Voordekunst kiest: Marijn Scheeres fotografeert de zaterdag

Voordekunst kiest: Marijn Scheeres fotografeert de zaterdag

Al bijna tien jaar gaat Marijn iedere zaterdag langs bij Amsterdammers om hen vast te leggen met haar lens, voor het Parool en natuurlijk voor hun lezers. Ontbijtjes, schoonmaakspullen, rondrennende kinderen; Marijn legt het allemaal vast. Maar een krant eindigt meestal in prullenbak. Daarom is het tijd voor een boek om deze serie vol eigenzinnige, unieke foto’s te vereeuwigen. 

Marijn is afgestudeerd  aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en gaat door het leven als freelance fotografe. Aan het begin van het vorige decennium maakte ze portretten voor de serie ‘De ziel van Las Vegas’, gepubliceerd in NRC Handelsblad. 

Afbeelding1

Uit de serie 'De ziel van Las Vegas', 2000 

Sindsdien heeft Marijn de kranten niet meer verlaten, maar ze maakt ook veel vrij (en ander) werk.  

“Ik ben altijd gefascineerd geweest door hoe mensen betekenis geven aan hun leven. De invulling van hun vrije tijd, hoe ze verbinden, verbroederen, waar ze aan gehecht zijn, wat er op de schoorsteenmantel staat, en hoe ze zich verhouden tot elkaar en de omgeving.”

Afbeelding2

Marijn Scheeres aan het werk 

In de krant

Na NRC kwam Marijn bij de Volkskrant terecht, en werd uiteindelijk door het Parool gevraagd om deze unieke serie, ‘Zaterdagochtend in beeld’, op te zetten.  

In eerste instantie ging ze zelf op zoek naar Amsterdammers voor haar foto’s, maar na een tijd kwamen er ook aanmeldingen binnen omdat de serie zo’n succes geworden was. 

Fam_van_Stralendorff_

Zaterdagochtend in Amsterdam: Familie van Stralendorff in een woonboot op de Amstel  

Hoe gaat zo’n foto maken in z’n werk? “Als ik binnen kom, ga ik altijd even praten met de bewoners en ondertussen scan ik stiekem al een beetje de ruimte en de mensen.” Vervolgens zet Marijn wat belichting op en begint met plaatjes schieten.

Belangrijk is dat de essentie van de foto zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid ligt, met een lichte verheffing door beweging of speciaal licht. “Iedereen op de foto is uniek en heeft een eigen verhaal.”  

Frits_Stolk

Zaterdagochtend in Amsterdam: Frits Stolk

Foto’s vereeuwigd

Nog steeds geniet Marijn van het maken van haar beelden op zaterdagochtend. “Ik herken de vrijheid van de Amsterdammer, de gastvrijheid, de Jan Steen-huishoudens.”  

Ze heeft er inmiddels meer dan 500, en samen vormen deze foto’s een goede afspiegeling van het leven van de Amsterdammer in het afgelopen decennium. 

Fleur_Bok

Zaterdagochtend in Amsterdam: Fleur Bok

Marijn is ook best een beetje trots op al deze foto’s. “Ik heb deze serie over een lange periode van mijn leven gemaakt en heb daar veel energie in gestoken en een duidelijke ontwikkeling in doorgemaakt. Mijn eigen signatuur is, voor een groot deel door deze serie, steeds specifieker en sterker geworden.”

Je kunt nog bijdragen aan Marijn’s fotoboek tot 2 november, en zo ook een exemplaar van de serie bemachtigen! Natuurlijk kun je haar serie ook wekelijks bekijken in Het Parool.

© 2024