Partner aan het woord: Ger Koopmans, Provincie Limburg

Partner aan het woord: Ger Koopmans, Provincie Limburg

Ger Koopmans. Foto: Catharina Gerritsen

Ger Koopmans is sinds 2014 gedeputeerde voor cultuur van de provincie Limburg. Hij is daarmee de eerste verantwoordelijke voor het cultuurbeleid in de provincie. Limburg is wat dat betreft een bijzondere provincie, omdat het in de afgelopen jaren niet bezuinigde op kunst en cultuur. “We hebben een actief cultuurbeleid, en volgens mij zie je dat terug. Bijvoorbeeld in het binnenkort te openen design- en wetenschapsmuseum C-City in Kerkrade”, aldus Koopmans.

270815_0161

Fotografie: Catharina Gerritsen

De provincie steunt Limburgse projecten op voordekunst. Vanaf het moment dat projecten 30 procent van hun doelbedrag hebben behaald, dan doneert de provincie hun bijdrage. Dit werkt goed volgens Koopmans: “Makers zoeken bijvoorbeeld andere financiers en ze geven daarbij aan dat met een kleine donatie, de provincie een veel groter deel doneert. En daar zijn wij natuurlijk alleen maar blij mee.

“Wij maken dankbaar gebruik van de infrastructuur en het enthousiasme van voordekunst”

“Als provincie willen wij graag dat instellingen en organisaties onafhankelijker van subsidie worden. Ze moeten hun eigen draagvlak vergroten.” Crowdfunding kan hier volgens Koopmans een goede rol in spelen. De workshops die voordekunst nu geeft in de provincie moeten hierbij helpen. Aan de andere kant wil de provincie ook dat het publiek zich meer verbindt met kunst en cultuur. “Hier komen de tegenprestaties bij crowdfunding goed van pas. Daardoor kunnen warmere verbindingen ontstaan tussen het publiek en de makers.”

270815_0187

Fotografie: Catharina Gerritsen

Koopmans werd door een ambtenaar gewezen op voordekunst. “Ze zijn toen bij ons langsgekomen en ik was gelijk razend enthousiast. Ik heb zelfs al tijdens de eerste meeting afgesproken samen te gaan werken.” En die samenwerking bevalt goed: “Het is een goede en professionele club. We leren veel van elkaar, wij in ieder geval wel van hen. Met die kennis en ervaring kunnen wij ons cultuurbeleid versterken, en daar is het uiteindelijk om te doen.”

"Als een project buiten ons eigen beleid valt, dan is crowdfunding een geweldig alternatief.”

270815_0174

Fotografie: Catharina Gerritsen

“Wij maken dankbaar gebruik van de infrastructuur en het enthousiasme van voordekunst”, zegt Koopmans. Crowdfunding is volgens hem een goede aanvullende manier van het financieren van kunst en cultuur. “Voor sommigen is crowdfunding de enige of een belangrijke vorm. Wij kunnen namelijk niet alles subsidiëren en dat willen we ook niet. Als een project buiten ons eigen beleid valt, dan is crowdfunding een geweldig alternatief.”

Wil jij meer weten over Provincie Limburg? Klik dan hier voor meer informatie. 

 

Tekst: Hotel Content

Foto’s: Catharina Gerritsen

© 2021