“Er zit veel meer in breien dan je denkt”

“Er zit veel meer in breien dan je denkt”

Thijs Verhaar. Foto: Roderik Rotting

Er zijn maar weinig mensen in Nederland die het ambacht van breien beheersen. Thijs Verhaar is een van hen. In de garage onder zijn huis heeft hij een breimachine staan waarmee hij zijn eigen breisels maakt. Er waren al sjaals van het merk Thijs Verhaar en nu wil hij met behulp van crowdfunding een sokkenlijn lanceren. “Sokken zijn ook een gebreid product, en eerlijk gezegd mis ik in de markt nu mooie designsokken.”

In Almere Muziekwijk, in een hele gewone woonwijk, staat in de garage van een de huizen een enorme breimachine. Het is de garage van de 53-jarige Thijs Verhaar. In de woonkamer wordt door 8 man gewerkt breisels voor anderen, maar vooral aan Verhaars modelijn. Er waren al sjaals en via crowdfunding wil hij daar sokken aan toevoegen.

2016_10_HotelContent_VDK_Dubbelslag_ThijsVerhaag__0007239_05

Foto: Roderik Rotting

Zijn liefde voor sokken is groot: “Ik heb misschien wel een sokkenverslaving. Ik heb zeker tweehonderd paar sokken, en daar komen er hopelijk nu dus negen bij. Wat sommige vrouwen met schoenen hebben, heb ik met sokken.” Het is de perfecte manier om als man wat versiering te dragen, zegt Verhaar. “Sokken zijn uitgesproken. Maar er zijn helaas niet veel mooie gedessineerde sokken. Daar wil ik verandering in brengen.”

“Het toffe aan breien is dat je je eigen stof maakt. En de mogelijkheden daarin zijn eindeloos”

Verhaar had ook al jong een liefde voor breien: “Op mijn twaalfde had ik al mijn eerste trui gebreid.” Het was logisch dat hij naar de modeacademie ging, maar die maakte hij niet af. “Ik wilde vooral breien, maar er werd en er wordt nog weinig gebreid op de modeacademies.” Erg zonde volgens Verhaar: “Meeste modeontwerpers kopen stof en maken er kleding mee. Het toffe aan breien is dat je je eigen stof maakt. En de mogelijkheden daarin zijn eindeloos.”

2016_10_HotelContent_VDK_Dubbelslag_ThijsVerhaag__0007376_12

Thijs Verhaar. Foto: Roderik Rotting

Al sinds zijn negentiende werkt Verhaar in het breien. Via een aantal omzwervingen belandde hij in Turkije en China. “Dat klinkt spannend, maar ik breidde zelf eigenlijk helemaal niet meer. Het gebeurde soms zelfs dat ik de producten waar ik mee bezig was niet eens meer zag.” Dat moest anders. “Ik hou echt van breien, en dus moest het roer om.” En dus kocht Verhaar drie jaar geleden zijn eigen breimachine en zette hij die in zijn garage in Almere.

“Ik heb zeker tweehonderd paar sokken, en daar komen er hopelijk nu dus negen bij.”

Hij wilde weer zelf breien en iets maken wat hij zelf mooi vindt. Het begon met het maken van sjaals en nu dat goed loopt wil hij uitbreiden, met sokken. “De sokken hebben net als mijn sjaals – en de trui die ik draagt, maar nog niet verkoop – alleen geometrische vormen. Ze zijn zeker niet saai, maar ook niet schreeuwerig.”

2016_10_HotelContent_VDK_Dubbelslag_ThijsVerhaag__0007393_13

Foto: Roderik Rotting

Om de sokkenlijn op te zetten, is Verhaar een crowdfundactie begonnen op voordekunst. “Met de € 8.000 die ik op wil halen, kan ik de kosten dekken voor het ontwerpen en de productie van de eerste sokken. Bovendien is crowdfunding een leuke manier om naar buiten te treden. Zo kom ik weer bij andere mensen in beeld en kan ik laten zien wat ik maak. Ik vraag om hulp, maar het is ook een goed moment om te laten zien wat voor mooie dingen ik maak.”

Als je dit project mede mogelijk wil maken: doe het voordekunst

Tekst: Hotel Content

Foto's: Roderik Rotting

 

© 2024