DUBBELSLAG: “Dit boek verdient gewoon een film”

DUBBELSLAG: “Dit boek verdient gewoon een film”

Monique Busman en Michiel van Erp. Foto: Roderik Rotting

Om zijn eerste speelfilm te kunnen maken, willen filmmaker Michiel van Erp en Monique Busman € 75.000 ophalen met crowdfunding via voordekunst. Het wordt een verfilming van Niemand in de stad, het boek van Philip Huff. Van Erp: “Toen ik het boek las, wist ik gelijk dat wij er een film van moesten maken.”

Om onderzoek te doen voor hun nieuwe film Niemand in de stad, bezochten Michiel van Erp (52) en Monique Busman (51) de afgelopen tijd tal van Amsterdamse studentenhuizen. “Niemand in de stad is een verhaal van drie vrienden die alles op alles zetten om niet volwassen te worden”, zegt Van Erp, “corporaal Amsterdam is slechts het decor, maar wel een dankbaar decor.” Busman, duidelijk nog onder de indruk: “We hebben zoveel viezigheid en verwaarlozing gezien. Er was zelfs één jongen die een kamer had met helemaal niks erin.”

 2016_09_06_HotelContent_VDK_Dubbelslag_DeFamilie_03

Monique Busman en Michiel van Erp. Foto: Roderik Rotting

Busman en Van Erp zijn samen de drijvende kracht achter De Familie Film & TV. Van Erp is ook regisseur, maar als compagnons worden alleen plannen die ze beiden zien zitten, gerealiseerd. De film wordt Van Erps debuut als speelfilmregisseur, ondanks dat hij al vijfentwintig jaar in het vak zit. Zo maakte hij onder andere de bejubelde dramaserie Ramses: “Het is gaaf dat je iets kan maken waar je zelf trots op bent, en het is waanzinnig als je er prijzen voor wint, maar het allerleukst is om aangesproken worden door ontroerde vreemden in de supermarkt.”

“Philip Huffs rauwe, directe schrijfstijl maakt het boek zo krachtig”

Niemand in de stad speelt zich af in de Amsterdamse buurt waar Van Erp woont: “Er is zelfs één scène die vlak voor mijn deur afspeelt. Tijdens het lezen zag ik dus gelijk de beelden voor me. En het gevoel van niet volwassen willen worden en daartegen strijden, kan ik me ook nog heel goed herinneren van toen ik zo oud was.” Busman: “We willen dat jongvolwassenen zich herkennen in de personages. Het moet een film worden die over het echte leven gaat.”

Het boek van Philip Huff past volgens Busman goed bij hen: “Ik weet nog goed dat ik een appje kreeg van Michiel over dat hij een prachtig boek had gelezen, een boek dat perfect was voor ons om te verfilmen. Toen ik het daarna zelf las, was ik ook snel verkocht.” Van Erp: “Net als Ramses gaat dit verhaal ook over seks, drugs & rock ‘n’ roll. Met seksscenes die vies zijn, dat je het bijna kan ruiken, maar zonder dat het plat wordt natuurlijk.”

“Het is gaaf dat je iets kan maken waar je zelf trots op bent, en het is waanzinnig als je er prijzen voor wint, maar het allerleukst is om aangesproken worden door ontroerde vreemden in de supermarkt”

Het script is ook geschreven door Huff, samen met Marnie Blok, die ook het script voor Ramses schreef. Van Erp: “Het is fijn dat Philip er zelf bij betrokken is. Hij kent het verhaal natuurlijk door en door, en zijn rauwe, directe schrijfstijl maakt het boek zo krachtig. Die rauwheid wilde ik ook in de film. En met Marnie is het gewoon heel fijn samenwerken, zij weet precies wat ik wil.”

2016_09_06_HotelContent_VDK_Dubbelslag_DeFamilie_09

Monique Busman en Michiel van Erp. Foto: Roderik Rotting

Om de film te financieren, halen Van Erp en Busman nu geld op via voordekunst. Crowfunden is wel spannend, vindt Busman: “Dit hebben we nog nooit gedaan. We hopen echt dat we het benodigde bedrag binnenhalen. Veel mensen kennen het werk van Michiel en willen graag bijdragen aan de film. Daarnaast is het erg leuk om op deze manier je publiek aan je te binden en een community te bouwen.” Van Erp gelijk, lachend: “Klopt, maar zonder geld hebben we ook geen film.”

Het is de bedoeling dat de film eind 2017 te zien is in de bioscoop.

Als je dit project mede mogelijk wil maken: doe het voordekunst

Tekst: Hotel Content

Foto's: Roderik Rotting

© 2024