De Provincie Gelderland: heel veel ruimte voor kunst en cultuur

De Provincie Gelderland: heel veel ruimte voor kunst en cultuur

Josan Meijers in het Huis der Provincie, Arnhem. Foto: Caecilia Rasch

De Provincie Gelderland is teruggekeerd als een van onze onmisbare matchfundingpartners: partijen en fondsen die doneren aan crowdfundingcampagnes op voordekunst.

In het geval van Gelderland houdt dit in dat zij tot 30% van het doelbedrag doneren aan campagnes met een duidelijke binding met de gemeente. Een enorm fijne en goede stimulans voor makers uit Gelderland met grote en kleine crowdfundingideeen. 

Gelderland heeft als grootste provincie van Nederland een rijk cultuurklimaat dat met enthousiasme gestimuleerd wordt door de provincie. Wij zijn daarom enorm blij ze weer te kunnen verwelkomen als partner op ons platform. Wij spraken de gedeputeerde voor Cultuur, Josan Meijers, over de samenwerking, en kunst en cultuur in Gelderland. 

DSC_0400-2

Josan Meijers in haar kantoor in Arnhem. Op de achtergrond het schilderij van Willem den Ouden. Foto: Caecilia Rasch 

Enorme kunstcollectie

Van oktober 2016 tot oktober 2017 was de Provincie Gelderland al matchfundingpartner van voordekunst, en nu is er een nieuwe overeenkomst bereikt vanaf de tweede helft van 2018. Om dit te vieren gingen wij op bezoek bij het Huis der Provincie in Arnhem, waar het provinciebestuur zetelt. Wij spraken hier Josan Meijers, Gedeputeerde in de Provincie Gelderland en beheerder van de portefeuilles Gelderse gebiedsontwikkeling, Ruimte, Water, Wonen en Cultuur & Erfgoed. 

Bij binnenkomst laat Josan Meijers een groot, blauw schilderij zien dat in haar kantoor hangt, waarop water en heel veel lucht te zien is. “De Provincie Gelderland heeft een enorme kunstcollectie. Wanneer we een kunstwerk in de kamer van een gedeputeerde ophangen zoeken we eigenlijk altijd een verbinding met de portefeuille die zij beheren. Ik heb Kunst, Cultuur, en Erfgoed, dus eigenlijk zou bij mij alles kunnen hangen; maar omdat ik ook Water heb kreeg ik dit schilderij van de Waal van de Gelderse kunstenaar Willem den Ouden. Er is een groot depot met alle kunstwerken, maar er hangt ook veel kunst door het hele gebouw heen.” 

"Ik vind het belangrijk dat kunst ook echt mensen raakt." 

DSC_0454

Groen, ruimte en tijd 

Gelderland heeft veel ruimte, letterlijk, maar ook figuurlijk. "Wij hebben hier veel groen, veel ruimte, en heel veel tijd - je kan hier jezelf ontwikkelen en zaken uitproberen. Zo verwelkomen wij hier veel grote evenementen; voor festivals hebben we de plek, de infrastructuur, en de gastvrijheid. We hebben ook veel erfgoed, en leggen graag verbindingen tussen erfgoed en cultuur: je moet niet van ieder gebouw dat je restaureert en verduurzaamt een congrescentrum of hotel maken, dus er zijn veel kastelen die we aanmerken voor belevingen als tentoonstellingen en muziek. Gelderland heeft de tijd en ruimte om als kraamkamer van heel Nederland en daarbuiten te kunnen dienen. En alle kunstenaars zijn hier meer dan welkom!”

Beleef het mee 

Het is duidelijk dat de provincie Gelderland, en zeker de gedeputeerde, kunst en cultuur van groot belang vinden. “We hebben het programma voor de volgende periode ‘Beleef het mee’ genoemd, en over die titel is goed nagedacht: ik vind het belangrijk dat kunst ook echt mensen raakt. Dat betekent niet dat ze het altijd mooi hoeven te vinden; maar het betekent wel dat de kunst iets moet doen met mensen.” 

“Een heel belangrijk punt voor ons is mensen de kans geven om zich te ontwikkelen. Dat begint erbij dat we kinderen al van jongs af aan uitnodigen om iets te doen met cultuur, muziek in de klas, cultuur in de klas: dat zijn thema’s die mij ook heel erg aanspreken.” 

DSC_0436-2

Golfbewegingen 

In die ontwikkeling ziet zij een duidelijke rol weggelegd voor de overheid. Dit komt na een periode dat de verantwoordelijkheid veel bij de kunstenaars zelf werd neergelegd. “In de politiek zie je altijd golfbewegingen. In de jaren 2010 - 2015 was er een behoorlijke neiging om te bezuinigen, en er werd gestimuleerd dat mensen veel meer zelf gingen nadenken over hoe ze hun kunst te gelde konden maken, en hoe ze zichzelf konden bedruipen. En daar ben ik ook niet tegen, maar er zit wel een ‘maar’ aan. Mensen moeten wel de mogelijkheid houden om vanuit dat ondernemerschap verder te komen. Als je alleen nog maar bezig bent met geld verdienen en je hebt geen tijd meer voor je kunst, dan strand je.” 

Dat is waarom ze direct al zei dat het een goed idee was om zich als provincie bij voordekunst aan te sluiten. "Mensen worden bij voordekunst gestimuleerd maar ook echt gefaciliteerd, geholpen, om zelf andere partijen te vinden die willen investeren in hun idee. En als dat je gelukt is, dan krijg je het laatste stukje van de overheid.” 

"Ik zie dat crowdfunden mensen aanspoort om iets te gaan doen waarvan ze anders zouden denken dat het niet haalbaar zou zijn." 

Niet alleen rijke mensen 

"Je helpt mensen om heel creatief te worden in: wie kan ik allemaal benaderen, wat kan ik aanbieden? Als ik op de site rondkijk word ik heel blij van alle tegenprestaties die ik aangeboden zie worden: van eeuwige dank op tien euro tot steeds grotere tegenprestaties voor grote bedragen. Op die manier geef je de mogelijkheid aan mensen die normaal niet in de gelegenheid zijn om te geven maar dat wel willen doen. En de maker gaat niet alleen naar rijke mensen om geld te vragen, maar maakt zijn of haar vraag iets voor de hele samenleving. Dat vind ik er heel mooi aan.” 

In de vorige periode dat de provincie Gelderland matchfundingpartner was van voordekunst hebben zij heel veel projecten gesteund (133 binnen een jaar!). Dat waren veel uiteenlopende projecten: "Ik zie dat het mensen aanspoort om iets te gaan doen waarvan ze anders zouden denken dat het niet haalbaar zou zijn. En dan zie je ineens dat in je directe omgeving heel veel mensen een bijdrage willen geven. Daardoor wordt kunst veel meer van en voor ons allemaal. En ik doe heel graag weer mee!” 

 

Ben jij een maker uit de Provincie Gelderland en wil je een campagne aanmelden op voordekunst? Wij denken met je mee! Meld hier je idee aan

© 2024