Tegenprestatietips voor jouw filmproject

Tegenprestatietips voor jouw filmproject

De meeste supporters beslissen aan de hand van de projectvideo of ze je willen ondersteunen, echter bepalen de tegenprestaties vaak de uiteindelijke bijdrage. Maar wat zijn eigenlijk goede tegenprestaties? Van gesigneerde filmposter tot een cameo: we zetten tips en voorbeelden voor jouw filmproject op een rijtje.

Sommigen steunen jou omdat ze je kennen, anderen omdat ze geïnteresseerd zijn in je onderwerp, maar (bijna) iedereen vindt het leuk om uiteindelijk een herinnering te ontvangen aan het project. Daarom bied je in ruil voor een donatie een tegenprestatie aan. 

 

De basisregels

Bij een tegenprestatie denk je misschien als eerste aan iets wat je project voortbrengt, zoals een kaartje voor de premiere. Maar donateurs zijn niet altijd op zoek naar een materiële tegenprestatie, maar ook naar een ervaring. Bedenk dat je donateurs mee willen worden genomen in jouw productieproces, geef hen bijvoorbeeld in ruil voor een donatie een kijkje achter de schermen. Variatie tussen de producten of diensten die je aanbiedt, zorgt ervoor dat er voor iedere donateur iets leuks is om voor te doneren.

Bied zowel tegenprestaties voor lage bedragen als hoge bedragen zodat er voor ieder wat tussen zit. Sluit hoge bedragen niet uit, want die kunnen bijvoorbeeld interessant zijn voor een ander soort doelgroep, bijvoorbeeld zakelijke relaties of bedrijven die bij willen dragen aan jouw project. 

 

Ben je aan het crowdfunden voor een filmproject? Deze tegenprestaties kunnen altijd! 

 • Online link naar de film, voor een thuis première 

 • Tickets voor de première 

 • Naam op de aftiteling 

 • Logo op de aftiteling 

 • Digitale of geprinte stills uit de film

 • (digitale) Filmposter

 

Wil je je donateurs nog meer betrekken bij je project? Denk hier dan ook eens over na:

 • Geef een kijkje achter de schermen door bijv. een pagina uit het script of het moodboard weg te geven.

 • Of neem het nog letterlijker en nodig mensen uit voor een écht kijkje achter de schermen op de set. 

 • Ga je met figuranten werken? Geef (één of meerdere) donateurs een figurantenrol! 

 • En heb je een testpubliek nodig voor de rough cut van de film? Nodig de donateurs uit als publiek. 

 • Maak VIP´s van je donateurs door ze na de première uit te nodigen voor een meet & greet met de cast en crew.

 • Werk je met toffe props? Geef donateurs de mogelijkheid om ze na de draaiperiode in handen te krijgen.

 

Voorbeelden van andere filmmakers

 

De appeltjes van Under the Apple Tree

Regisseur Erik van Schaaik haalde in 2015 meer dan €16.000 op met behulp van 205 donateurs voor zijn stop motion animatiefilm Under the Apple Tree (en won later een Gouden Kalf!). Om de crowdfunding een vliegende start te geven, gaf hij de eerste 50 donateurs een originele prop van de set; een miniatuurappeltje. Het effect was overweldigend: binnen een dag stond de teller al op €4.000. 

rot_appeltje 

Het minitatuurappeltje

 

De kroegentour van 25 Jaar Foute Vrienden

Filmmaker Roy Dames startte in 2018 een crowdfunding om het laatste deel van zijn televisieserie over de Foute Vrienden (wie kent ze niet: Dikke Bob, Rooie Jos, Verbrande Herman en Jantje van Amsterdam) te kunnen financieren. Hij haalde meer dan 20.000 euro op en vooral één tegenprestatie was uitermate populair. Een kroegentocht door Amsterdam Oost, de buurt waar de serie zich afspeelt, onder leiding van Roy Dames én hoofdpersoon Verbrande Herman. Donateurs van €250 mochten met tien personen deelnemen aan de tour, waardoor de tegenprestatie door veel vriendengroepen werd gekozen'. 

 

unnamed 

 

Geinspireerd geraakt? Wel een idee, maar nog niet zeker over crowdfunden?

Vertel ons hier je idee en we geven je binnen 2 dagen advies! Of lees hier meer over crowdfunden voor filmprojecten.

© 2024