DUBBELSLAG: “De romantiek van vroeger verdwijnt”

DUBBELSLAG: “De romantiek van vroeger verdwijnt”

Jesse de Vries en Martien Vlietman. Foto: Roderik Rotting

Voor zijn project ‘Oude Liefde, Jonge Harten’ spreekt programmamaker Jesse de Vries met ouderen over liefde en seks. 3LAB-eindredacteur Martien Vlietman helpt hem bij het maken van deze serie. “Het is geweldig om met het enthousiasme en de energie van jonge makers te werken.”

Bekijk het project hier.

Het VPRO-gebouw op het Mediapark in Hilversum is een grote grijze doos van de buitenkant, maar vanbinnen een mooie open ruimte zonder enige logica. Een volwassenenspeeltuin waar je, volgens Martien Vlietman, in blijft verdwalen. Het is een energieke vrouw, voortdurend breed glimlachend.

Naast haar zit Jesse de Vries, de jonge programmamaker die dit jaar voor 3LAB de serie ‘Oude Liefde, Jonge Harten’ maakt. Het worden drie korte films van vijf minuten waarin ouderen vertellen over liefde en seks. Daarbij maken drie jonge kunstenaars een film, waarbij je de ouderen zelf hoort als verteller. De Vries is het type jonge schrijver; hij draagt een spijkerblouse en een bril met zwart montuur.

“In gesprekken over liefde en intimiteit gaat het over de herinneringen die ertoe doen”

Seks op de snelweg

Het is de dag na De Vries’ eerste voorgesprekken. Het is wel raar om met ouderen over seks te praten, zegt hij, maar als je over je eigen schaamte heenstapt, komen geweldige verhalen naar boven. “Op een gegeven moment had ik zelfs een gesprek met een vrouw die seks had gehad in een auto op de snelweg. Maar het was zo’n gemakkelijk gesprek dat ik zelfs vroeg of zij dan bovenop zat.” Vlietman lacht: “Wat een lef, Jesse!” 

2016_01_HotelContent_VDK_Tweeslag_output_3lab_LR_04

Montagetafel. Foto: Roderik Rotting

Het is voor De Vries een zoektocht naar de momenten die het waard zijn om te herinneren: “Die mensen hebben zoveel meegemaakt, maar in gesprekken over liefde en intimiteit gaat het over de herinneringen die ertoe doen. De eerste kus weten ze bijvoorbeeld nog vaak, of hoe het was om te trouwen, of wat het fijnste romantische moment was. Dat is waar ik naar zoek. Dat zijn namelijk ook de momenten met de details, waardoor de kunstenaars veel materiaal krijgen waarmee ze kunnen werken.”

Animatoren

De kunstenaars die de films gaan maken, maken gebruik van wat De Vries en Vlietman ‘nieuwe vertelvormen’ noemen. De Vries: “Door animaties, stop-motion of poppenspel wordt het verhaal van de ouderen een nieuwe vertelling van een oud verhaal. De makers hebben daarbij één echte regel: de stemmen van de senioren liggen eronder.” Wie deze jonge animatietalenten zijn, is op het moment van schrijven nog niet duidelijk. Ze onderzoeken nu nog wie daarvoor het best geschikt zijn.

“Door animaties, stop-motion of poppenspel wordt het verhaal van de ouderen een nieuwe vertelling van een oud verhaal.”

De relatie tussen Vlietman en De Vries is geen traditionele geldschieter-makerrelatie. 3LAB denkt ook actief mee met De Vries over het eindproduct. Vlietman: “We denken samen na over wie die kunstenaars moeten zijn, hoe je de juiste vragen stelt zodat je een goed verhaal krijgt, over de toon van het project.”

3LAB

“3LAB is een initiatief van de NPO om talentontwikkeling bij de publieke omroep een structureler karakter te geven”, zegt Vlietman. “VPRO faciliteert en beheert het, maar het is een omroepbreed initiatief. Online en tv zijn gelijkwaardig bij ons.

“Wat ik er ook zo goed aan vind, is dat de serie niet moralistisch wordt”

“Wat ik er ook zo goed aan vind”, vervolgt Vlietman, “is dat de serie niet moralistisch wordt. Je hoeft niet altijd wat te leren van ouderen. Maar je kunt wel zien dat liefde universeel is.”

2016_01_HotelContent_VDK_Tweeslag_output_3lab_LR_05

Jesse de Vries en Martien Vlietman. Foto: Roderik Rotting

De Vries vult aan: “Ja, dat merkte ik in een gesprek met mijn eigen opa. Hij vertelde dat hij nog kust met zijn vriendin. Ik dacht ineens: liefde is niet alleen van mij en mijn generatie, maar dat gaat ook verder als je ouder wordt.”

Crowdfunding

“Vanwege het ambitieniveau en de samenwerking met de animatoren, maakt het een duurder project dan wij normaal gesproken kunnen financieren”, zegt Vlietman. “Elke film heeft ongeveer vier minuten animatie. Dat lijkt weinig, maar dat is maanden werk. En dat maakt het duur.” Oude Liefde, Jonge Harten wil daarom € 18.500 verzamelen via voordekunst. Vlietman: “Dat is heel spannend, maar ook heel leuk.” 

2016_01_HotelContent_VDK_Tweeslag_output_3lab_LR_07

Jesse de Vries en Martien Vlietman. Foto: Roderik Rotting

De Vries heeft daarnaast ook nog een ander doel met de crowdfunding: “Het is ook een soort pleidooi, dat mooie dingen maken geld kost. Jonge makers moeten ook gewoon een kans krijgen. Ik voel me als maker gerespecteerd dat ik dit mag proberen van 3LAB, en daarom is het tof dat ik kan samenwerken met de kunstenaars die de verhalen gaan vertellen.”

Als u dit project mede mogelijk wil maken: doe het voordekunst.

 

Tekst: Hotel Content

Foto’s: Roderik Rotting

Bekijk het project hier.

© 2024