Onmisbare tips voor de beste tegenprestaties

Onmisbare tips voor de beste tegenprestaties

Tegenprestaties van De Laatste Winkel

Het bedenken van tegenprestaties is misschien wel de moeilijkste stap van het voorbereiden van je crowdfunding. Wat heb ik te bieden, wat kost het en wat is aantrekkelijk? Lees hier alle tips over hoe je een mooie lijst tegenprestaties kunt opstellen.

Een tegenprestatie kan exclusief, grappig of een once-in-a-lifetime-ervaring zijn. De Laatste Winkel bood bijvoorbeeld ‘Een altruïstisch gebaar’, ‘Placebo geluk’ en ‘Sterrendom’ aan. Tegenprestaties zijn unieke bedankjes die alleen tijdens jouw crowdfunding verkrijgbaar zijn.

 

Wat heb je te bieden?

Bij een tegenprestatie denk je misschien als eerste aan iets wat je project voortbrengt, zoals een kaartje voor je voorstelling of een exemplaar van je boek. Je donateurs doneren uiteraard aan het project waarvoor je gaat crowdfunden, dus zij zullen ook geïnteresseerd zijn in het eindresultaat. Probeer hen hier middels de tegenprestatie dan ook bij te betrekken of toegang tot te geven. Maar denk ook aan tegenprestaties die niet per se met je project te maken hebben. Ben je naast muzikant bijvoorbeeld ook kok? Bied dan een lekker etentje aan voor je donateurs.

Variatie tussen de producten of diensten die je aanbiedt, zorgt ervoor dat er voor iedere donateur iets leuks is om voor te doneren. Vermijd dan ook het ‘opstapelen’ van tegenprestaties. Voeg bij een hoger bedrag niet meer en meer toe, maar maak elke tegenprestatie uniek en verschillend.

p0Cg6uMTGdbP5IOT

Atelier NL bood verschillende tegenprestaties aan voor verschillende donatiebedragen. 

 

Grote donateurs, kleine donateurs

Een suikeroom doneert misschien wel honderden euro’s, maar vele anderen zullen je een ook kleiner steuntje in de rug willen bieden. Maak voor zowel de grote als de kleine donateur dus aantrekkelijke tegenprestaties. Misschien is het niet rendabel om voor een donatie van €10,- een product of dienst aan te bieden, maar een symbolische tegenprestatie kan ook erg leuk zijn! Denk bijvoorbeeld aan een mail met een achter de schermen-filmpje of een kaartje met een zelfgemaakt beeld. Als je een tegenprestatie voor een hoog bedrag toevoegt kun je de mogelijkheid bieden om in overleg met de donateur een passende tegenprestatie te bedenken. Ook voor bedrijven kan het dan interessant zijn om te doneren als je hen een teamuitje of een presentatie van je werk aanbiedt.

Schermafbeelding_2021-02-04_om_16-44-21

Theater Ins Blau gaf donateurs tien redenen om 10 euro te doneren

 

Bouw je crowd

Donateurs zijn fans van jouw werk en geïnteresseerd in wat je doet. Zij zijn jouw nieuwe crowd. Door het aanbieden van bepaalde tegenprestaties kun je hen het gevoel geven dat zij onderdeel van uitmaken van je project en worden betrokken bij je werkproces. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een borrel voor donateurs, waar je vertelt over je project, een voorvertoning van je film laat zien of hen extra in het zonnetje zet. Of maak net als Theater Ins Blau een wall of fame, waar je de namen van donateurs op vermeldt. Door het organiseren van offline evenementen als tegenprestatie, zoals borrels, een lezing of preview-voorstelling geef je donateurs niet alleen het gevoel dat zij bij jouw project horen, maar kom je ook in contact met je publiek. Zo leer jij je doelgroep kennen.

 

 

Waar je rekening mee moet houden

De prijs van een tegenprestatie bepaal je aan de hand van twee dingen: de kosten van de tegenprestatie en het deel dat je over moet houden om je project te kunnen realiseren.

 

  • Naast de productiekosten van een tegenprestatie moet je misschien ook verzendkosten betalen om de tegenprestaties te leveren. Houd hier rekening mee en neem ze op in de prijs van je tegenprestatie.

  • Hetzelfde geldt voor vervoerskosten. Ga je met je band een optreden verzorgen? Bereken dan de benzinekosten, maar houd ook rekening met de tijd die je eraan besteedt. Om hoge kosten te vermijden kun je ook aangeven dat bepaalde tegenprestaties alleen worden geleverd in een bepaalde regio, zoals het enkel verzorgen van een concert in de provincie Utrecht.

  • Omdat tegenprestaties waar een product of dienst tegenover staat eigenlijk een vorm van verkoop zijn, moet je hier ook BTW over berekenen. Dit doe je over de fiscale waarde van de tegenprestatie.

  • Het gemiddelde donatiebedrag op voordekunst ligt rond €65,-. Het is daarom verstandig om een tegenprestatie rond dit bedrag uit te lichten op je projectpagina als ‘Tip’.

  • Zorg dat er voor ieder donatiebedrag een tegenprestatie is, maar maak de keuze niet onnodig moeilijk! Denk aan ongeveer vijf tot acht tegenprestaties voor bedragen die geleidelijk oplopen

Tegenprestaties als promotiemiddel

Tegenprestaties zijn een geschikt middel om promotie te maken voor je project. Je kunt ze uitlichten op je updatepagina, op social media of in een nieuwsbrief. Pas je suggesties voor tegenprestaties aan op het netwerk dat je aanspreekt. Wijs bijvoorbeeld je Facebookvrienden op een tientjesactie, zoals Theater Ins Blau deed (zie afbeelding hierboven) en licht bij je vaste publiek bijvoorbeeld een kaartje voor je voorstelling, je CD of publicatie uit.

Naast het gericht uitlichten van tegenprestaties kun je er ook voor kiezen om een ludieke tegenprestatie in de spotlight te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een early-bird-actie, waarbij je een exclusieve tegenprestatie tegen beperkte oplage aanbiedt. Ook kun je een tegenprestatie al voldoen terwijl je campagne nog loopt. Door dit in je promotie te delen, haal je ook andere donateurs over de streep om te doneren. Esmay deed dit door tijdens hun campagne een huiskamerconcert te verzorgen.

Schermafbeelding_2021-02-09_om_14-47-40

Esmay gaf tijdens haar crowdfundingcampagne huiskamerconcerten.

 

En nu?

Wil je voorbeelden van goede tegenprestaties bekijken? Lees dan dit artikel over aansprekende projectpagina’s.

Ben je op zoek naar meer handige tips voor het opzetten van een eigen campagne? Neem eens een kijkje op onze Academie, waar je nog veel meer tips vindt. Heb je vragen of wil je advies bij het bepalen van je tegenprestatie? Gebruik dan de chatfunctie rechtsonder.

Ben je klaar om je project aan te melden? Te gek, we staan klaar om je te helpen. Klik hier.

 

Heel veel succes!

 

Wel een idee, maar nog niet zeker over crowdfunden?

Vertel ons hier je idee en we geven je binnen 2 dagen advies!

© 2024