Maker aan het woord: Daria van den Bercken

Maker aan het woord: Daria van den Bercken

Daria van den Bercken. Fotografie: Catharina Gerritsen

Pianiste Daria van den Bercken (36) is pas net terug uit Mexico als we haar spreken. De volgende dag debuteert ze met muziek van Händel in Ierland. In 2011 bedacht ze het project Händel at the Piano, waarin ze op verschillende manieren haar enthousiasme voor Händel wilde overbrengen. “Niet alleen met een CD, maar ook door alle andere media waar ik al gebruik van maakte in te zetten.”

20150916_0008_kopie

Fotografie: Catharina Gerritsen

“In mijn hoofd was het superduidelijk waarom het via voordekunst moest. Een nieuw platform, en de perfecte manier om niet door de mallemolen van een fondsaanvraag te hoeven gaan.”

Een weergaloze pianiste was ze toen ook al. Haar projectidee was echter bij lange na niet concreet genoeg om aan te kunnen kloppen bij een fonds: “In mijn hoofd was het superduidelijk waarom het via voordekunst moest. Een nieuw platform, en de perfecte manier om niet door de mallemolen van een fondsaanvraag te hoeven gaan.” Het deel dat Van den Bercken via voordekunst wilde ophalen bedroeg 12.000 euro. Het crowdfunden dwong haar om naar buiten te treden, en daar bleek ze nog goed in ook. De video’s die onderdeel uitmaakten van haar project, waren een doorslaand succes. Ze werd uitgenodigd bij Pauw & Witteman en naar aanleiding daarvan mocht ze een TEDxTalk houden in Amsterdam. Het verhaal wat ze daar hield overtuigde de organisatoren van TedGlobal om haar uit te nodigen: “Die talk verscheen online, en werd verkozen tot Pick of the Year.”

20150916_0133_kopie

Fotografie: Catharina Gerritsen

“Er werd opeens van me gevraagd om duidelijk en eloquent te formuleren” 

Hoewel Van den Bercken elke mogelijkheid aangrijpt om zich ‘óók uit te spreken voor reguliere kunstsubsidie’, denkt ze wel dat juist het systeem van crowdfunden aan de wieg stond van haar huidige, overvolle concertagenda: “Ik moest mensen open benaderen, ze vragen me te vertrouwen. Er werd opeens van me gevraagd om duidelijk en eloquent te formuleren. Voor een introvert type dat gemiddeld zes uur per dag achter haar vleugel zat, was dat nogal een stap.” 

20150916_0072_kopie

Daria van den Bercken. Fotografie: Catharina Gerritsen

En de CD zelf? “Die heb ik, anders dan mijn debuut-CD, kunnen maken zonder concessies te doen.” Dat zorgde er niet alleen voor dat het publiek het waardeerde, het was ook reden voor Sony Classical om Van den Bercken nog een CD te laten maken. Ook Keys to Mozart werd wereldwijd uitgebracht. “Ik krijg regelmatig mailtjes van mensen die beide CD’s mooi vinden, en de nummers staan op populaire Spotify-playlists. Dat vind ik nogal bijzonder, ja.” 

Bekijk hier de crowdfundingcampagne van Daria van Bercken.

 

Tekst: Hotel Content

Foto’s: Catharina Gerritsen

© 2024