Donateur aan het woord: Theo Ploeg

Donateur aan het woord: Theo Ploeg

Theo Ploeg. Fotografie: Catharina Gerritsen

Al in 2011 doneerde Theo Ploeg voor het eerst aan een project op voordekunst. Vele donaties op voordekunst en andere crowdfundplatformen volgden. Door zijn werk is Ploeg altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Hij  geeft mediasociologie op kunstacademies en schrijf veel over het onderwerp. “Ik vind het prachtig dat je niet meer per se een groot bedrijf nodig hebt om je project waar te maken”, aldus Ploeg.

20150928_0156_kopie

 Fotografie: Catharina Gerritsen

Crowdfunding kan floreren, omdat we steeds minder vinden dat de overheid er voor je moet zijn als er bijvoorbeeld iets misgaat, meent Ploeg. “We zijn ook steeds afhankelijker van grote instanties. We kunnen ons bijvoorbeeld via social media nu heel makkelijk organiseren.” Ploeg is erg enthousiast. “Dat komt misschien omdat ik geloof in een nieuwe wereld, waarin iedereen elkaar steunt.”

 “Ik vind het prachtig dat je niet meer per se een groot bedrijf nodig hebt om je project waar te maken”

Vroeger ging men naar een fonds of een bank voor geld, nu kun je ook kijken of een groep mensen je wilt steunen. Een positieve ontwikkeling volgens Ploeg: “Mensen worden gedwongen om goed na te denken wat ze willen. Bovendien moeten ze moeite doen om potentiele donateurs te overtuigen.”

20150928_0010_kopie

Fotografie: Catharina Gerritsen 

“Mensen worden gedwongen om goed na te denken wat ze willen”

Het laatste project dat Ploeg steunde was Relativity of the Matter van Maastrichts cultuurhuis Marres. “Dat vind ik heel mooi gebruik van crowdfunding. En ik vind het dapper van Marres. Van oudsher ontvangen deze instituten subsidies, en nu doen ze het zo.” Ploeg ziet dat Marres daarvoor een taboe moest doorbreken. “Dat is mooi. Ik hoop dat meer instituten gaan crowdfunden.”

Ploeg waardeert het systeem van tegenprestaties. “Donateurs hebben zo het idee dat ze serieus worden genomen. Ze worden onderdeel van het project. Makers doen nu dingen samen met hun doelgroep, in plaat van dat ze alleen zenden.” Het is Ploeg wel eens gebeurd dat hij meer doneerde dan hij eigenlijk van plan was, vanwege een mooie tegenprestatie. Bij (On)zichtbaar Utrecht bijvoorbeeld, doneerde hij meer om zo ook het boek te krijgen. 

20150928_0090

Fotografie: Catharina Gerritsen

Kortom, Ploeg houdt van crowdfunden, maar als je wilt doneren, moet je wel oppassen volgens hem. “Pas op! Doneren kan verslavend zijn!” Hij geeft toe dat hij misschien wel iets te vaak doneert, maar ook dat hij geniet van de luxe die hij heeft om bij te dragen aan allerlei projecten. “Mijn vriendin is er niet altijd blij mee dat ik zoveel doneer, maar ja, ik vind het gewoon zo leuk.”

 

Tekst: Hotel Content

Foto’s: Catharina Gerritsen

© 2024