde, maar dit is het laatste onderdeel dat nog aandacht en dus geld behoeft. “Omdat een beter zitcomfort direct een relatie heeft met ons publiek durfden wij het aan om het geld hiervoor ook op te halen bij ons publiek. Het is eigenlijk een investering van het publiek in een eigen tribune.” 

"Onze burgemeester Aboutaleb en vicepremier Hugo de Jonge betuigen persoonlijk hun steun aan ons." 

Maar uiteraard krijg je daar meer voor terug dan enkel zitcomfort. Walhalla heeft een waslijst aan goeie tegenprestaties aangeboden. De klapper van € 10.000 - voor de rest van je leven elke voorstelling die je wil bijwonen - is al vergeven, maar er zijn nog twee unieke tegenprestaties: een dag doorbrengen met burgemeester Aboutaleb en dineren met vicepremier Hugo de Jonge.

“Het zijn bijzondere tegenprestaties, omdat onze burgemeester Aboutaleb en vicepremier Hugo de Jonge persoonlijk hun steun aan ons betuigen. Zij hopen net zoals wij - en een groot deel van ons publiek - dat er een nieuwe tribune komt.” 

De campagne van Theater Walhalla loopt nog tot 20 oktober, dus je hebt nog maar heel even de tijd om te doneren. In ruil mag je bijvoorbeeld als eregast naar de opening komen, dineren met de vicepremier, of je naam voor eeuwig terugzien op de tribune. Bekijk hier de campagne. 

© 2024