DUBBELSLAG: “Ze zijn jong, maar niet te jong. Ze zijn er klaar voor.”

DUBBELSLAG: “Ze zijn jong, maar niet te jong. Ze zijn er klaar voor.”

Marne van Opstal, Paul Lightfoot en Imre van Opstal. Foto: Roderik Rotting

‘Om iets spannends te maken, moet je er vol in.’ Met die aanwijzing maken broer en zus Marne (26) en Imre (27) van Opstal hun eerste eigen choreografie voor het Nederlands Danstheater (NDT). Artistiek directeur Paul Lightfoot heeft vertrouwen in het duo, maar wil geen voorzichtigheid zien: “Het mag mislukken.”

De twee dansen allebei al bij NDT1, het vlaggenschip van het internationaal vermaarde NDT. Nu krijgen ze de kans om ook zelf een choreografie te maken, met de talenten van juniorgroep NDT2. In de studio, waar ze net nog hebben gerepeteerd, spreken Lightfoot en de twee talenten over de voorstelling.

2016_04_18_HotelContent_VDK_Dubbelslag_NDT_ouput_10

Marne van Opstal, Paul Lightfoot en Imre van Opstal. Foto: Roderik Rotting

Marne en Imre van Opstal zijn broer en zus. Hun twee zussen Myrthe (28) en Xanthe (24) dansen ook bij NDT. “Er zijn wel meer families in de danswereld, maar vier kinderen uit één gezin, in één gezelschap dat ook nog eens zo internationaal is, dat is heel bijzonder”, zegt Lightfoot. Hij spreekt met liefde en verwondering over zijn talenten.

 “Als choreograaf ben je er letterlijk dag en nacht mee bezig”

Lightfoot, zelf ook choreograaf, gooit het duo in het diepe bij het maken van de choreografie: “Ze zijn volwassen kunstenaars, die moet je ruimte en vertrouwen geven. Ik ondersteun ze dus nauwelijks. Ik heb niet de antwoorden.” Marne heeft ook vertrouwen: “In Imre, in het team, en ook in de begeleiding. Als we steun nodig hebben, dan zijn ze supersupportive hier. Maar je moet jezelf ook in het diepe gooien.”

2016_04_18_HotelContent_VDK_Dubbelslag_NDT_ouput_02

Imre van Opstal. Foto: Roderik Rotting

“Het zijn een beetje controlfreaks”, biecht Lightfoot op. Imre en Marne lachen. “Ze zijn obsessief. Ze gaan door totdat ze hebben wat ze willen, wat ze voelen. Dat zijn tekenen dat ze creatief zijn.” Daarnaast looft Lightfoot hun sterke en powerful bewegingen - “Hun fysiek is fantastisch!” – en hun eigen beeldtaal: “Ik hou niet van choreografen die niet hun eigen gevoel hebben. Imre en Marne hebben dat wel, dat zag ik gelijk.”

“Hun fysiek is fantastisch!”

Er is een groot verschil tussen dansen en choreograferen. Marne: “Het is deels hetzelfde, want je bent fysiek bezig in de studio. Maar de verantwoordelijkheid en het gedachtegoed is totaal anders. Als choreograaf ben je er continu mee bezig. Als danser kan je je werk loslaten als je de studio uitloopt en het de volgende dag weer oppakken. Dan geldt: Ignorance is bliss.” Imre vult aan: “Als choreograaf niet. Dan ben je er letterlijk dag en nacht mee bezig.”

2016_04_18_HotelContent_VDK_Dubbelslag_NDT_ouput_04

Marne van Opstal. Foto: Roderik Rotting

Imre: “Het begint met een idee, een concept.” Marne: “Dat kan een simpel idee zijn. Een lamp die je wilt gebruiken bijvoorbeeld. Soms begint het met een stuk muziek. Dan haak je daarop in met losse ideeën en dan krijg je een soort borduurwerk. Met die ideeën ga je vervolgens de studio in met de dansers. En dan kijk je of het resultaat is zoals je het in je hoofd had.” Lightfoot vult aan: “De uiteindelijke voorstelling maakt de choreograaf altijd samen met de dansers.”

“Je moet jezelf ook in het diepe gooien”

Hoewel de voorstelling pas in 2017 in première gaat, wil het duo wel nu al crowdfunden. Marne: “We werken met een groot team, van dramaturg tot componist. Met hen willen we nu al afspraken kunnen maken, daarvoor is zekerheid over ons budget nodig.” Met het geld dat we via voordekunst ophalen, kunnen we werken met de allerbesten.” Imre hoopt door de crowdfunding ook nieuw publiek aan te trekken: “We hopen natuurlijk ook dat die donateurs komen kijken.”

Als u dit project mede mogelijk wil maken: doe het voordekunst.

Tekst: Hotel Content

Foto’s: Roderik Rotting

© 2020