Negen cultureel verantwoorde Valentijnstips

Negen cultureel verantwoorde Valentijnstips

Foto: Austin Chan

Wat doe jij op Valentijnsdag? Of je jouw date nou op 13 februari 2018 in de kroeg hebt leren kennen, of al twaalf jaar met elkaar getrouwd bent - met onze culturele tips maak je in elk geval goede sier.  

Glamour en overdaad

header1_1

De ‘roaring twenties’ zijn jaren van dans, van joie de vivre, van een bruisend nachtleven en van veel vrije tijd

Jazz, kimono’s en badkuipgin: is er een tijdperk dat meer tot de verbeelding spreekt dan de twenties? In het Textielmuseum kun je je wentelen in de joie de vivre van deze tijd van vrijheid in het interbellum. Als je date hierna nog geen zin heeft om de nacht met je weg te dansen weten wij het ook niet meer. Bezoek het Textielmuseum in Tilburg.

 

Romantiek in Groningen 

Schermafdruk_2018-01-30_15.22.49

Carl Blechen, Landweg in de winter bij maanlicht, ca. 1836

De Romantiek in het Noorden - van Friedrich tot Turner is een overzicht van de Romantische schilderkunst in Noord-Europa (ca. 1800-1850). Kort door de bocht betekent dat: woeste landschappen, wilde natuur, veel maanlicht. Het heet niet voor niets Romantische kunst; het gaat allemaal om het gevoel. Een perfecte tentoonstelling om hand-in-hand doorheen te lopen.  

 

Trouwen in de kerk

1200_630_Huwelijksvoltrekking-Paradiso-Vrije-Gemeente_2

Paradiso wordt voor het eerst in 50 jaar weer een trouwlocatie. 

Omdat Paradiso op 14 februari 2018 maar liefst 50 jaar bestaat doen ze iets unieks: voor 24 uur zijn ze geopend als trouwlocatie (net als heel heel vroeger, toen het nog een kerk was). Elf stellen geven elkaar het jawoord - en ‘s avonds mag er gefeest worden met alle newlyweds en Joost van Bellen. Lees hier meer over dit romantische feest.

 

Eigenzinnige Othello 

25487235_1661355320589767_7482806850694240130_o

Sallie Harmsen en Werner Kolf in de hoofdrollen

De jonge toneelregisseur Daria Bukvić, die eerder furore maakte met Nobody Home, brengt een hedendaagse versie van Shakespeare's Othello op de planken in theater Frascati, Amsterdam. Dit belooft heel erg goed te worden: in 2016 won ze de Amsterdamprijs voor de Kunst, een stimuleringsprijs voor jong talent. Confronterend en met een vleugje humor.

 

Sluipen door het kasteel 

FotoFlexer_Photo

Dit jaar met een extra vrouwelijk tintje vanwege het themajaar 2018: Sterke Vrouwen.

Het Muiderslot, het bekendste middeleeuws kasteel van het land, staat sowieso bekend om de bijzondere programmering, en Valentijnsdag is geen uitzondering. De Gouden Eeuw was 'bepaald niet preuts', dus deze avond staat het kasteel in het teken van de slaapkamergeheimen van onze voorouders.  Ook is er in het donkere kasteel een suikerhartjesroute uitgezet, voor wie het kasteel (en elkaar) beter wil leren kennen. Spannend! 

 

Will-they-won’t-they

5927524234_bcbbb891b4_b_edited-1

Oversprong brengt 13 kunstwerken uit de collectie samen die een overgang aanduiden. 

De tentoonstelling Oversprong in het Kröller Müller-museum bevat tien kunstwerken over de overgangsfase tussen twee beslissingen - doe je het wel, of niet? Waag je de sprong, of blijf je staan? Stuk voor stuk beloven de werken een oversprong naar daar ‘waar ik niet ben maar waar ik zou kunnen zijn’. Een heel goede plek om betekenisvol naar je nog-net-niet-geliefde te staren. Lees hier meer over deze tentoonstelling!

 

Zeven dagen liefde

maxresdefault

Però sentono una forte attrazione e decidono di vivere la loro storia solo fino all'arrivo degli ospiti della festa.

Sla het zoveelste deel van Fifty Shades in godsnaam over en bezoek in plaats daarvan de romantische Italiaanse film 7 Giorni, over twee veel te knappe Zuid-Europeanen die elkaar zeven dagen romantiek gunnen op een zonovergoten Mediterraans eiland, maar daarna moet het afgelopen zijn (suuure). De film gaat 8 februari in première. 

 

Cactuskennis

1024px-Hortus_Botanicus_Amsterdam_Amsterdam_Netherlands_Unsplash_1

De Hortus in Amsterdam bestaat al sinds 1638.

Een wandeling is natuurlijk de ideale burgerlijke Valentijnsdagbezigheid, maar het is een beetje jammer dat februari in Nederland zo’n miezerige maand is. In de Hortus Botanicus kun je je even in tropische sferen wanen: in de kassen is het lekker warm. Lees je van tevoren in om de ander te imponeren met je cactuskennis. Je vindt een Hortus in Amsterdam en eentje in Leiden.

 

Oude liefde roest niet

Piet en Miep waren al in de negentig toen ze verliefd op elkaar werden. 

Blijf je liever op de bank zitten? Kijk dan Oude liefde, jonge harten van 3LAB (ooit succesvol gecrowdfund via voordekunst). In deze driedelige serie ultrakorte films maak je kennis met liefdesverhalen van oudere koppels, die door middel van animatie, stop-motion en poppenspel worden uitgebeeld. Zo lief en ontroerend zie je ze niet vaak

 

Geen date weten te versieren of helemaal geen zin in dat gedoe? Deze tips zijn ook heel leuk in je eentje of met vrienden, familie of je mama.

Heb jij nog leuke culturele tips voor ons? Laat het ons weten!

Fijne Valentijn! ❤️

© 2019