Leve het Geven en matchfunding: de resultaten tot nu toe

Leve het Geven en matchfunding: de resultaten tot nu toe

In 2021 en 2022 haalden meer dan 400 creatieve crowdfundingcampagnes samen meer dan 2,8 miljoen euro op. In totaal doneerden meer dan 33.000 particuliere donateurs aan campagnes van individuele makers via het crowdfundingplatform voordekunst. Het Prins Bernhard Cultuurfonds droeg door middel van matchfunding meer dan 260.000 euro bij aan de crowdfundingcampagnes via het programma Leve het Geven.

 

Een van die succesvolle crowdfundingcampagnes kwam van de hand van klassiek pianoduo Beth & Flo. Zij haalde succesvol meer dan 10.000 euro voor hun klassieke muziek en nieuwe kleinkunstliedjes. Ze maakte dit mogelijk met behulp van bijna 120 donateurs en een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. 

Sinds 2021 is het programma Leve het Geven gestart, een samenwerking tussen voordekunst, Prins Bernhard Cultuurfonds en PlatformACCT, om geven aan individuele makers en culturele instellingen te stimuleren. ”In 2020 onderzocht Leve het Geven, in opdracht van Platform ACCT, de behoeften van makers en de verwachtingen van donateurs, op het gebied van particulier geven met als doel een voorstel voor één of meerdere concrete geefinstrumenten door te ontwikkelen.’’ vertelt Kristel Casander, directeur van voordekunst. 

Een van die manieren om geven te stimuleren is matchfunding: bij matchfunding doet een fonds een donatie aan een crowdfundingcampagne om de maker te ondersteunen bij het ophalen van particulieren donaties en de donateur te stimuleren om bij te dragen. 

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de komende vier jaar middelen beschikbaar gesteld om binnen het programma Leve het Geven het het geven aan kunst en cultuur te stimuleren. Je leest meer op www.levehetgeven.nl

 

Leve het Geven is een initiatief van crowdfundingplatform voordekunst, in opdracht van Platform ACCT. Samen met Prins Bernhard Cultuurfonds bundelen zij de krachten en zetten het programma Leve het Geven voort. Leve het Geven wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

© 2024