DUBBELSLAG: “Met fotografie kan ik dit soort problemen aan de kaak stellen”

DUBBELSLAG: “Met fotografie kan ik dit soort problemen aan de kaak stellen”

Joyce de Vries. Fotografie: Catharina Gerritsen

Er is nog steeds veel verschil tussen hoe we naar mannen en vrouwen kijken. Met haar foto’s wil fotograaf Joyce de Vries (28) deze ongelijkheid bevragen. Uitgever Steven Hond ziet het wel zitten in het werk van De Vries. Nu willen ze samen geld ophalen via crowdfunding, om de kosten te dekken van het te verschijnen boek Encyclopedie (m/v).

Joyce de Vries is een vrouw met een missie. De net afgestudeerde fotograaf wil met haar werk vooroordelen doorbreken. Ze wil dat iedereen gewoon zijn of haar leven kan leiden. Daarom maakte ze de serie Encyclopedie (m/v), die nu in boekvorm verschijnt bij uitgeverij Komma/D’Jonge Hond: “Fotografie geeft mij de gelegenheid mijn ideeën over de wereld te laten zien.”

162607_0217-2_kopie

Joyce de Vries. Fotografie: Catharina Gerritsen

Op haar dertiende kreeg ze voor het eerst een camera in handen: “Met die camera ben ik gelijk behoorlijk obsessief mijn vrienden gaan volgen. Er was nog geen verhaal wat ik wilde vertellen, maar ik vond het interessant om alles vast te leggen. Het was echt liefde op het eerste gezicht, maar ik had nooit gedacht dat ik er mijn beroep van zou kunnen maken.”

“Mannen en vrouwen hebben gelijke rechten, maar dit betekent niet dat gelijkheid vanzelfsprekend is”

Nu is ze 28 en wil ze een fotoboek maken. Ze werkte haar idee uit en stuurde dat op naar Steven Hond van uitgeverij Komma/d’jonge Hond. Hij zit al meer dan dertig jaar in het vak, eerst als drukker en nu als uitgever van vooral kook- en kunstboeken. Hond weet nog goed toen hij het werk van De Vries voor het eerst zag: “Ze mailde het naar me en ik zag gelijk de creativiteit, professionaliteit en positieve energie. Joyce maakt opvallend werk en dat past goed in mijn fonds.”

162607_0249_kopie

Fotografie: Catharina Gerritsen

In Encyclopedie (m/v) staan portretten en stillevens, gecombineerd met teksten die De Vries zelf schreef. “Ik heb bijvoorbeeld portretten gemaakt van meisjes met poppen, maar ook van combinaties die je niet verwacht, zoals mannen met ‘vrouwenberoepen’. Mannen en vrouwen hebben gelijke rechten, maar dit betekent niet dat gelijkheid vanzelfsprekend is. Met deze portretten geef ik vooroordelen een gezicht. Op die manier kunnen mensen zich er beter mee identificeren.

“Vinden we dit normaal? Past dit bij ons gelijkheidsideaal?”

De Vries: “Op het moment is het zo dat hartkwalen bij vrouwen minder worden onderzocht, waardoor deze slechter worden geconstateerd en slechter worden behandeld. Dat komt omdat er in onderzoek vooral mannelijke proefpersonen en proefdieren worden gebruikt. Dat is heel kwalijk.” Met haar foto’s wil ze vragen stellen: “Vinden we dit normaal? Past dit bij ons gelijkheidsideaal?”

162607_0022_kopie

Joyce de Vries. Fotografie: Catharina Gerritsen

Het boek is inmiddels zo goed als af. Het enige wat nog ontbreekt, is financiering voor het drukken en de distributie. De € 8.000 die daar voor nodig is, willen de twee ophalen via crowdfunding op voordekunst. Hond: “Crowdfunding is heel charmant, omdat de geïnteresseerden zelf bepalen of het boek er komt. Dat is heel anders dan een commissie die de duim omhoog of omlaag doet. Die doen goed werk overigens, maar dan is crowdfunding charmanter.”

“Fotografie geeft mij de gelegenheid mijn ideeën over de wereld te laten zien.”

De Vries vult aan: “Dat is best spannend en bovendien hard werken. Ik hoop dat iedereen de boodschap net zo belangrijk vindt als ik. Het boek is er voor iedereen, maar vooral voor mensen die denken dat mannen en vrouwen al gelijk zijn.”

162607_0088_kopie

Encyclopedie (m/v). Fotografie: Catharina Gerritsen

 Als je dit project mede mogelijk wil maken: doe het voordekunst

Tekst: Hotel Content

Foto's: Catharina Gerritsen

 

© 2024