Voordekunst kiest: de Vondelbunker

Voordekunst kiest: de Vondelbunker

Dat de Vondelbunker een grote achterban heeft wordt direct tijdens het begin van hun crowdundingcampagne duidelijk. Na tien dagen hebben ze namelijk al meer dan de helft van hun doelbedrag opgehaald. Het autonoom cultureel centrum is de campagne ‘Vondelbunker heeft support nodig!’ begonnen om de bunker een grondige onderhoudsbeurt te kunnen geven en nog minstens vijf jaar onafhankelijk te kunnen bestaan.

 

pns5vVdZk9c9hsO4-1

 

De Vondelbunker, verstopt onder een brug in het Vondelpark, kent een rijke geschiedenis: hij werd ten tijde van de Koude Oorlog gebouwd als atoomschuilkelder. Niemand zou in die tijd hebben gedacht dat dit een cultureel centrum zou worden waar iedereen terecht kan, maar dit gebeurde toch. En hoe: eind jaren 60 heeft zelfs Pink Floyd opgetreden in de bunker!

Sandra Maat, een van de vrijwilligers van de Vondelbunker, vertelt wat deze plek zo speciaal maakt. “We hebben een inclusief deurbeleid, iedereen kan naar binnen en we vragen nooit entree. Veel mensen vinden dit enorm sympathiek en daardoor ontstaat een relaxte sfeer. Bezoekers geven ons als vrijwilligers ook waardering en respect.”

 

"Wij geven liever een podium aan de artiesten die nog niet bekend zijn dan dat we gevestigde namen programmeren."

 

De kerngroep van de vrijwilligers is een mengeling van mensen met verschillende nationaliteiten en achtergronden. Deze activistische en culturele achtergronden zie je ook terug in de programmering, vertelt Sandra. Een greep uit het programma: de poëzieavonden van Dichter onder de Tram, de Alternative Folk Music-avonden en de 16mm-filmvertoningen.

 

DEXNrXkink5YUfZC-1

 

Op de vraag welke artiest ze ooit graag in de bunker hopen te ontvangen antwoordt Sandra: “We kunnen dromen over van alles, maar het mooiste zou zijn als de bandjes die komende maand bij ons optreden over 1 of 2 jaar in de Paradiso of Melkweg staan! Wij geven liever een podium aan de artiesten die nog niet bekend zijn dan dat we gevestigde namen programmeren.”

 

Wil jij de Vondelbunker steunen? Bekijk dan hier de crowdfundingcampagne, die loopt nog tot 18 mei. Als tegenprestatie kun je onder andere een rondleiding door normaal niet toegankelijke ruimtes van de atoomschuilkelder krijgen. Spannend!

© 2024