Voordekunst kiest: Speel mee & red een Aldo van Eyck

Voordekunst kiest: Speel mee & red een Aldo van Eyck

Het lijkt gewoon een klimrek, zo een als er in iedere wijk met gezinnen te vinden is. Maar wie kennis van zaken heeft herkent dit object als een Aldo van Eyck: een kunstwerk en speeltoestel in één, een unieke herinnering aan de optimistische jaren vijftig en zestig.

Het Van Eesteren Museum, dat zich richt op de geschiedenis van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam, is een crowdfunding gestart voor de restauratie van dit kunstwerk. 

Wij spraken met Iwan Daniëls van het Van Eesteren Museum over de crowdfunding. Hij vertelt: "We betrekken onze vrienden, vrijwilligers en het publiek graag bij ons museum. Een crowdfund past daar goed bij en het levert naast geld ook mooie reacties, meer vrienden en uiteindelijk voor iedereen een mooi speelobject voor de deur op." 

Oorspronkelijke plek 

Het Van Eesteren Paviljoen, de thuisbasis van het Van Eesteren Museum, is een prachtig, splinternieuw gebouw op de noordoever van de Sloterplas - een echte aanrader om eens te bezoeken. Bescheiden van formaat, donker van de buitenkant, met van binnen een mooie lichte ruimte met een fraai uitzicht op de tuinstad en de Sloterplas is het museum een markante aanwinst voor Amsterdam. En binnenkort kun je er rondlopen in een beeldentuin met een speeltoestel van Aldo van Eyck! 

Luuk-Kramer-PEV-17368-10_low

Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas © Luuk Kramer

Tachtig jaar geleden, in het oorspronkelijke deelplan van de wijk Slotermeer, tekende stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren precies op de plek waar nu het Van Eesteren Paviljoen staat al een 'uitspanning voor algemene nut'. 

In 2017 werd het paviljoen geopend, en nu organiseert het museum er diverse rondleidingen, wandelingen en vaartochten met diverse thema’s door de wederopbouwwijken van Amsterdam Nieuw-West. In het paviljoen is er ruimte voor gesprekken, debat, exposities en de vaste opstelling over de geschiedenis en ontstaan van de Westelijke Tuinsteden. 

"De speeltoestellen van Aldo van Eyck zijn bij diverse generaties in het geheugen gegrift." 

Nog maar 15 over

En nu dus hopelijk binnenkort een beeldentuin. Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan dit 'beeld' van Aldo van Eyck? Iwan Daniëls vertelt: "De speeltoestellen van Aldo van Eyck zijn bij diverse generaties in het geheugen gegrift. Van de 700 openbare speeltuinen, ontworpen in de jaren 50, 60 en 70, door Aldo van Eyck zijn er nog maar 15 in enige originele staat." 

Speelplaats_Simonskerkestraat_Aldo_van_Eyck_C_Ruimtelijke_Ordening_Amsterdam

Een andere Van Ecyk: Speelplaats Simonskerkestraat Aldo van Eyck © Ruimtelijke Ordening Amsterdam

"Het klimrek waarvoor we proberen te werven met de crowdfunding is een grote constellatie met drie klimtorens en diverse duikelrekken. Het formaat en de vorm past mooi op het plein van het paviljoen en is niet alleen om naar te kijken maar zeker ook om mee te spelen." 

Beeldentuin aan het water

Er zijn meer plannen voor de tuin. Iwan: "Deze crowdfundactie is de eerste aanzet tot de realisatie van een permanente beeldentuin aan de noordoever van de Sloterplas met kunstwerken uit de wederopbouwperiode. Het is de ambitie om het sculpturale klimtoestel van Van Eyck, als eerste kunstwerk, later aan te vullen met drie andere iconische beelden uit de periode 1950-1970 van de kunstenaars Shinkichi Tajiri en André Volten. De mogelijke plaatsing van een vijfde beeld, van Margot Zanstra, wordt momenteel onderzocht." 

Tajiri_knoop_historisch_C_Stedelijk_Museum

Knoopsculptuur van Shinkichi Tajiri  © Stedelijk Museum

Historisch gezien is dit een interessante combinatie van kunstenaars. "Aldo van Eyck is een prachtige schakel tussen architecten en kunstenaars die in die wederopbouwperiode vaak samen werkten en exposeerden, onder meer in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Mooi om een aantal van die werken straks weer samen te brengen aan de Sloterplas. Het Van Eesteren Museum is hierover in gesprek met onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, Stichting André Volten en de gemeente Amsterdam." 

"Verrassend dat ongeveer de helft van de schenkers geen tegenprestatie verwachten." 

Steun uit het buitenland 

Het gaat gelukkig goed met de crowdfunding. Er is al meer dan € 5000 opgehaald.  "Het is spannend om naar de stand te kijken en wat mensen motiveert om mee te doen. We kunnen het iedereen aanraden maar vergis je niet in hoeveel tijd er in gaat zitten, zowel voor, tijdens als na de campagne."

Er zijn al veel leuke reacties binnengekomen, zelfs uit het buitenland. "Ook verrassend is dat ongeveer de helft van de schenkers geen tegenprestatie van ons verwacht; ze vinden het allemaal prachtig, prima en vertrouwd." 

Wil jij je steentje bijdragen aan het opknappen, plaatsen en de veilige ondergrond van deze Aldo van Eyck? Dat kan nog t/m 30 juni. Voor je donatie krijg je als je wil iets moois terug, zoals een rondleiding, een frisbee en een koffie Slotermeer. Ga naar het project en draag bij! 

© 2022