Partner aan het woord: Nina Tellegen, Stichting DOEN

Partner aan het woord: Nina Tellegen, Stichting DOEN

Nina Tellegen. Foto: Catharina Gerritsen

Stichting DOEN steunt behalve voordekunst ook crowdfundprojecten die op voordekunst staan. De stichting jaagt social-designprojecten aan, door bepaalde projecten met maximaal 25 procent van het totaal op te halen bedrag te steunen. “Voordekunst is een geweldig initiatief”, zegt Stichting DOEN-directeur Nina Tellegen. “Crowdfunden is een interessante ontwikkeling en voordekunst zit hier bovenop. En heel succesvol bovendien.”

Nina2_kleinFotografie: Catharina Gerritsen

Stichting DOEN gelooft in een sociale, groene en creatieve wereld en ondersteunt daarom ondernemende organisaties die hier ook in geloven. De ondernemingen die de stichting ondersteunt zijn heel divers, van kleine culturele initiatieven tot miljoenen investeringen in zonne-energie. De stichting verleent subsidies, verstrekt leningen en participeert in ondernemingen.

Social design-projecten, waarbij kunstenaars en vormgevers nieuwe perspectieven en invalshoeken bieden op maatschappelijke kwesties, weten voordekunst nog niet altijd goed te vinden. Tellegen legt uit waarom DOEN hierin investeert: “De wereld wordt complexer en er is een steeds grotere vraag naar de denkkracht van creatieven. Hoe kan de wereld er duurzamer uitzien? Deze mensen laten ons anders nadenken over wat we doen en over de problemen waar we voor staan.”

Nina3_kleinFotografie: Catharina Gerritsen

Crowdfunding is erg geschikt voor social design, omdat de makers maatschappelijke relevantie als basis voor hun werk gebruiken. Het is logisch dat het publiek hier ook aan bij wil dragen en er onderdeel van wil zijn. “Dat is leuk aan deze tijd”, zegt Tellegen. “Door de digitale ontwikkelingen kun je direct betrokken zijn. Crowdfunding is een verfrissende manier om kunst tot leven te laten komen.”

“Door de digitale ontwikkelingen kun je direct betrokken zijn. Crowdfunding is een verfrissende manier om kunst tot leven te laten komen.”

De samenwerking tussen Stichting DOEN en voordekunst loopt al langer. Goed voorbeeld hiervan is de subsidie die DOEN in 2014 verleende voor de ontwikkeling van een nieuwe website en een database waarmee donateurs en partners naast geld ook kennis, tijd en netwerken met culturele organisaties kunnen delen. Hierdoor kan de relatie tussen makers en het publiek nog verder worden geïntensiveerd, en krijgen donateurs inzicht in het effect van hun donatie met als doel om hen vaker te laten terugkeren.

Nina4_kleinFotografie: Catharina Gerritsen

Zelf heeft Nina eenmaal via voordekunst ergens aan bijgedragen. “Een bekende van mij zit in het Cello8ctet en zij wilden een cd maken. Dat project heb ik toen gesteund. Het is een mooi idee dat ze mede dankzij mij nu in de studio aan het opnemen zijn.”

Tekst: Hotel Content

Foto’s: Catharina Gerritsen  

© 2024