voordekunst kiest: Maria (I need your lovin')

voordekunst kiest: Maria (I need your lovin')

Martijn en Maria

Maria (I need your lovin') is het nieuwste project van documentair fotograaf Martijn van de Griendt. In het kader van voordekunst kiest besteden we extra aandacht aan het verhaal áchter de maker en het project. 

Negen jaar geleden leerde Martijn Maria kennen. Ze was 18 jaar oud en Martijn maakte zijn eerste polaroid van haar (zie onder). Nu, negen jaar later, brengt Martijn een fotoboek uit van de verzameling polaroids die hij in al die jaren van haar maakte. 

Naast het fotoboek heeft Martijn onlangs een documentaire over Maria gemaakt, die in het voorjaar op de NPO te zien zal zijn. We spraken Martijn over de achtergrond van zijn project.

rmVTArAhSrxHuoRp

 

Martijn is fotograaf. En Martijn is, zo zegt hij zelf, "van de lange projecten". Zijn vorige fotoboek over jongeren in Amsterdam (Ik ben 17) was zijn kortste project: hij fotografeerde de jongeren ‘maar’ anderhalf jaar. “Eerder fotografeerde ik mijn Marokkaans-Nederlandse buurjongetjes Hassan en Hoessein. Die heb ik ruim zeven jaar gefotografeerd voor het eerste boek. En daarna nog zeven jaar.” Zo ook met zijn muze Maria, die hij negen jaar geleden begon te volgen. “Ik vind het heerlijk om me ergens lang in te storten.”

“Ik vind het bijzonder om te laten zien hoe een kwetsbaar iemand zich in al die jaren ontwikkelt”, vervolgt Martijn. “Hoe haar leven met ups en downs uiteindelijk toch de goede kant op gaat.” 

Als we hem vragen waarom het zo belangrijk is dat het fotoboek er nú, na negen jaar, komt, verklaart hij dat het naast Hassan en Hoessein zijn meest dierbare project is: “Omdat Maria zélf me dierbaar is. Omdat ik haar altijd heb gezegd dat ik een mooi boek over haar zou maken. En omdat het boek dan tegelijk uitkomt met mijn allereerste film die ik gemaakt heb.” De documentaire zal dezelfde titel als het boek gaan dragen en is op 1 maart aanstaande al op televisie te zien. Iets eerder dan gepland, dus Martijn wil er zeker van zijn dat het boek dan ook uit is.

 

Maria01_2

 

'Maria' zal Martijns negende (!) fotoboek worden. Vier daarvan realiseerde hij door een eerdere crowdfundingcampagne op voordekunst. “Ik merk dat ik buiten mijn eigen kring een flink aantal vaste donateurs heb verkregen die mij keer op keer steunen, ook al ken ik ze niet persoonlijk. Ik heb vier keer eerder een heel mooi boek kunnen maken door dit systeem van crowdfunding. De donateurs zullen er nu misschien ook sneller op vertrouwen dat het goed komt.” Maar dat betekent niet dat hij er makkelijk over denkt: “Ik vind het wel extra spannend nu op voordekunst. Gaan mensen mij na vier voorgaande keren nog wel steunen? Ga ik het wel halen? Spannend…”

 

Kijk voor Martijns crowdfundingcampagne op zijn projectpagina.

Of bezoek zijn website voor meer informatie en eerder werk.

Benieuwd naar de eerdere campagnes van Martijn? 

Ik ben zeventien (2015) – Amsterdamse tieners anno nu

Exit Wounds (as if) (2014) – Een intiem document van vrouwen in Martijns privé-omgeving

FOREVER YOUNG (2013-2014) – Een overzicht van ruim vijftien jaar internationale jongerenfotografie

Voor jou XXX Stella (2012) – Portretten van artiesten en bezoekers van de Kamasutrabeurs

 

© 2024