DUBBELSLAG: “Dit album komt recht uit het hart”

DUBBELSLAG: “Dit album komt recht uit het hart”

Hüseyin Badıllı. Foto: Roderik Rotting

Bij hem thuis werd er altijd al veel muziek gedraaid. In Turkije, het land waar Hüseyin Badilli opgroeide, was zijn vader namelijk een bekende zanger. Badilli trad in zijn voetsporen en maakt muziek die precies het midden houdt tussen pop, jazz en Turkse muziek. In november presenteert hij zijn nieuwe album in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Hij zit in de kelder van Paradiso. Hüseyin Badilli heeft kort haar, maar met een staartje, en hij draagt een bril. Naast hem zit Serdar Manavoglu, programmeur van Paradiso. Beiden zijn van Turkse afkomst. Badilli groeide op in Turkije, Manavoglu in Amsterdam. Toen Nederland en Turkije een aantal jaar geleden hun 400-jarige vriendschap vierde, boekte Manavoglu Badilli voor de avond Arabesque en de presentatie van zijn eerste album Safran. Beide waren een succes en de twee bleven elkaar volgen.

''Toen ik demo’s van zijn nieuwe album hoorde, wist ik gelijk dat het perfect was voor de bovenzaal.''

Jazzsinger-songwriter Badilli woont in Rotterdam, maar is in zijn vaderland Turkije inmiddels behoorlijk bekend. Tijdens de demonstraties tegen Erdogan in 2013 maakte hij een nummer voor de president met de vraag ‘Wie hield er niet van jou toen je kind was?’. Het nummer ging viral, een bijzondere ervaring voor de klassiek en jazz geschoolde singer-songwriter. Nu, een aantal projecten verder, maakt Badilli een popplaat over de liefde.

2016_07_04_HotelContent_VDK_Dubbelslag_Paradiso_output_HR03

Hüseyin Badilli en Serdar Manavoglu. Foto: Roderik Rotting

“Dit album komt recht uit het hart,” zegt hij. “Alles wat ik maak komt uit het hart, maar omdat The Lucky One over liefde gaat, is het erg persoonlijk.” Het album behandelt de verschillende stadia van de liefde, van verliefd worden tot en met het verdriet als het misgaat. “De plaat is behoorlijk autobiografisch. Ik begon met schrijven toen ik verliefd werd en dat ben ik blijven doen, ook toen het toch niet lukte met hem.”

''Love isn’t easy. Je moet ervoor vechten, je moet er je best voor doen.''

Elk jaar doet Badilli een ander project, van jazz tot performancekunst. The Lucky One is vooral een popproject. “Voor deze plaat heb ik me laten inspireren door Antony and the Johnsons, Oscar and The Wolf, Sufjan Stevens en James Blake.” Manavoglu meteen: “Ja, James Blake hoor ik er zeker in.” Maar Badilli’s helden zijn er volgens hemzelf ook in terug te horen: “Ik kom altijd terug bij The Beatles en Nina Simone. Die zijn zo belangrijk voor mij.”

2016_07_04_HotelContent_VDK_Dubbelslag_Paradiso_output_HR08

Hüseyin Badilli. Foto: Roderik Rotting 

Manavoglu is programmeur van Paradiso en hij wilde graag dat Badilli zijn nieuwe plaat daar presenteert: “Onze bovenzaal is intiem, net zo intiem als de muziek van Hüseyin. Die is minimalistisch, maar wel gelaagd. ‘Dark wavey’ zou ik het noemen. Toen ik demo’s van zijn nieuwe album hoorde, wist ik gelijk dat het perfect was voor de bovenzaal.                      

''Ik kom altijd terug bij The Beatles en Nina Simone. Die zijn zo belangrijk voor mij.''

Maar wie is de Lucky One? Badilli: “Die naam van de jongen waar ik verliefd op was, betekent ‘the lucky one’. Maar ik ben zelf ook the lucky one, omdat ik verliefd kan worden en omdat het ondanks alles toch deze plaat heeft opgeleverd. Eigenlijk is iedereen die zich open kan stellen voor de liefde een lucky one.” We leven wat dat betreft in een moeilijke tijd, zegt hij: “Onze generatie houdt niet meer van ingewikkelde dingen, terwijl het eerlijke en het goede niet eenvoudig is. Love isn’t easy. Je moet ervoor vechten, je moet er je best voor doen.”

Om de plaat te kunnen maken, heeft Badilli geld nodig. Daarvoor begon hij een crowdfundactie op Voordekunst. “Ik hou niet van bedelen, maar crowdfunding gaat ook over respect, liefde en verbinding. Er ontstaan nieuwe ontmoetingen en connecties. Straks is er een community van mensen die mijn muziek tof vinden. Ik zie wie ik raak met mijn muziek. Dat is zoveel meer waard dan geld. Een perfect medicijn voor een gebroken hart!”

2016_07_04_HotelContent_VDK_Dubbelslag_Paradiso_output_HR02_kopie

Hüseyin Badilli. Foto: Roderik Rotting

 Als je dit project mede mogelijk wil maken: doe het voordekunst

Tekst: Hotel Content

Foto's: Roderik Rotting

 

© 2024