“Empowerment voor jongeren door heel Nederland”

“Empowerment voor jongeren door heel Nederland”

Joeke van der Veen. Foto: Roderik Rotting

Hoe kan je een verschil maken voor jongeren in mindere buurten? Het antwoord dat Bouwkeet geeft is: met werkplaatsen. In de Rotterdamse makerspace kunnen jongeren en buurtbewoners terecht om zelf dingen te maken. Om de jongeren een kans te geven hun projecten, kennis en ideeën met elkaar te delen, wil Joeke van der Veen in samenwerking met Bouwkeet een internetplatform opzetten. 

2016_11_09_HotelContent_VDK_Dubbelslag_Bouwkeet_HR__10

Joeke van der Veen en Daniel White. Foto: Roderik Rotting

Op de grens van de Rotterdamse wijken Bospolder en Tussendijken, twee kansarme buurten van de stad, staat sinds kort Bouwkeet. Bouwkeet is een makerspace, waar scholen, maar ook jongeren buiten school om en andere buurtbewoners gebruik van kunnen maken. In het gebouw zijn verschillende werkplaatsen – van textiel tot metaal, van hout tot een fablab – waar jongeren van 10 tot 15 jaar zelf aan de slag kunnen.

“Wij geloven dat als je fysiek wat maakt, dat je je als mens ontwikkelt”

Directeur Daniel White: “Met Bouwkeet hebben we drie doelen: empowerment, soft skills en wereldverbreding. Achter empowerment zit het idee dat als je iets kunt maken, dat je dan iets van je leven kunt maken. Met wereldverbreding bedoelen we het in aanraking komen met andere mensen en technieken. Soft skills zijn vaardigheden als plannen, samenwerken, communiceren, doorzetten, etcetera. Wij geloven dat als je fysiek wat maakt, dat je je als mens ontwikkelt.” 

2016_11_09_HotelContent_VDK_Dubbelslag_Bouwkeet_HR__6

Meekit. Foto: Roderik Rotting

Bouwkeet is gevestigd in een oud postkantoor, dat ze in slechte toestand kregen. “Het was helemaal uitgeleefd: de takken kwamen letterlijk door het plafond,” zegt White. “Dat hebben we eerst met jongeren uit de buurt helemaal gestript en gesloopt. Vervolgens hebben we voor het karkas samen met een architect uit de buurt een plan gemaakt en dat weer met jongeren in een leer-werktraject opgebouwd.”

“We willen een internetplatform gaan maken, met daarop instructies en dromen, helemaal gemaakt door en voor de jongeren zelf”

Bouwkeet opende in enkele weken geleden haar deuren. Jongeren kunnen nu, samen met vrijwilligers, zelf aan de slag in de werkplaatsen. Een van die vrijwilligers is Joeke van der Veen. Afgestudeerd aan de kunstacademie wil ze nu vooral met kinderen werken: “Het enthousiasme en het vrije denken is fantastisch om te zien. Echt inspirerend.” White vult aan: “De trots en ervaring van zelf iets met je handen maken, is voor deze jongeren echt fantastisch.”

2016_11_09_HotelContent_VDK_Dubbelslag_Bouwkeet_HR__13

Bouwkeet. Foto: Roderik Rotting

“Zo geven we ze de kans om bijvoorbeeld van weggeknipte weesfietsen gratis een nieuwe mooie fiets te maken. We halen ze samen helemaal uit elkaar, elk onderdeel knap je op, spuit je ‘m over, zet je ‘m in elkaar. Die fiets is dan zo goed als nieuw en ze mogen ‘m houden. Ze hebben dan een gratis fiets, maar ze hebben er keihard voor moeten werken,” aldus White. De tegenprestatie die de jongeren moeten leveren is dat ze bijvoorbeeld een expositie organiseren, om zo te laten zien wat er in Bouwkeet gebeurt.

“Ze hebben dan een gratis fiets, maar waar ze keihard voor hebben moeten werken”

Van der Veen benaderde White met een idee om die zichtbaarheid en toegankelijkheid te vergroten. Van der Veen: “We willen een internetplatform gaan maken, met daarop instructies, maar ook met schetsen en dromen, helemaal gemaakt door en voor de jongeren zelf. Op die manier kunnen de jongeren zelf kennis en ideeën met elkaar uitwisselen.” White vond het gelijk een goed idee: “Zo ontstaat er een echte community van jongeren die het leuk vinden om dingen te maken.” Het platform wordt ontwikkeld en getest samen met de jongeren van Bouwkeet, zodat er een digitale plek ontstaat vol met projecten van de jongeren zelf. Dit zal Van der Veen doorzetten zodat ook andere maakplekken en scholen zich kunnen aansluiten. Het doel van Van der Veen is om uiteindelijk jongeren door heel Nederland te bereiken.

 

2016_11_09_HotelContent_VDK_Dubbelslag_Bouwkeet_HR__4

Daniel White en Joeke van der Veen. Foto: Roderik Rotting

Voor de financiering van dit platform willen ze met crowdfunding € 10.800 via voordekunst. Van der Veen: “Eigenlijk is het duurder dan dat. Maar de ontwikkelaar wil het voor dit bedrag maken, omdat ze het zo’n mooi initiatief vinden.” Met crowdfunding kan Van der Veen het project ook gelijk laten zien aan het publiek: “Zo kunnen we gelijk ouders, grootouders en leraren aan ons binden. Maar het is wel spannend.” White: “Het is zeker spannend, maar we hebben er vertrouwen in.”

Als je dit project mede mogelijk wil maken: doe het voordekunst

Tekst: Hotel Content

Foto's: Roderik Rotting

 

© 2024