Hoe bepaal je het crowdfundingdoel van jouw filmproject?

Hoe bepaal je het crowdfundingdoel van jouw filmproject?

Voordekunst biedt een podium aan alle soorten filmmakers en alle soorten films. Van nieuw talent tot filmmakers die al jaren meedraaien, van animatie en documentaire tot korte film en feature. Of je nou al ervaren filmmaker bent of afstudeert aan de filmacademie: crowdfunding begint bij een goed idee. Via crowdfunding ga je op zoek naar draagvlak en financiering voor je idee. Je zoekt publiek dat jou wil ondersteunen met een financiële bijdrage, waarvoor zij een tegenprestatie kunnen krijgen. Maar hoe bepaal je hoeveel je gaat crowdfunden? En voor welk doel?

Voorbeelden van filmdoelen

Met een crowfdundingcampagne kun je geld ophalen voor jouw filmproject. Veel voorkomende doelen voor een filmproject zijn bijvoorbeeld:

  • Apparatuur: ‘’Het geld van de crowdfunding besteden we aan apparatuur: spotlight, camera, microfoon.’’ vertelt Isa Skolnik bijvoorbeeld op de projectpagina van ‘How to raise a rebel’

  • Postproductie: ‘’Het streefbedrag zorgt voor de basis van de postproductie zoals montage, edit, sound design, kleurcorrectie, illustraties en animaties’’ legt Bram Roza uit op de projectpagina van ‘De UFO”s van Soesterberg

  • Het betalen van de acteurs en huur van locaties: ‘’Met het geld dat we via deze crowdfunding ophalen kunnen we onze acteurs betalen [...], locaties afhuren en ervoor zorgen dat onze jongeren die betrokken zijn bij het project veilig te werk kunnen gaan.’’ licht filmproducent Break Free Films toe op de campagnepagina van ‘Dive Deep

 

Het doelbedrag

De doelbedragen van filmprojecten op voordekunst lopen sterk uiteen van € 1.000 tot € 50.000 en zijn vaak een onderdeel van een groter financieringsplan. Dit betekent dat filmmakers naast de crowdfunding vaak ook geld krijgen van bijvoorbeeld een (film)fonds, omroep of provincie. Maar het kan ook dat je ervoor kiest om je gehele budget te crowdfunden. 

Het gemiddelde streefbedrag voor een filmproject is €8.700. Vind je het lastig om je streefbedrag vast te stellen? Bekijk hieronder onze tips. 

  • Ga bij het vaststellen van je streefbedrag uit van wat je kan ophalen, in plaats van wat je nodig hebt. Bedenk welke mensen jij kunt bereiken zodat je hen kunt vragen te doneren. Het klinkt misschien als een open deur, maar bedenk je: hoe meer mensen je bereikt, hoe meer geld je kunt ophalen. 

  • Maak een overzicht van het netwerk van de cast & crew, je bereik op socials en het bereik van de organisaties die jou helpen je crowdfunding campagne te verspreiden. Op die manier weet je hoeveel mensen je ongeveer kan bereiken en welk bedrag hierbij past. 

  • Op het moment dat je crowdfunding campagne slaagt, zullen veel mensen niet meer doneren. Je vertelde het publiek immers dat de film er voor dat bedrag zou komen. Durf daarom te dromen en zet niet te hoog, maar zeker ook niet te laag in!

  • Als je een campagne start, wil je natuurlijk dat de film er komt. Samen werken we daarom zo goed mogelijk naar de 100% toe, maar het is fijn om te weten dat een project ook kan doorgaan als dat nét niet gehaald wordt. Lees hier meer over de verschillende scenario's: de 80% regeling

 

En tot slot, verlies ook onderstaande zaken niet uit het oog:  

  • In ruil voor een donatie bied je tegenprestaties aan. Die tegenprestaties kunnen ook geld kosten, bijvoorbeeld verzendkosten, reiskosten, productiekosten etc. Houd daar dus rekening mee in het bedrag dat je wil gaan ophalen.

  • Vergeet ook niet de eventuele kosten voor het (laten) maken van een promotiefilm of de huur van apparatuur die daarvoor nodig is.

  • Het kan zijn dat je BTW over je tegenprestaties moet afdragen, en de inkomsten uit de crowdfundingcampagne ook moet opgeven bij je jaarlijkse aangifte. Wil je weten hoe het zit met belasting en tegenprestaties? We schreven een blog over btw en belasting om je op weg te helpen! 

 

Kom je er niet helemaal uit? Wij adviseren je graag over het doel en passend doelbedrag tijdens een spreekuur.

Geinspireerd geraakt? Wel een idee, maar nog niet zeker over crowdfunden? Vertel ons hier je idee en we geven je binnen 2 dagen advies! Of lees hier meer over crowdfunden voor filmprojecten.

© 2024