Mister Motley is voordekunst: makers te gast in wekelijkse radioshow 'Kunst is lang'

Mister Motley is voordekunst: makers te gast in wekelijkse radioshow 'Kunst is lang'

In Mister Motley's radioshow 'Kunst is lang', is dit seizoen wekelijks een kunstenaar te gast met een lopend crowdfundingproject op voordekunst. Na het vaste diepte-interview met een gevestigd beeldend kunstenaar, zal een kwartier worden gewijd aan één van de mooie projecten die op onze website staan. Wij dragen hiervoor elke week een andere maker aan van één van onze verschillende disciplines: muziek, theater, beeldende kunst, vormgeving, publicatie, dans, fotografie, film, media en erfgoed. 

De samenwerking tussen Mister Motley en voordekunst zorgt ervoor dat we een aantal van onze bijzondere projecten en makers een extra podium kunnen bieden, op een plek waar creativiteit en kwaliteit hoog in het vaandel staan.

 

Luister de uitzending elke woensdagavond live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam tussen 20.00 en 21.00 op 106.8 fm, via de website van AmsterdamFM, en na afloop via podcast, Soundcloud én natuurlijk de website van Mister Motley.

 

Aankomende uitzending:

28-12-2016:  L.A. Raeven en Roy Cremers van voordekunst

De kunstenaarstweeling L.A. Raeven, Liesbeth en Angelique Raeven studeerden in 1999 af aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en zijn beroemd om hun installaties, performances, video's en tekeningen die onderwerpen als lichaamsbeeld en consumtiedrift aan de kaak stellen. 

Ter afsluiting van het seizoen zal onze eigen directeur, Roy Cremers, langskomen voor een terugblik op 2016, en een vooruitblik naar weer een nieuw jaar voordekunst!

 

15253400_1503100883051875_4179527593759606654_n

Foto: Steun de prachtige projecten op voordekunst 

 

 

Het programma tot nu toe:

 

21-12-2016:  Puck Verkade en Joeke van der Veen met het project 'Meekit' 

Feministische filmmaker Puck Verkade is momenteel een MFA Fine Art student aan de Goldsmiths University in Londen, na in 2011 haar BFA gehaald te hebben aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar recente werk neemt persoonlijke en sociale vooroordelen betreffende macht, bevoorrechting en invloed in haar directe omgeving onder de loep.

Joeke van der Veen zet zich in voor het bereikbaar maken van de maakbeweging voor alle kinderen in Nederland.  Na een studie aan de Willem de Kooning Academie, en stages bij o.a. DIY platform Instructables en verschillende Fablabs, is ze daarom nu al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van het platform Meekit. Voor dit project is ze een crowdfunding gestart bij voordekunst.

Luister de uitzending hier terug.  

 

rwBBAJsbnRNpgBT7

Foto: Meekit

 

 14-12-2016:  Robert Zandvliet en Anneke Hymmen met het project 'Remodeling'   

Kunstschilder Robert Zandvliet (1970) studeerde aan de kunstacademie in Kampen en daarna bij De Ateliers in Amsterdam. Hij won verschillende prijzen waaronder de Prix de Rome, en exposeerde in New York, Madrid en Wenen. In 2002 kreeg hij al zijn eerste overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum. In de veelgeprezen documentaire Hollands Licht vertelde hij over het verschil tussen Nederlandse en Italiaanse wolken

Fotografe Anneke Hymmen en art-director Kumi Hiroi maken samen een serie portretten gebaseerd op advertenties in mode-bladen, waarin het opgelegde schoonheidsideaal sterk aanwezig is. Ze vroegen mensen om een foto-advertentie te kiezen uit een modeblad en deze te beschrijven. Op basis van deze beschrijving maakten ze een nieuwe foto, zonder het origineel te zien. Deze portretten zijn vervolgens door een aantal schrijvers weer als inspiratie gebruikt voor korte verhalen. Het resultaat vormt een boek, Remodeling, nu op voordekunst.

Luister de uitzending hier terug. 

 

Tbvh4R0swu8zVEQs

Foto: Remodeling

 

 07-12-2016:  Paul Beumer en Benjamin Kuitenbrouwer 

Paul Beumer maakt schilderijen die het midden houden tussen abstract en figuratief. Hij werkt met plantafdrukken, water, aarde, waterverf en inkt en bouwt zijn werken zorgvuldig laag voor laag op, alsof het landschappen zijn. Zelfs zijn meer abstracte olieverfwerken met dikke lagen verf en krassen, doen denken aan de organische kristallisatie van structuren en composities in de natuur. 

Benjamin Kuitenbrouwer, oftewel Monki, is bezig zijn eerste circustheater voorstelling te ontwikkelen, die in september 2017 in premiere zal gaan. De show bevat live muziek, spoken word and acrobatiek met 2 hoge palen. Benjamin deelt zijn visie op het leven, met een combinatie van humor en kritische punten. Draag nu bij aan zijn crowdfunding voor de financiering van een geschikte 'Monki Business' locatie waar hij aan de slag kan met de voorbereidingen voor zijn show, in ruil voor allerlei toffe tegenprestaties. 

 Je kunt de uitzending hier terugluisteren. 

 

rWzydjdTmwQnqaaf

Foto: Monki Business 

 

 30-11-2016:  Roy Villevoye en Maarten Kal met het project 'Stemmen van Vincent'

De Amsterdamse kunstenaar Roy Villevoye verblijft ieder jaar een paar maanden in de Asmat, een gebied aan de zuidkust van Papua. In zijn werk speelt de wrijving tussen de cultuur van de Papoea’s en die van het westen een hoofdrol. De foto’s en films van Villevoye brengen de destructie van tradities en culturen die de globalisering met zich meebrengt in beeld, maar ook de hoopvolle verschijnselen in de marge daarvan.

Cameraman en regisseur Maarten Kal maakt een documentaire over Vincent, een man van 32 die grip probeert te krijgen op zijn psychose door muziek te maken. Vincent wil stoppen met zijn antipsychotica. Lukt het hem om door muziek meer grip te krijgen op de stemmen? Voor 'De Stemmen van Vincent' is Maarten een crowdfunding gestart op voordekunst. 

Luister hier de aflevering terug.  

 

ZlhC3PXiM0O84jDq

Foto: Stemmen van Vincent

 

23-11-2016:  Maarten van der Kamp en Selma Hamstra met het project 'Steek de fik erin!'

Maarten van der Kamp raakte tijdens zijn baan als journalist voor Trouw, verslaafd aan alcohol. Toen hij na jarenlange verslaving zelfstandig was afgekickt, stortte hij zich op fotografie. Hij liep 2 jaar lang dagelijks op een dieet van sigaretten en cola door Amsterdam, om foto's te maken van nietsvermoedende voorbijgangers. Dit resulteerde in zijn fotoboek De Amsterdammers, nu verkrijgbaar als pre-order.

Productontwerpster Selma Hamstra is al jarenlang gefascineerd door glas. Het is haar droom om glasblazen toegankelijk te maken voor de experimenten van ontwerpers en kunstenaars. Hiervoor heeft ze zelf al een oven gebouwd, maar er is nog een brander nodig. Maak het mogelijk om ontwerpers te laten experimenteren met glas door haar crowdfunding te steunen, in ruil voor prachtige door Selma zelf geblazen objecten. 

Luister de uitzending hier terug.  

 

SO3v14vpufuv8egT

Foto: Selma Hamstra

 

16-11-2016: Hanne van der Woude en Romi Tweebeeke met het project 'Overwinteren'

Fotografe Hanne van der Woude deelde vanaf 2009 lief en leed met een ouder echtpaar en hun verwanten: een gezelschap dat hun creativiteit en non-conformistische houding nooit helemaal heeft verloren. De tentoonstelling Emmy's World, is het resultaat van dit project waarvoor Hanne met de nu 85-jarige kunstenares Emmy Eerdmans en haar man Ben in een busje naar Frankrijk trok, om Ben's broer Egbert op te zoeken. 

Romi Tweebeeke verbleef buiten het hoogseizoen om, een aantal weken in een volgeboekt Benidorm. Als twintiger, met haar camera en schrijfblok observeerde zij dit zogeheten senioren paradijs. Hoe wil jij ouder worden? Haar bevindingen, in tekst en beeld, kun je terug zien haar boek 'Overwinteren', waarvoor  ze nu crowdfundt op voordekunst. Het boek zal worden gepresenteerd met een bijbehorende expositie in de Melkweg galerie te Amsterdam. 

 Je kunt de aflevering hier terugluisteren.

4qKvkq3ORfjaadAt

Foto: Overwinteren

 

9-11-2016:  Paul Bogaers en het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

Paul Bogaers maakt assemblages, sculpturen en installaties waarbij fotografie een essensiële rol speelt. Hij neemt geen genoegen met het exact tonen hoe de zichtbare wereld eruit ziet, maar zoekt naar manieren om juist de innerlijke wereld in beeld te vangen. Door verschillende media te combineren, verlegt hij de grenzen van het medium fotografie.

Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet reist met het openbaar vervoer langs verschillende Amsterdamse Concertzalen om onderweg muziek ten gehore te brengen van Gustav Mahler tot Wim Sonneveld en van Erik Satie tot Ramses Shaffy. Na zes jaar intensief samenspelen duiken ze vanaf half november 2016 de studio in om met hun debuutalbum een ode te brengen aan Amsterdam. 

Luister de uitzending hier terug.  

 

VAbf6uvJclLQEsuY

Foto: Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

 

2-11-2016: Cindy Moorman en Leonie en Lois met het project 'De waardevol geladen wagen!'

Cindy Moorman verbeelt structuren, variërend van sculpuurvormen tot sociale rituelen. Haar oeuvre is met tekeningen, performances, schilderijen, fotografie en interventions zowel formalistisch als geworteld in de samenleving. Ze abstraheert betekenis en vorm, en maakt bestaande sociale rituelen eigen, waarbij ze zwaar de focus legt op de fysiekheid ervan. 

Leonie en Lois zijn twee Utrechtse betekenisvolle ondernemers, die mensen activeren door hen de plezier te laten ervaren van het maken. Door het gebruik van oude technieken en materialen ontstaan er waardevolle producten en krijgen de makers een betekenisvol gevoel. Het duo biedt door het hele land workshopbelevingen aan en willen zoveel mogelijk mensen bereiken, vandaar dat ze crowdfunden voor een auto. 

Luister de uitzending hier terug. 

 

rNon1sjlqn6Kt8i9

Foto: Leonie en Lois

 

26-10-2016: Leonard van Munster en De Nachtdienst met het project 'De Nachtdienst debuut album!'

Leonard van Munster maakt installaties in de publieke ruimte, op plaatsen waar de omgeving een belangrijk onderdeel uitmaakt van de beleving van het werk. Meestal hebben ze een korte bezichtigingsduur, waarna enkel de herinnering blijft. In Van Munsters werk spelen verlangen, levensgeluk of een jeugdherinnering een belangrijke rol. Deze momenten probeert hij te herbeleven door ze na te bouwen.

De mannen van De Nachtdienst maken al een paar jaar muziek samen, en hebben het geluk gehad op verschillende poppodia en festivals te mogen staan om die muziek ten gehore te brengen. Ze werken onder het motto “do or die” en laten zich kenmerken door een ‘do it yourself’-mentaliteit. De band bestaat uit acht man; een relatief groot gezelschap met een voorliefde voor hiphop – zowel Engels- als Nederlandstalig –, jazz en varianten van moderne soul. Op voordekunst crowdfunden ze op het moment hun debuutalbum

  Luister de aflevering hier terug. 

 

co3sRRYdds9QtgkS

 Foto: De Nachtdienst

 

12-10-2016: Anouk Kruithof en Thijs Verhaar met het project 'Serious Socks'

 Anouk Kruithof woont en werkt vanuit Mexico City, New York en Amsterdam en haar werk is internationaal geëxposeerd op plekken als het Stedelijk Museum, MBAL Switzerland, The Xiangning Art Museum en het Museum of Modern Art in New York. Naast dat ze kunstenaar en uitgever van eigen fotoboeken is, heeft ze ook de Anamorphosis Prize in het leven geroepen, een nieuwe prijs voor zelf uitgegeven foto- en kunstboeken.

Thijs Verhaar Thijs is sinds zijn vroege jeugdjaren gefascineerd door industrieel breien. Hij houd van het contrast tussen de hardheid van industriële machines en de zachtheid van breisels. Vorig jaar is hij met het merk Thijs Verhaar gestart, waarvoor hij vanuit zijn eigen Knitwear Lab prachtige grafische shawls maakt van extra fine merino wol. Na twee collecties gebreide shawls, willen hij en zijn teamleden nu ook heel graag een bijpassende sokkencollectie gaan ontwikkelen: Serious Socks, nu te crowdfunden op voordekunst. 

  Luister de aflevering hier terug. 

 

Ayyw5jtrCLQQ5fmY

Foto: Thijs Verhaar

 

 05-10-2016: Eva Spierenburg en Playground met het project 'Join The Playground' 

Hoewel Eva Spierenburg oorspronkelijk als kunstschilder is geschoold, heeft haar werk recentelijk steeds meer de vorm van multimedia installaties aangenomen. Deze installaties bestaan uit een samenstelling van beschilderde objecten, sculpturen, tekeningen, gevonden voorwerpen, fotografische prints en video. 

Met een wereldpremière in de kleine zaal van Het Concertgebouw brengt Playground (Dominique Vleeshouwers en Arend Bruijn) twee werelden samen: een clubavond en een liveconcert. De klankwereld en sfeer van een club ontmoeten de kracht van een live performance en de gelaagdheid van gecomponeerde muziek: Join the Playground!

Luister de aflevering hier terug. 

 

M6v7q8HN5FOVT03N

Foto: Join The Playground

 

 28-09-2016: Derk Thijs en Coen van Ham met het project Poetry of Things

Derk Thijs (1977) volgde de kunstacademie in Kampen en studeerde verder bij De Ateliers en aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij won in 2014 de Jeanne Oostingprijs en had vorig jaar een solotentoonstelling in het Cobra Museum te Amstelveen. 

Kunstenaar, ontwerper en inspirator Coen van Ham schreef een jaar lang dagelijks een pentapoem, een Engelstalig gedicht van vijf regels met een vast rijmschema en gelijke opbouw. Al deze pentapoems bij elkaar verwoorden de poëzie van de dingen: Poetry of things, waarvoor hij crowdfundt op voordekunst. 

Luister de aflevering hier terug. 

 

lBIgOEKKalG9FFD5

Foto: The poetry of things

 

 21-09-2016: Kinke Kooi en Silvia B. met het project OF BEAUTY AND DOUBT 

Kinke Kooi studeerde aan de kunstacademie in Arnhem, waar ze nog altijd woont en werkt. In haar tekeningen vergroot ze kleine subtiliteiten tot op het niveau waarop kijken een haptische evaring wordt. Haar werk is opgenomen in museale collecties in Nederland en diverse privé collecties in de Verenigde Staten. 

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat Silvia B. haar eerste tentoonstelling had, en aan het eind van dit jaar krijgt ze een overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum Twente. Een mooi moment dus om al haar beelden, tekeningen, foto's, installaties en handschoenen te bundelen in een boek met een magazine-achtige feel en een eigen papiersoort voor elke serie: OF BEAUTY AND DOUBT

 Luister de aflevering hier terug. 

 

9P3HbFA7qw7HGEaH

Foto: OF BEAUTY AND DOUBT

 

14-09-2016: Scarlet Hooft Graafland en Joost van Bellen met het project RAUWBOEK

Scarlett Hooft Graafland is internationaal bekend en geliefd om haar poëtische foto's. Ze is gefascineerd door afgelegen, onaangetaste landschappen waar steevast de teloorgang op de loer ligt. Samen met de locale bevolking creëert ze intrigerende beelden door middel van speelse ingrepen in het landschap.

Joost van Bellen mag, als resident-dj en artistiek leider van de destijdse RoXY, één van de pioniers van de house in Nederland genoemd worden. Hij geeft al jaren zijn ziel en zaligheid voor het uitgaansleven en de laatste jaren met name voor één specifieke clubnacht: RAUW. Het grote RAUWBOEK wordt een waanzinnige memorie aan veertien jaar vol recalcitrante clubcultuur.

Luister de aflevering hier terug.

 

SCkKqtJV8UM83X6d

Foto: RAUWBOEK

 

7-09-2016: Charl Langvreugd en Joyce de Vries met het project Encyclopedie M/V

Charl Landvreugd geeft met zijn performances, installaties en videowerken voeding aan een vertoog over de Afro-Europese esthetiek. Landvreugd verkent de contouren van een continentale Afro-Europese eigenheid, die, in al zijn diversiteit, niet zozeer gebaseerd is op de Amerikaanse tweedeling zwart-wit, maar op de (schijnbare) tegenstelling van Europa en het Caribische gebied.

Joyce de Vries is vers afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Met haar werk hoopt ze altijd een soort vaccinatie te kunnen creëren tegen vooroordelen en de bewustwording te kunnen vergroten. In haar boek dat ze wil realiseren via Voordekunst bevraagt ze onderwerpen waarbij mannen en vrouwen niet op dezelfde manier behandeld worden.

Luister de aflevering hier terug.

 

4tVdCnh5wcrFV28n

Foto: Encyclopedie M/V

 

31-08-2016: Rafaël Rozendaal en directeur van voordekunst Roy Cremers

Rafaël Rozendaal is een Nederlandse-Braziliaanse kunstenaar die op dit moment woont en werkt in New York. Vanaf het moment dat hij zijn eerste domeinnaam kocht in 2000, heeft hij zich meer dan 100 websites toegeëigend, en is het internet zijn digitale galerie geworden. Met zijn laptop als atelier maakte hij sites als nekromisantrop.com of beefchickenpork.com.

Roy Cremers is kunsthistoricus en communicatie- en informatiewetenschapper. Hij is intiatiefnemer en directeur van hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector: voordekunst. Roy vertelt over hoe voordekunst is ontstaan en wat voordekunst voor makers kan doen. Verder wijdt hij uit over de groei van crowdfunding in Nederland en in de culturele sector.

  

uX5mGb03Ll8A7w8J

Foto: RAUWBOEK

© 2024